Milyonlara ‘sosyal’ koruma geliyor!

Yeni dönemde ulaşılmayan tek bir yoksul kalmayacak, emeklinin gelir kaybı önlenecek. Yıl sonuna kadar 40 milyarı aşkın sosyal yardım yapılırken, evde bakım, engelli ve yakınları için 11 milyar liralık destek sağlanacak.

Milyonlara ‘sosyal’ koruma geliyor!
Yeni Asır'dan Hazal Ateş'in haberine göre Hükümet yeni hükümet sistemi için dört koldan çalışırken, vatandaşın karşısına ekonomik ve sosyal alanda önemli adımlar atmaya devam ediyor.Yeni dönemde ulaşılmayan tek bir yoksul kalmayacak, emeklinin gelir kaybı önlenecek, yılsonuna kadar 40 milyar liranın üzerinde sosyal yardım yapılırken, evde bakım, engelli ve yakınları için 11 milyar liralık destek sağlanacak.

Binlerce ev kadınına evde istihdam desteği, üniversiteyi bitirene iş buluncaya kadar harçlık, alt gelir grubuna konut kredisi desteği verilecek. Sağlıksız evlerde yaşayana barınma, emekliye refah payından daha fazla pay, geliri olmayana gıda, giyim, yakıt, sosyal yardım kartı verilecek, evde bakım sosyal hizmetleri de kapsayacak.

Hükümet, yediden yetmişe toplumun tüm kesimini kucaklayan sosyal politikaları güçlendirmek için bütün kurumları harekete geçirdi. Aile ve Sosyal Politikalar, Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kurumlar eylem planlarını, mevcut destekleri güncelleyerek sosyal koruma alanlarını güçlendiriyor. Sosyal güvenlikte son 15 yılın kazanımları ve yeni dönemde atılacak adımlar şöyle:

NAKDİ SOSYAL YARDIM: Sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla nakdi sosyal yardım programlarından yararlanan hane sayısı 2 milyon 700 bine ulaşırken, yılsonuna kadar bu sayının 4 milyona ulaşması hedefleniyor. İhtiyaç sahibi olup da gıda, giyim, yakacak desteği almayan hane kalmayacak.

Bu yılın sonuna kadar sosyal yardımlar için 40 milyar liranın üzerinde bir bütçe öngörülürken, dörtte biri evde bakım, engelli ve yakınlarına kullandırılacak.

Bugün yaklaşık 2 milyon ailenin yararlandığı şartlı eğitim desteğinden Anadolu'nun en ücra köyündeki vatandaş da haberdar olacak.

SAĞLIKSIZ EVE BARINMA YARDIMI: Eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayıp da barınma yardımı almayan yoksul vatandaş kalmayacak. Yoksul vatandaşın kayıtlı çalışması teşvik edilirken, aylık 100 doların altında gelirle yaşamak durumunda olan tek bir vatandaş kalmayacak.

ENGELLİ, YAŞLIYA TEST YOK: Geliri belirli düzeyin altında bulunan engelli, yaşlı vatandaşlar da desteklenecek. Bu kapsamda olup sosyal yardım programlarına başvuranlara gelir testi yapılmayacak.

MUHTAÇLIK SINIRI YÜKSELDİ: Bu yıl itibariyle muhtaçlık sınırı 423 liraya yükseltildi. İşi, geliri olmayan tek bir aile kalmayacak.

Engelli, yaşlı, çocuk, şehit, gazi aileleri başta olmak üzere dezavantajlı kesimlere istihdamda öncelik verilirken, destekler artırılacak.

EMEKLİLER DAHA ÇOK PAY ALACAK: Gelişme hızından pay almayan tek bir engelli kalmayacak.
Emekli aylıklarında iyileşme sürerken, uygun koşullarda ev almaları sağlanacak.

EV KADINLARINA SİGORTA: Evde çalışma imkanları artırılacak.

Böylece sayısı 14 milyona ulaşan ev kadınlarının da sigortalı olması sağlanacak. Evde bakımın kapsamı genişliyor.

EVSİZ DAR GELİRLİ KALMAYACAK: Konut politikalarında alt, orta gelir grubuna öncelik verilecek.
2023'e kadar 100 bin sosyal konut yapılacak.

ŞEHİT YAKINLARI, DULLARA KORUMA: Yoksul şehit yakını, engelli, kimsesiz çocuklar, eşi vefat eden kadınlar, şiddet mağduru kadınlar gibi dezavantajlı vatandaşlar için sağlanan yardımlar artırılacak.

2 MİLYON KİŞİYE KART: Bugüne kadar 2 milyon kişiye sosyal yardım kartı dağıtıldı. Bu sayı 2 yıl içinde iki katına çıkacak. Evde bakım hizmetlerinin sosyal hizmeti de kapsayacak şekilde yeniden tasarlanması sağlanacak. Yeni dönemde sosyal yardım-istihdam bağlantısı bilgi sistemi kuruluyor.

TARLADA ÇALIŞAN KADINLAR: Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmaları sağlanacak. Yarı zamanlı ve yarı ücretli çalışabilecekler.

GENÇLERİN HARÇLIĞI DEVLETTEN: İlk kez iş bulan gençlerin maaşları 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanıyor.

İŞKUR eğitim programına katılan gençlerin cep harçlığını devlet verecek.

'EKONOMİYE GÜVEN ARTIYOR'

Türkiye'de istikrarı kalıcı hale getiren 16 Nisan referandumu sonrası ekonomide başlayan bahar havası her alanda kendini hissettirmeye başladı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bu yıl yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme performansı ortaya konulacağını belirterek, "Güçlü büyüme performansından hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. Bütün uluslararası kuruluşlar da yukarı yönlü olarak Türkiye büyümesini revize etmeye başladı" dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, ekonomik güven endeksinin bir önceki aya göre yüzde 5 artışla 96.1 değerine yükseldiğini belirterek, "Yatırım destekleri, ihracat payını artırmaya yönelik politikalar, ticaret anlaşmaları, teşvik politikaları ile bir atılım süreci yaşanacak" dedi.

İSTİHDAM POLİTİKALARI GÜÇLENECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yoksulluğa karşı sosyal koruma, istihdam politikalarının güçleneceğini söyledi.

Müezzinoğlu, "Yarınlar çok daha güzel olacak. Türkiye büyük hedeflere, güvenli, istikrarlı şekilde yürüyen bir ülke olacak. Milletin vicdanının temsil edildiği cumhurbaşkanlığı sistemi olacak. Sosyal koruma alanları güçlenecek" dedi. Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da, bakanlık tarafından yardım programları kapsamında yaklaşık 3 milyondan fazla vatandaşa 20 milyar liraya yakın yardım yapıldığını belirtti.