Mevlüt Çavuşoğlu'ndan ABD'ye 'YPG' yanıtı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PKK'nın Suriye kolu YPG'ye silah sağlamadığını savunan ABD'ye yanıt verdi. Çavuşoğlu, "Bugüne kadar ABD, YPG'ye silah vermiştir. Nokta" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan ABD'ye 'YPG' yanıtı
A Haber'e konuşan Çavuşoğlu, "Amerika'nın içinde olduğu koalisyon belli bir zamandan beri Fırat Kalkanı opeasyonumuza havadan destek vermiyor. PYD ve YPG'ye silah desteği veriyor nokta! Onlar da çok iyi biliyor. Biz de çok iyi biliyoruz. ABD, YPG'ye silah vermiştir nokta!" ifadesini kullandı.

ABD'DEN DE 'NOKTALI' AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun terör örgütü DEAŞ dahil, YPG ve PYD’ye destek verdiklerini söylemesinin ardından dün ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yazılı bir açıklama yapılmıştı. Açıklamada “ABD hükümeti, YPG veya PKK’ya silah ya da patlayıcı sağlamamıştır, nokta” denilmişti.

Çavuşoğlu, Suriye’de ateşkesin her an olabileceğini belirterek, "Suriye’de ateşkes, her an olabilir. Yılbaşından önce biz bunu tamamlamayı düşünüyoruz. Liderler iradeyi ortaya koydu. Uzmanlarımız sürekli müzakere ediyoruz muhalefet ile Rusları bir araya getirdik. Rejimin garantisi Rusya olacak. Rejim ile aynı anlaşmayı Rusya imzalayacak Rusya bunun garantörü olacak ateşkesin ihlal edilmemesi ülke geneline yayılması için. Hangi grupların Astana’ya gideceğine Ruslar ile bu anlamda bir anlaşma yapmak üzereyiz" diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Fırat Operasyonunda ABD'nin havadan ya da karadan destek vermemesine ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, DEAŞ ile mücadele için Türkiye'nin İncirlik Üssünü açtığını hatırlattı.

Türkiye'nin DEAŞ'a karşı en güçlü olduğu yerlerden bir tanesi El Bab’da ciddi bir mücadele vermesine rağmen destek görmediğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Hadi bir gün hava muhalefeti vardı, uçamadınız. İkinci gün oldu... Ama koalisyon epeyce bir zamandan beri destek vermiyor. Burada YPG Amerikalılara baskı yapıyor. Bunu John Kerry'e söylediğim için çok net söylüyorum. Çünkü, biliyorsunuz YPG’nin amacı Afrin'e Münbiç tarafından gelip burada bir terör koridoru oluşturmaya çalışmak." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Rakka’da YPG’yi kullanmak istediğini, YPG'nin de buna karşılık "beni orada kullanmak istiyorsan El Bab operasyonunda Türkler başarılı olmamalı ve bizim oluşturmak istediğimiz koridorun önünde engel olmamalı'" dediğini söyleyen Çavuşoğlu, ABD'nin kendilerine "El Bab'a gitmeyin, yavaş gidin" dediğini, kendilerinin de "niye yavaş gidelim" diye yanıt verdiğini anlattı.

Bakan Çavuşoğlu, ABD'liler ile yaptığı telefon görüşmelerinde bunun mümkün olmadığını, kendilerinin orada DEAŞ ile mücadele ettiğini ve bu mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.