Müge Boz 'masum çikolata'sını anlattı

Müge Boz, mutfağa olan tutkusunu özel çikolatalar yaparak tatmin ediyor. İşlenmemiş kakao ve meyve şekerinden ürettiği sağlıklı çikolataları Boz Ayı markası ile çikolataseverlerle buluşturuyor.

Müge Boz 'masum çikolata'sını anlattı
Yeni Asır'dan Ercan Akgün'ün röportajı...

Boz Ayı markası ne zamandır var Müge?


Boz Ayı yavaş yavaş büyüyen bir marka. Yaklaşık bir sene oldu. Ama aktivitelerimiz ve çeşitlerimiz giderek artıyor. Değişik çikolata kalıplarımız geliyor.

DOĞAL TATLANDIRICILAR

Diğer çikolatalardan farkı nedir?


En önemli farkı, içerisinde işlenmiş ve bizleri hasta eden beyaz şekerin olmaması.
Doğal şekerler ve tatlandırıcılar kullanıyoruz. Kullandığımız bütün tatlandırıcılar meyve özlü ve glisemik indeksi çok düşük. Bu özellik, diyabetli hastaların çok dikkat etmesi gereken bir konu. Beyaz şeker yendiği zaman glisemik indeksi yükseliyor ve insülin direncinde bir takım iniş çıkışlar oluyor. Bu da bizim bedenimizi dengesiz bir hale sokuyor. O yüzden biz meyvelerden elde ettiğimiz, özellikle de Hindistan cevizi şekerini kullanıyoruz. Olabilecek en masum tatlandırıcı olmasına önem veriyoruz.

Onun dışında da kakao çekirdeğinin ve yağının işlenmemiş olması çok önemli.

Neden önemli?

Çünkü her sebze ve kuruyemiş grubunda olduğu gibi kakao çekirdeğini de kavurduğumuz zaman ve yüksek derecede işlemlere soktuğumuz zaman onun bütün besin değerini aslında kaybediyoruz.
Çünkü kakao çekirdeği çok değerli bir bitki. İçerisinde bizim hormonlarımızı aktive eden çok önemli enzimler ve mineraller var.

Senin hazırladığın çikolatalarda bunlar işlenmeden kullanılıyor sanırım.

Aynen öyle. Bizdeki ürünlerin içinde, yapısı bozulmamış kakao çekirdeği ve yağı olduğu için bize zarar değil fayda getiriyor.

BOZ AYI EN GÜÇLÜ ŞİFACI

Neden markanın ismi Ayı? Birine mi kızdın da bu ismi kullandın?


Yok hayır. Boz ayı hayvan mitolojisinde canlıları temsil ederken en güçlü ve en şifa veren hayvan anlamına geliyor.

Gücün temsili ve o gücün doğru kontrolü, yönetimiyle ilgili de anlamları olan bir canlı. İnternetten fotoğraflara bakıyordum ve boz ayı fotoğrafını gördüğümde sanki bütün anlatmak istediğim şeyleri temsil eden hayvan boz ayıymış hissi uyandı bende. Zaten soyismim de Boz olduğu için Boz Ayı güzel bir harman olarak doğdu.

Yaş sınırlaması var mı?

Her yaş grubundan tüketiciler, ürünlerimizi gönül rahatlığıyla yiyebilir. Özellikle çocuklara katkı maddeli çikolata ve şekerler vermek yerine bu tarz doğal besinler yedirmek isteyen anneler için büyük bir alternatif. Aynı şekilde diabet hastaları için de geçerli.

Ne çeşit çikolatalar üretiyorsun?

Ceviz, badem, yaban mersini, vişne, dut, haşhaş, acı biber, tuzlu, ay çekirdekli ve yulaflı çeşitlerimizin yanı sıra protein oranı yüksek çikolatalarımız da var. Bitkisel protein özlerinden yapılıyor.

Kuruyemiş grubunu hem çiğ hem de suda bekletilmiş olarak kullanıyoruz.

Suda bekletme ile hem besin değerini 10 katına kadar çıkartabiliyoruz hem de hazmı kolay oluyor. Mide rahatsızlığı bulunan kişiler için önemli bir durum.

10 YILDIR ARAŞTIRIYORUM

Seni aslında oyunculuğunla tanıdık. Çikolata sektörüne merak nereden geliyor?


Ben aslında sağlıklı beslenmeyle çok ilgiliydim. Bedenimizde neler oluyor, ne yaptığımızda nasıl tepki veriyor, enerjimizi nasıl yükseltebiliriz, hastalıklardan nasıl kurtulabiliriz gibi konularda 10 yıldır araştırmalarım vardı. Küçüklüğümden beri de yemek yapmayı çok seviyorum.
İlk biberli yumurta yapmayla başlayan bir serüvenim var.

Yiyen oldu mu o yumurtayı?

Yenmedi maalesef, çünkü biberleri kızartmayı unutmuşum. Bak işte o zamandan çiğ beslenmeye ilgim varmış. Mutfak ve damak zevki benim için çok önemli.

Yemekle aran iyi ama gördüğüm kadarıyla kilonu da koruyorsun.

Koruyamadığım zamanlar da oldu. Herkes gibi yanlış beslenme sonucu kilo almıştım. Şu anda doğru beslendiğim için istediğim her şeyi yiyebiliyorum. Çünkü gerçekten yemek yemeyi çok seviyorum. Benim için az yemek ya da aç kalmak diye bir kavram yok. O yüzden midemi olabildiğince sağlıklı şeylerle dolduruyorum, hiç aç kalmıyorum.

Hem çok yiyip hem de kilo almamayı nasıl başarıyorsun peki?

Amerika'da detoks, sağlıklı beslenme, nutrition, sebzelerin ve bitkilerin besin değerleri konusunda eğitim almıştım. Sonrasında Türkiye'de de eğitimler alıp bilgilerimi pekiştirdim. Bu konularla ilgili çok fazla okumalarım oldu. Kilo almadan beslenmeyi de bu sayede öğrendim.

EGE'NİN KURUYEMİŞLERİ

Bu eğitimler neticesinde mi farklı içerikli çikolataları yapmayı öğrendin?

Öğrendiklerimi kendi öz değerlerimizle birleştirmemle ortaya çıktı onlar. Ege Bölgesi'ndeki kuruyemişleri kullanmaya çalışıyorum. Elimden geldiğince yerel ve küçük üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Farklı lezzetleri deniyorum. Tuzlu, acı biberli, haşhaşlı çikolatalar gibi denenmemiş tatlarla yeni bir şeyler ortaya çıkarmak çok hoşuma gidiyor.

"YEMEK PROGRAMI YAPMAK İSTİYORUM"

Oyunculuk nasıl gidiyor bu arada?


TRT'deki "Sevda Kuşun Kanadında" dizimiz yeni bitti. İş Bankası Maximum reklamları devam ediyor. Şu anda yeni projelerle ilgili görüşüyoruz.

Görüşmeler dizi ile mi ilgili yoksa televizyon programı mı?

Şu anda dizi yapımlarıyla ilgili görüşüyoruz ama aslında yemekle ilgili bir televizyon programı yapmayı çok istiyorum ve bunu her zaman da dile getiriyorum. Glutensiz beslenme konularına televizyon programlarında yeni yeni yer verilmeye başlandı. Mesela 3 sene önce bu tarz programlar için biraz erken olabiliyordu fakat artık günümüzde pek çok kişi bu alanda bilinçlendiği için ayrı bir televizyon programı rahatlıkla yapılabilir.
Konular Röportaj