Obezite küresel bir krize dönüşüyor

Bilim insanları, dünyada aşırı kilolu insanların sayısının, normalden zayıf insanların sayısından fazla olduğunu açıkladı.

Obezite küresel bir krize dönüşüyor
CİHAN'ın haberine göre, 'dünyanın en kapsamlı obezite araştırması' olarak adlandırılan çalışmada, Londra Kraliyet Üniversitesi’inden araştırmacılar, 1975 - 2014 yılları arasında, toplam 20 milyon yetişkinin BMI olarak adlandırılan vücut kitle endekslerini karşılaştırdı. Sonuçlara göre, 40 yıllık süreçte obezite ile mücadele eden erkelerin oranı üç katına çıkarak, yüzde 3,2’den yüzde 10,8’e yükseldi. Kadınlar için ise bu oran, yüzde 6,4’ten yüzde 14,9’a yükselmiş durumda.

Bu sonuçlara göre, 2014’te dünyada 266 milyon erkek ve 375 milyon kadın 'obez' olarak nitelendirildi. İnsanların günümüzde 1975’e göre ortalama 1,5 kg daha fazla ağırlığa sahip olduğu ortaya çıktı.

Kraliyet Üniversitesi’nin çalışmasının baş uzmanlarından Majid Ezzati, “Dünyada kiloları sağlıklarına ciddi tehlike oluşturan kişilerin sayısı daha önce görülmemiş kadar çok. Aşırı obezite sorunu, kalp-damar ya da diyabet ilaçları ile çözülebilecek bir şey değil, çok daha kapsamlı çabalar gerektiriyor. Yapılabilecekler arasında, sağlıklı besinlerin satış fiyatlarının uygunlaştırılması ya da yüksek şekerli ve işlenmiş gıdalara daha fazla vergi uygulanması var" dedi.

Obezite ile mücadele eden kişilerin artışının devam etmesi durumunda, 2025 yılında, dünyadaki erkeklerin yüzde 18’inin, kadınlarınsa yüzde 21’inin obezite hastası olacağı belirtiliyor. Kraliyet Üniversitesi’nin bu araştırması The Lancet isimli akademik tıp dergisinde yayınlandı.