Nuri Alço: "Kendi açmadığınız gazozu içmeyin"

Yeşilçam'da 40 yılı aşan oyunculuk serüveninde 200'ü aşkın filmde rol alan ve yakışıklı kötü karakteri canlandırarak ünlenen Nuri Alço 'Artiz Okulu' projesi için İzmir'de...

Nuri Alço: "Kendi açmadığınız gazozu içmeyin"
Yeni Asır'dan Kahraman Durak'ın röportajı...

* Yeşilçam sadece sinema mıydı?


Sadece sinema değildi elbette. Sevginin, saygının ve hürmetin var oluşuydu. Bizler saygı çerçevesinde işlerimizi yapar ve o ilişkileri yaşardık.

* Şimdi sektör farklı mı?

Bu saygıyı yeni nesilden görmüyoruz üzücü bir durum bu.

*Neden peki?

Daha az emekle geliyorlar da ondan. Bakın o kadar oyuncu var piyasada ama bir Erol Taş, Kazım Kartal, Hulusi Kentmen, Kemal Sunal gibi sinema yüzleri çıkmıyor. Yeni dönem bu sinema yüzleri çıkartmaktan yoksun. Çok büyük paralar kazanıyorlar tek kaygıları maddi. Durum böyle olunca saygı, yerini şımarıklığa bırakıyor.

* Sizin döneminizde en çok ne gibi sıkıntılar çekiyordunuz? Ne sıkıntısı çekmiyorduk ki?

Az paralara çalışıyorduk, şaryo yok, jimmy jib yok. Elektrik idaresinin kamyonlarını bekliyorduk. Onların vincine kameraman yerleşiyordu öyle çekiliyordu. Teknolojiyi bırakın, yemeklerimiz bile tek öğündü. Belki size komik gelecek ama en çok ben maddi zarar içindeydim. Yapıcı bir çek verirdi ödemeler 6 ay sonraya. Set kapılarında tefeciler beklerdi, senetleri kırdırırdık.

* Bu kadar kötü bir karakter olup bu kadar çok sevilmenizin nedeni nedir? Dünyanın dört bir tarafında isminizi duvarlara yazıyorlar çünkü.

Yeşilçam'da ilk kez kötü ama yakışıklı bir karakteri ben canlandırdım ve sinema yüzü oldum. Zengin, yakışıklı, genç kızları içeceklerine ilaç atarak kandıran bir karakterin aktörü oldum onlarca filmde. Bu durum başta nefret uyandırdı ancak sonra sevildim. Çünkü binlerce genç kızın hayatını bu filmlerdeki uyarıcı sahnelerle kurtarmış oldum. Bir farkındalık oluşturdum. Bir gazoz esprisi ile toplumda çok büyük farkındalık oluşturdum.

* Hoş geldiniz İzmir'e. Yeni bir proje mi var?

Murat Barutçu ve arkadaşlarının yakında çekimleri İzmir'de başlayacak 'Artiz Okulu' adlı film projesi ile ilgili görüşmeler için geldim.

* Projede yer alacak mısınız?

Şu anda görüşmeleri yaptık. Yeşilçam'a vefa örneği sergileyen bir film olacak. Ben Yeşilçam'ın adının geçtiği her projede yer alıyorum, senaryoyu okumadım henüz ama Artiz Okulu'nda olacağım.

* İyi bir gazozun formülü nedir?

Tanıdığınız kişilerin yanında yiyip için ve kendi açmadığınız gazozu içmeyin.

* Yeni nesil oyuncularda favorileriniz kimler?

Benim favorilerim Kıvanç Tatlıtuğ ile Kenan İmirzalıoğlu. İkisi de çok iyi oyuncular ve ön plana çıkıyorlar. Ama Kıvanç, Kenan'a on basar. Çünkü her rolü iyi giyiyor tek tip değil. Kenan öyle değil hep ağır abi. Kıvanç'ın farkı bu.

* Sosyal projelere devam mı?

Elbette devam. Şimdi Bonzai illetine karşı mücadele için bir proje içindeyim. AMATEM'e gidiyorum, okullara gidiyorum.

* Son olarak İzmir ve İzmirli denilince aklınıza ne geliyor? 

Dostluklar, filmler ve elbette ki efsane fuar zamanları geliyor. Ben bu şehri ve insanlarını çok seviyorum. Bir kaç film projem var onları sonlandırdıktan sonra bende İzmir'e yerleşeceğim her halde 2017 yılında İzmirli olurum.
Konular Röportaj