Mide kanseri korkutuyor!..

Mide kanseri belirti vermeden ilerleyebiliyor!.. İşte sinsi hastalıkla ilgili bilinmeyenler..

Mide kanseri korkutuyor!..

Karnın üst orta kesiminde ağrı, halsizlik, iştahsızlık ve özellikle geceleri gelen mide şikayetleriyle belirti veren mide kanserinin son zamanlarda oldukça sık görülmeye başladığı belirtildi.

Dünyada en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Mustafa Kebapçıoğlu, “Midede gelişen tümörlerden kötü huylu olanları, erken teşhis ile tedavi edilmediğinde kansere neden olabilir. Midenin küçük kenarında ortaya çıkan mide kanserine erkeklerin ve ileri yaşlardaki kişilerin yakalanma riski daha fazladır. Mide kanseri ilk safhalarında belirti vermez. Hastalık, yapılan endoskopik incelemeyle kesin teşhis edilir. Ancak kişilerde ilerleyen dönemlerde mide bölgesinde ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi, iştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi, yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği, bulantı, kusma, yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir” dedi.

Tedavinin genellikle ameliyatla gerçekleştiğini belirten Kebapçıoğlu, “Mide kanserinin tedavisi ameliyattır. Yapılan ameliyatla tümör ve mide birlikte alınır. Ameliyat sonrasında tümörün evre ve tipine göre tedavi belirlenerek uygulanır. Genellikle hastalara ilaç ve ışın tedavisi birlikte uygulanır. İlerleyen dönemlerde de hastalığın tekrarlamaması için düzenli kontroller yapılmalıdır” diye konuştu.

Kanserden korunmak için yapılması gerekenlere değinen Kebapçıoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Kanserden korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için bazı tedbirler almak gerekir. Öncelikle kilonun kontrol altında tutulması, sağlık beslenmeye dikkat edilmesi, düzenli olarak spor yapılması ve içiliyorsa sigaranın bırakılması gerekir. Aynı zamanda birçok hastalığa neden olan stresten de mümkün olduğunca uzak durulmalı, sakin bir hayat seçilmelidir. Kanserden korunma ve iyi bir tedavi süreci için erken teşhis de oldukça önemlidir. Bu nedenle kişiler düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeli, her hangi bir şikayetleri olduğunda da doktorlarına danışmalıdırlar”

MEHMET BARLAS