Netanyahu’nun eşi 7 saat sorgulandı

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun eşi Sara Netanyahu, önceki gün devletin başbakanlık kullanımına tahsis ettiği ödenekten özel işlerine harcama yaptığı gerekçesiyle 6-7 saat sorgulandı.

Netanyahu’nun eşi 7 saat sorgulandı
Hürriyet'te yer alan habere göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun eşi Sara Netanyahu, devlet imkânlarını, özel konutlarında kullandığı gerekçesiyle önceki gün 6-7 saat emniyette soruları yanıtladı. Bayan Netanyahu, bir ihlalin söz konusu olmadığını savundu.

Mobilyaları yazlığa taşıttı: Başbakanlık konutunun kâhyası Meni Naftali’nin işten atılmasıyla gündeme gelen yolsuzluk iddialarının ardından Başsavcı Yehuda Weinstein soruşturma talimatı vermişti. Böylece ilk kez bir İsrail liderinin eşi ifade vermeye çağrıldı. Medyanın yoğun ilgisi nedeniyle Sara Netanyahu’nun dolandırıcılık masasına özel arabasıyla gelmesine izin verildi. Netanyahu’ya yöneltilen suçlamalardan biri Kudüs’teki başbakanlık konutu için alınan bahçe mobilyalarıyla ilgili. İddiaya göre Bayan Netanyahu, yeni mobilyaları kendi yazlığındaki eşyalarla değiştirtti. Ancak Netanyahu,  kendi mobilyalarının tamirata ihtiyacı olduğu için geçici bir dönem için taşıttırdığını, sonra geri getirildiklerini söyledi.

Elektrik işlerini yaptırdı: Bir diğer iddia da yazlık evin elektrik işlerini yapan Avi Fahima’ya başbakanlıktan ödeme yapıldığı yönünde. Sara Netanyahu, bu iddiayla ilgili bilgisi olmadığını, Avi Fahima’ya çek yazmadığını söyledi. Başbakan eşi, mütevaffa babasının bakım ücretlerinin bütçeden karşılandığı iddialarını da reddetti. Sara Netanyahu daha önce de başbakanlık konutu için alınan depozitolu şişelerden bin dolar para almakla suçlanmıştı. Netanyahu, 2013 yılında bu iddiaları sona erdirmek için hazineye bin dolarlık ödeme yapmıştı. Ancak kâhya Naftali, boş şişelerden alınan paranın altı misli daha fazla olduğunu iddia etmişti.

Marie Antoinette suçlaması

Netanyahu çiftinin 2010-2011 döneminde saç ve makyaj için 166 bin şekel (yaklaşık 42 bin 500 dolar) harcadığı, bir dondurmacıyla 2 bin 500 dolarlık anlaşma yapıldığı ve iki yılda 25 bin dolarlık alkol tüketildiği iddia ediliyor. İsrail basınında zaman zaman Sara Netanyahu için ‘Marie Antoinette’ benzetmesi yapılıyor. Dava açan eski çalışanlar, sık sık sarhoş olduğunu söyledikleri Sara Netanyahu’nun kendilerine tabak fırlattığını ve ırkçı hakaretlerde bulunduğunu öne sürüyor. Lüks yaşama düşkünlüğü ve halkından kopukluğu ile tanınan Fransız Kraliçesi Marie Antoinette, Fransız Devrimi sonrası 1793’te giyotinle idam edilmişti.