Nazi geline 'Barbi' dediler

ALMANYA’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk, biri polis 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün davasında salı günü 100’üncü duruşma görüldü.

Nazi geline 'Barbi' dediler

Türk Dışişleri Bakanlığı adına davayı 4 hukuk profesörü takip ediyor. Bunlardan Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Hakan Hakeri, Alman avukat Antonia von der Behrens ile birlikte “Neonazi Suç Örgütü/NSU Cinayetleriyle Hukuksal Hesaplaşmada Durum” başlıklı bir konferans düzenledi.

DIŞİŞLERİNE RAPORLUYOR

Her ay 3 duruşma izleyip rapor eden Prof. Hakeri, NSU’yu Nazilerden sonra zincirleme cinayet işleyen tek örgütlü yapı olarak niteliyor ve davanın detaylarını anlatıyor: “Davada biri kadın 2’si tutuklu 5 sanık var. 2 ana fail intihar etti. Tutuksuz 2 sanık mahkemeyle işbirliği içinde ve tanık koruma programına alınmışlar. Mahkeme çok titiz yargılama yapıyor.”

‘MÜSLÜMAN AMA İYİ BİR AİLE!’

“Almanların Türklere ve yabancılara bakışında sorun, çifte standart var. Duruşmaya bir polis gelmiş, ‘Müslüman ama iyi bir aileydi’ demiş. Alman toplumunda bu kadar Nazi olduğunu bilmiyordum. Mesela bu evi yakmış ya kadın sanık, yaşlı bir komşunun evinde Hitler, bir başka kadının evinde Hitler resmi çıkıyor. Hiçbiri bunlar 10 tane insan öldürmüş demiyor, bir tanesi Nazi gelini Barbi bebeğe benzetiyor. Kadın yakmış, aslında onlar da yanacak. ”


3 KİŞİLİK NAZİ ÖRGÜTÜ

Beate Zschaepe: Şimdilik 3 kişi olduğu düşünülen NSU’nun hayatta kalan tek üyesi. Doğu Almanya doğumlu, Romen babasını hiç tanımayan Zschaepe, öldürme ve kundaklamayla itham ediliyor.  Uwe Mundlos: Bönhardt’la birlikte 4 Kasım 2011’de Eisenach’ta bir karavanda ölü bulundu.
Uwe Böhnhardt: İntihar ettiği öne sürülen diğer isim. Cinayet ve banka soygunlarından sorumlu olduğu iddia ediliyor.

ALİ DAĞLAR / HÜRRİYET