MİT SABANCI'NIN KATİLİNE NE SORDU?

Mustafa Duyar, Sabancı cinayetinin tetikçilerinden biriydi. 1996 Ocak ayında, 26 yaşındayken karıştığı bu eylemin ardından yurt dışına kaçtı. 11 ay sonra, Suriye’deki Türk Büyükelçiliği'ne sığındı ve Türkiye’ye getirildi. 15 Şubat 1999 günü .

MİT SABANCI'NIN KATİLİNE NE SORDU?

Mustafa Duyar, Sabancı cinayetinin tetikçilerinden biriydi. 1996 Ocak ayında ve 26 yaşında karıştığı bu eylemin ardından yurt dışına kaçtı. 11 ay sonra, Suriye’deki Türk Büyükelçiliğine sığındı ve Türkiye’ye getirildi. 15 Şubat 1999 günü ise, Afyon Cezaevinde, Karagümrük çetesi mensuplarınca öldürüldü.

Duyar adı, HSYK krizi nedeniyle 13 yıl sonra yeniden tartışılıyor. İddia, Karagümrük çetesi mensuplarının Afyon cezaevine, o zamanlar Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürü, bugünkü HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’un emriyle gönderildiği biçimindeydi. Erosun dün bunu yalanladı. 16 Kasım 1998’de Genel Müdür olmuş, Karagümrük çetesi ise Afyon Cezaevine 1997’de gelmişti.

Bu tartışmalar arasında bir önemli iddiayı da gazeteci Can Dündar ortaya attı. Mustafa Duyar ile cezaevinde görüşmek istemiş, dönemin Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu izin vermiş, ancak Erosun bu görüşmeyi engellemişti. Duyar da konuşamadan öldürülmüştü. Ertosun, buna da açıklık getirdi ve görüşmenin Duyar’ın para istemesi nedeniyle gerçekleşmediğini açıkladı.

MİT GETİRDİ VE SORGULADI

Duyar, MİT tarafından 17 Aralık 1996’da Türkiye’ye getirildi. Sorgusu da MİT’te yapıldı.  Normalde cinayete ilişkin sorguyu İstanbul Emniyetinin yapması gerekiyordu. Daha sonra emniyet de devreye girdi ama MİT, Duyar’a farklı bir yönden bakıyordu.

Dün TBMM Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ve komisyon üyesi Fikri Sağlar ile konuştum. Dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, komisyona gelmişti.

Milletvekillerine, Sabancı cinayeti ve Duyar’ın Türkiye’ye getirilme sürecini de anlatmıştı. Peki MİT, Duyar’a neleri sormuştu. Köksal şunları anlattı:
‘’Olay bizim açımızdan olay gayet nettir: DHKP-C’nin bir operasyonudur.

Marksist-Leninist beyin yıkama metoduyla yetiştirdiği gençlere, bu şekilde operasyon yaptırma arayışı her zaman vardır. O çerçevede, Sabancı ailesi seçildi’’
O gün Köksal’a ‘’Mustafa Duyar’ı MİT’te sorgulandınız mı?’’ diye de soruldu. Köksal onayladı şunları söyledi:

‘’Yabancı ülkede yakalanmış olan, yani, kontrespionaj açısından, yabancı bir servisin faaliyeti açısından acaba etkisi var mı, yok mu? Bizim kanunî yetkimiz. Dev-Sol’un, Suriye servisiyle ilişkisi konusu… O nedenle sorguladık’’

EYLEM BİR YIL ERTELENDİ

Sağlar, cinayetin perde arkası konusunda bir bilgi daha aktardı. Sönmez Köksal’ın da onayladığı bu gelişme şöyleydi:

‘’Sabancı Center cinayetinde asıl hedef Sakıp Sabancıydı. Örgüt, olayı daha önce yapacaktı. Ama Sakıp Sabancı, 1995’de Güneydoğu raporunu açıkladı ve İrlanda örneği ile BASK modelinden bahsetti. Dönemim MHP lideri Alpaslan Türkeş, (Sakıp ağa, çizmeyi aşma) cevabını verdi. Bir tartışma başladı. Örgüt de, eylemi bir yıl erteledi. DHKP-C, üstleneceği eylem için tereddüt yaşanmasını istemiyordu’’

Gazeteport