Obezite ameliyatına ruhsat talebi

Sağlık Hukuku Uzmanı Avukat Zafer Binici, obezite ameliyatları için ruhsat zorunluluğu getirilmesi gerektiğini söyledi.

Obezite ameliyatına ruhsat talebi
Üst ihtisas dalı

Yeni Asır'da yer alan habere göre
Binici, "Ancak ruhsatı olan genel cerrahi uzmanları obezite ameliyatlarını yapabilmeli" dedi. Obezite ameliyatının, genel cerrahi uzmanlığının bir üst ihtisas dalı olduğunu söyleyen Binici, Sağlık Bakanlığı'nın hem obezite ameliyatı yapılacak hastaneyi hem de bu operasyonu gerçekleştirecek genel cerrahi uzmanını yapacağı incelemelerin ardından ruhsatlandırması gerektiğini ifade etti. Binici "Türkiye'de her gün onlarca obezite ameliyatı gerçekleştiriliyor. En çok da midenin üçte ikisinin alınmasına dayalı 'tüp mide' ameliyatı gerçekleştiriliyor. Maalesef bu ameliyatlar nedeniyle genç yaşta hayatını kaybeden çok sayıda hasta var.

Hasta kayıplarının hasta, doktor veya hastane kaynaklı olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak bu kadar önemli ameliyatları yapan hastanelere, Sağlık Bakanlığı tarafından bir ruhsat verilmeli. Türkiye'de organ naklinde ruhsatı olmayan doktor, organ nakli ameliyatını gerçekleştiremez. Naklin yapıldığı merkeze de ayrı bir ruhsat verilir. Bu uygulamanın obezite ameliyatlarında da yürürlüğe konması gerekiyor"
dedi.

"Takibi kolaylaştıracak"

Ruhsatlandırma işleminin obezite ameliyatlarının takibi ve izlemini de kolaylaştıracağını ifade eden Binici, "Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı ruhsatlandırmanın birçok faydası olacaktır. Türkiye genelinde yapılan obezite ameliyatları istatistiki veri olarak kayda geçecektir. Bu veriler obeziteyle mücadele noktasında geliştirilecek sağlık politikalarına da ışık tutacaktır" diye konuştu.