Muhammed Mursi'den orduya rest!..

Mısır'da Cumhurbaşkanı Mursi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 48 saat süre veren ordudan ültümatomunu geri çekmesini istedi.

Muhammed Mursi'den orduya rest!..

Ordunun muhalefetle krizin çözülmesi için 48 saat süre verdiği Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Mursi, açıklamasında ordunun ültimatomunu geri çekmesini istedi. Bu arada ülkede sokaklar yine hareketli.

Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanan muhalifler Mursi'nin istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi talebiyle gösteriler düzenleniyor. Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de ise on binlerce kişi Mursi'ye destek gösterisinde bir araya geldi. Mursi yandaşlarıyla karşıtları arasında çıkan çatışmada 7 kişi hayatını kaybetti. Mısır Genelkurmay Başkanı, dün yaptığı açıklamada Mursi'ye krizi çözmesi için 48 saat süre tanımış, aksi halde ordunun kendi yol haritasını açıklayacağını duyurmuştu. Genelkurmay Başkanı'nın bahsettiği yol haritası da dün akşam saatlerinde belli oldu. Askeri kaynaklar, anayasanın askıya alınacağını, senato gibi çalışan şura meclisinin de dağıtılacağını belirtiyor.

Buna göre anayasa değişikliği gerçekleşene kadar geçici bir konsey iktidarda olacak. Anayasa değişikliğinin birkaç ay içinde gerçekleşmesi ve ardından da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması planlanıyor.

ORDUYA SERT CEVAP

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dün ordunun "ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması için 48 saat süre tanıyan" açıklamasını kınadı.

Cumhurbaşkanlığı'nın yazılı açıklamasında şöyle denildi: "Ordu bu açıklamayı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye danışmadan yapmıştır ve yanlış anlaşılacak ifadeler içermektedir. Demokratik, sivil, modern Mısır devletinin tesisi şanlı 25 Ocak 2011 devriminin en önemli kazanımıdır ve Mısır, hangi ahval ve şerait altında olursa olsun geri adıma bütün gücüyle mukavemet edecektir. Mısır, bu yeni devleti kurma uğruna ağır bir bedel ödemiştir. Bu uğurda evlatlarının kanının akmasını, ülkenin istikrar ve kalkınmasının sekteye uğramasını göze almıştır. Hep birlikte görüş ayrılıklarının yönetilmesi için tek yol olarak demokrasiyi benimsiyoruz" denildi.

Ülkedeki tüm siyasi grupları ve gençlik hareketlerini kapsayan milli mutabakat projesinin uygulanması için belirlenen doğrultuda hareket edildiğine işaret edilen açıklama, şu görüşler de dile getirildi: "Mısır Cumhurbaşkanlığı, ülkedeki anlaşmazlıkları derinleştirmek ya da toplum barışını zedelemek hedefiyle yapılan açıklamalara kulak asmadan halkın taleplerine yanıt vermek için belirlenen yolda ilerliyor. Cumhurbaşkanı Mursi, demokratik geçiş sürecini tamamlamak, halkın iradesini korumak hedefiyle tüm siyasi taraflar ile görüşmelerini sürdürmektedir."

6 BAKAN İSTİFA ETTİ

Mısır Dışişleri Bakanı Kamil Amr'ın da istifasıyla, hükmetten ayrılan bakanların sayısı 6'ya yükseldi. Bakanlar istifa nedenlerini göstericilerle dayanışma olarak duyurmuştu.  Bugün de Mursi karşıtları ile yandaşları sokaklara dökülme hazırlığında. Muhalefet, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümeyi planlıyor.

SELEFİLERDEN 3 ÖNERİ

Mısır'daki Selefi eğilimli Nur Partisi ise, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye, ülkede yaşanan mevcut siyasi krizi aşmak için 3 öneri sundu.

Öneriler arasında cumhurbaşkanlığı için erken seçim tarihinin ilan edilmesi, teknokrat hükümet ve yeni anayasa komisyonu kurulması öneriliyor.

TÜRKİYE İNTERNET SİTESİ