Milyonları ilgilendiren 8 müjde!

Hükümet; esnaftan çiftçiye, borçludan öğrenciye, yatırımcıdan mülkiyet sorunu yaşayanlara kadar milyonları rahatlatacak 8 hamle yaptı.

Milyonları ilgilendiren 8 müjde!
Takvim'den Hazal Ateş'in haberine göre Hükümet, milyonların beklentilerine yanıt veren önemli bir hamle yaptı. Bir kısmı dün itibariyle yürürlüğe giren, bir kısmı da Meclis'e gönderilen yasa teklifiyle yaşama geçirilecek düzenlemeler şöyle:

İNDİRİMLİ KREDİ

İndirimli esnaf kredileri yeniden düzenlendi. İndirimli esnaf kredisinden, KOSGEB'in sıfır faizli kredi desteğini alanlar da yararlanacak. Düzenleme KOSGEB destekleri yönüyle esnetildi.

Terör mağduru çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçları 1 yıl ertelendi. Çiftçilerin borçları, mal varlıklarının yüzde 30'unu kaybetmiş olmaları şartıyla 1 yıl süreyle erteledi. Bu imkandan Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari illerinde faaliyet gösteren ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçiler yararlanabilecek.

İstanbul'un 130 yıllık sorunu çözülüyor. Yerleşim alanında ev, ahır ve müştemilatları bulunan Hazine'ye ait taşınmazların yüzölçümü 5 bin metrekareye kadar olan kısmı, kullanıcılarına rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilecek.

Hurdaya çıkan araçlar üzerindeki hacizler kalkıyor, vergi borcu siliniyor. 1997 model ve daha eski taşıtların hurdaya ayrılarak tescil kaydının silinmesi durumunda, vergi cezaları silinecek. Hurdaya çıkartılan taşıt üzerindeki hacizler kaldırılacak.

Devlete olan bütün borçlara yeniden yapılandırma fırsatı getirilirken, futbol kulüplerine de bir fırsat kapısı açıldı. Borçlarını 2'şer aylık dönemler halinde 36 taksitle ödeyebilecekler.

YATIRIMCIYA KOLAYLIK

İşletmeye geçmeyen elektrik üretim tesislerine ilişkin lisansların sonlandırılmasında esneklik sağlanarak yeni yatırımcıların önü açılıyor. 2 ay içinde başvuru yapanların lisans başvuruları sonlandırılıp teminatları iade edilecek.

Türkiye'de 1.5 milyon dolar gayrimenkul yatırım fonu alan yabancılara vatandaşlık verilmesine ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi. En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı 3 yıl satmama, 2 milyon dolar sabit sermaye yapma veya 3 milyon dolar mevduatı 3 yıl süreyle elinde bulundurmak şartıyla Türk vatandaşlığı hakkı getirilmişti.

Öğrenciler, araştırmacılar kamuya ait eserlerden ücretsiz yararlanabilecek. Kütüphane, müzeler bünyesinde elektronik ortama aktarılan eserlerden dijital görüntü alırken ücret ödenmeyecek.