Narın çekirdeğinde hayat var

Narın, antioksidan özelliğinden kan şekerine etkilerine kadar birçok faydasını anlatan Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, narla ilgili merak edilenleri sıraladı.

Narın çekirdeğinde hayat var
Güçlü bir antioksidan

Nar, kabuğunun özel yapısı sebebiyle 4-6 ay kadar yapısını ve besin değerini koruyabilen nadir meyvelerdendir. 1-2 derecede saklanmalıdır.

Narın gizemi çekirdeklerinde saklı. Çok yüksek miktarda antioksidan içermesi sebebiyle nar farklı özelliğe sahip bir meyvedir. Güçlü antioksidan özelliğinden dolayı nar, çekirdekleri ile birlikte tüketilmelidir. Zengin antioksidan kaynağı olmasının yanında; 100 gram narın 14,7 gr karbonhidrat, 8 mg. C vitamini içermesi de önemli özelliklerinin başında yer alıyor. Ayrıca potasyum yönünden de oldukça zengindir.

Nar, kansere karşı koruyor

Yapılan pek çok araştırmada, narın tümünden üretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil çaya göre 3 kat daha fazla antioksidan etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Meyve tanelerinin anti-tümör etkisi de dikkat çekmektedir. Bu bakımdan kansere karşı koruyucu özellik taşımaktadır.

Diyet yapanlar için…

Narın sağlık üzerinde fazlaca olumlu etkisi olması yanında, miktarına dikkat etmeden tüketildiğinde kilo sorunu yaşayan kişileri biraz üzebilir. Kilo kontrolüne dikkat eden kişiler narı miktarına dikkat ederken tüketmeliler. 1 porsiyon meyveye denk gelen narın miktarı 1/2 orta boy nardır (100 gr).

Neye iyi geliyor?

Nar, ishal diyet tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir.
Özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kolesterol ve kan şekerinin stabil durmasında olumlu etkileri gözlenir. Bu bağlamda kalp sağlığını korumada da olumlu etki göstermektedir.

Narı tüketirken...

Nar suyunu meyve suyu alternatiflerinde sıklıkla kullanabilirsiniz. Nar suyu, yemeklerin yanında, ara öğünlerde veya kahvaltıda tüketilebilir.
Nar tanelerini ayıkladıktan sonra salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Böylece görüntü ve tat olarak salatalarınızı güzelleştirmekle kalmayıp; besin değerini de artırmış olacaksınız.
Nardan pekmez de elde ediliyor. Alternatif olarak kullanmakta fayda var.
Vitamin kayıplarının en az olması için hazırlığından hemen sonra tüketilmelidir. Nar suyu satın alırken, UHT tekniği ile karton kutularda ya da cam şişelerde olanları tercih edilmelidir.

UZMAN DİYETİSYEN İPEK AĞACA ÖZGER / HÜRRİYET İNTERNET SİTESİ