Migrende nefes çok önemli

Türkiye’de her 8 kadından 2’si, 12 erkekten 1’i migrenden şikâyetçi. Bu kadar yaygın görülmesine rağmen henüz tam olarak tedavisi açıklanmayan migrenin, en doğal ve kesin çözümünün doğru nefes almak olduğu söyleniyor.

Migrende nefes çok önemli
Akşam'da yer alan habere göre doğru nefes alma teknikleri kullanılarak migren de tedavi edilebiliyor. Bu konuda çalışmalar yapan nefes koçu Semir Kurtoğlu stres, üzüntü, acı karşısında hep nefesimizi tutuğumuzu ve bunun da migreni tetiklediğini ileri sürüyor.

Kurtoğlu “Doğru nefes aslında burundan alınan, diyafram dediğimiz vücudun karın bölgesinde toplanan ve oradan tüm vücuda yayılarak, alış süresi, veriş süresinden daha uzun olan, açık ve bağlantılı nefestir. Karın bölgesine alınmasının nedeni, diyafram kasımızın kasılmasını sağlayarak onun açılımıyla akciğerlerimizi tam kapasiteyle çalışmaya uygun pozisyona getirmesidir. Doğru nefes dakikada en az 14-16 kere alınıp verilir. Nefes, dayanılmaz migren ağrılarının tedavisinde büyük rol oynuyor. Şiddetli patolojik hastalık kaynaklı olmayan kronik baş ağrılarımızın büyük çoğunluğu, vücudumuzun susuz kalmasından ve yanlış nefes alıp vermemizden kaynaklanıyor. Buna çözüm nefes” diyor.

Kurtoğlu, nefese odaklanıp vücutta doğru nefes alışveriş sağladığında kandaki oksijen miktarının yükseleceğini de vurgulayarak “Oksijenin hücre yenileyici özelliği dikkate alınacak olursa doğru nefesle kendinize verebileceğiniz en büyük ödül oksijendir. Oksijene doygun bedenin de bağışıklık sistemi ve kendi kendini tedavi etme mekanizması oldukça iyi çalışır. Bu nedenle şiddetli patolojik rahatsızlık kaynaklı olmayan, migren gibi baş ağrılarınızın, başka tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşmesi kaçınılmazdır” diye iddia ediyor. Nefes koçu Kurtoğlu Migren sıkıntısı yaşayan insanların, atak anlarında nefesleriyle rahatlaması için sakin, nefesine odaklanarak atağı yönetmesi gerekir” diye konuşuyor.