Neden diyetisyene gitmelisiniz?

Aşırı yorgunluk ve halsizlik hissediyorsanız, sürekli şişlik ve ödem problemi yaşıyorsanız, diyet yapmaya karar verip her seferinde bozuyorsanız bir diyetisyene gitme vaktiniz gelmiş demektir.

Neden diyetisyene gitmelisiniz?
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

BEN NASIL BESLENİYORUM?

Sağlıklı beslenme yaşamımın vazgeçemediğim zevklerinden biri. Hayat kalitemi yükselttiği gibi mutlu ve enerjik bir hayat sürmemi sağlıyor. Böylece hem işimde daha verimli çalışabiliyor hem de çocuklarımla birlikteyken kaliteli zaman geçirebiliyorum. Düzensiz ve sağlıksız beslendiğim zamanlar kendimi çok kötü hissediyorum. Her sabah güne 1 kutu 1 tatlı kaşığı pekmez ilave edilmiş probiyotik yoğurtla başlıyorum. Haftada 4 gün sabah spora gidiyorum. Ofise geçince 1 su bardağı ılık suyun ardından 1 su bardağı daha soğuk su içip hemen ardından kahvaltıma başlıyorum. Kahvaltımın vazgeçilmez içeceği taze limon suyu ilave edilmiş siyah demleme çay. Kahvaltımın üzerine bugünlerde tatlı niyetine 1 porsiyon meyve yemeyi tercih ediyorum. Daha sonra şekersiz bir fincan Türk kahvesi içiyorum. Öğlen yemeğinden 2-3 saat önce su bardağı kadar çok az bal ilave edilmiş sıcak süt içiyorum veya süt yerine yoğurt + meyve tercih ediyorum. Öğlen yemeğim en büyük enerji kaynağım, genelde zeytinyağlı sebze yemeği + ekmek ve 1 kâse yoğurt ve az zeytinyağı ilaveli bol salata yiyorum. Öğleden sonra proteinli bir ara öğün yemeyi ihmal etmiyorum. Ceviz veya badem veya peynir ekmek veya peynir+ sokak simidi gibi sağlıklı aperatifler öğleden sonra enerjimin düşmesini engelliyor. Akşam yemeğim geç oluyor. Çorba+ et veya balık veya peynir gibi proteinle zeytinyağlı bol salata en sevdiğim, akşam yemeği. Özellikle spor yapmadığım günlerde yarım saat yürüyüş yapmaya çalışıyorum. Aklıma geldikçe bol bol su içiyorum. Çocuklarımla birlikteyken ve onlardan uzaktayken onların da sağlıklı beslenmesi için ortam ve motivasyon yaratmaya çalışıyorum. Amacım ailece, sağlıklı yaşam ve beslenme davranışlarını doğal alışkanlığımız haline getirip daha mutlu ve sağlıklı yaşamaya zemin hazırlamak.

DİYETİSYENE GİTMENİZİ GEREKTİREN SORUNLAR…

Fazla kilolarınızı sağlıklı bir şekilde vermek için önce karar vermeli, sonra da konunun uzmanı bir diyetisyenden yardım almalısınız. İşte diyetisyene gitmenizi gerektiren sorunlar;

- Çok yoğun yaşıyor ve ya çalışıyor yemek yemeye zaman bulamıyor, ancak gene de kilo almaya devam ediyorsanız.

- Aşırı yorgunluk, halsizlik hissediyorsanız

- Sürekli şişlik ve ödem problemi yaşıyorsanız,

- Diyet yapmaya karar verip tekrar bozuyorsanız,Beslenme alışkanlıklarınız; yemek yemek, yememek, atıştırmak, aç kalmak, yemek cezaları, diyet teşvik ödülleri gibi kısır döngüsü içinde cebelleşiyorsa,

- Sağlıklı beslenme çabasıyla sürekli huzursuzluk içindeyseniz ve ideal beslenme takıntınız varsa

- Metabolizmanızın yavaş olduğunu düşünüyor ve kilo almamak için aç gezmeniz gerektiğini savunuyorsanız,

- Karnınız sürekli şiş ve hazım problemi yaşıyor, sindirim sisteminiz yavaş çalışıyorsa,

- Kıyafetleriniz zamanla yavaş yavaş küçülüyor ve siz genişliyorsanız,

- Kan yağ ve şeker değerleriniz yüksekse

- Kansızlık probleminiz varsa.


KİLONUZU KORUMAK İÇİN…

- Her gün 2 litre su içmelisiniz

- Her gün 2 su bardağı süt veya yoğurt olarak kalsiyum grubu yiyecek mutlaka tüketmelisiniz.

- Yazın 2- 3 adet domates, kışın 2- 3 adet havuç taze olarak her gün yemelisiniz

- Her gün 1 adet taze limon suyunu gün içinde kullanın: (çayınıza ilave ederek veya yemeklerinizi tatlandırmak için ya da şekersiz limonata yapabilirsiniz)

- Her gün 1 avuç koyu yeşil yapraklı çiğ sebze yiyin. ( maydanoz, taze nane, roka, ıspanak, semizotu, taze soğan)

- 1 diş taze sarımsağı salatanızla ya da yoğurdunuza ilave edin.

- 1 fincan Türk kahvesi tüketin. 

- Her gün en az yarım saat yürüyüş veya her hangi bir kardio egzersizi yapmaya özen gösterin.


NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM GAZETESİ
Konular Kadın / Bakım