Gazeteci Oğuz Güven tutuklandı!

Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanması istemiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Güven hakkında Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklama kararı çıktı.

Oğuz Güven tutuklandı!
Hürriyet'ten Damla Güler'in haberine göre Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, trafik kazasında yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'le ilgili atılan başlık nedeniyle geçtiğimiz Cuma sabahı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınmıştı.

“YANLIŞLIKLA ATILDI”

Emniyetteki işlemlerinin ardından bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilen Güven savcılığa verdiği ifadede, söz konusu başlığın kendisi tarafından atılmadığını söyledi. Editöre kazaya ilişkin, “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Mustafa Alper’in aracını kamyon biçti” olarak tweet atmasını söylediğini anlatan Güven, “Ancak ‘Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti’ şeklinde tweet girmiştir. Tamamen yanlışlık sonucu internetin getirdiği rekabet ve hız faktörü göz önünde bulundurularak bir an önce haberi duyurmak amacıyla bu şekilde bir yanlışlık meydana gelmiştir” dedi.

"55 SANİYE SONRA KALDIRILDI"

Söz konusu yanlış tweetin atıldıktan sadece 55 saniye sonra kaldırıldığını söyleyen Güven, “Bu da ilk tweetin sehven girildiğinin göstergesidir” dedi. Haberin içeriği incelendiğinde herhangi bir şiddet çağrısı ya da terör örgütünün övülmesi amacı olmadığının ortaya çıkacağını söyleyen Güven, “Tüm haberlerimize bakıldığında merhum Başsavcıya ilişkin en ufak kötü niyetimizin olmadığı ortaya çıkmaktadır” dedi.

Güven savcılığa verdiği ifadenin ardından, “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanması istemiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Cumhuriyet Gazetesi internet sitesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

Kararın ardından "Bu çürümüşlük karşısında yapacak bir şey yok" diyen Oğuz Güven Metris Cezaevi'ne sevk edildi.

Gazeteci Oğuz Güven tutuklandı!

Gazeteci Oğuz Güven, koridorda yakınlarına sarıldı.

TUTUKLAMA GEREKÇESİ

Tutuklama gerekçesi şu ifadeler ile yer aldı:

Nöbetçi İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğinin kararında, "cumhuriyetgzt@" adlı Cumhuriyet gazetesine ait resmi Twitter hesabından 10 Mayıs’ta, "İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti" şeklinde tweet atıldığı ve bununla ilgili soruşturma başlatıldığı hatırlatılarak, şüpheli Güven'in Cumhuriyet gazetesinin internet sitesi haber müdürü olması sebebiyle yasal sorumluluğu olduğu, özellikle gazetenin resmi Twitter hesabından paylaşılan tweetleri kontrol etme, varsa yanlışları düzeltme şeklinde denetleme görevinin olduğu kaydedildi.

Henüz soruşturması devam eden kazada hayatını kaybeden Denizli Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili atılan tweette iki hususa vurgu yapıldığı belirtilen kararda, şu değerlendirme yapıldı:

"Birincisi, atılan tweette, Denizle Cumhuriyet Başsavcısının ilk FETÖ iddianamesini hazırlayan başsavcı olduğunun belirtildiği, ikincisinde ise ‘başsavcıyı kamyon biçti’ ibaresinin kullanıldığı, aynı gazetenin resmi Twitter hesabından, Suriye'de YPG saflarında mayına basan için, 'yaşamını yitirdi' ibaresi kullanılırken, henüz soruşturması devam eden ve vefat eden başsavcı hakkında atılan tweette, 'kamyon biçti' ibaresinin özellikle kullanıldığı, atılan tweet ile bir anlamda FETÖ soruşturma dosyalarında görev yapan savcılara akıbet gösterildiği, bu savcıların sonlarının ne şekilde olacağına ilişkin gönderme yapıldığı, bir anlamda başlarına ilerde geleceklere, tweette seçilen 'kamyon biçti' ibaresi ile vurgu yapıldığı, habercilik anlayışında 'biçti' ibaresinin, haberin ses getirmesi için kullanılabileceği, örneğin 'asansör giyotin gibi biçti, freni patlayan yolcu otobüsü yayaları biçti' şeklinde haberlerin günlük hayatta sıklıkla kullanıldığı, ancak suça konu resmi Twitter hesabından atılan tweette ise haberin sansasyonel ve vurgu yapmasından çok, 'FETÖ hakkında iddianame hazırlayanların ileride başına ne geleceği' şekilde, toplumda algı oluşması için, 'kamyon biçti' ibaresinin özellikle seçildiği anlaşıldı."

Şüpheli Güven'in, Cumhuriyet gazetesi internet sitesi haber müdürü olması sebebiyle gazetenin resmi internet sitesinden yapılan her haber ve her tweeti denetleme sorumluluğunun bulunduğu, "bu tweeti editörünün attığına" ilişkin beyanının samimi olmadığı ve suçtan kurtulmaya yönelik olduğu kaydedilen kararda, "Şüphelinin cezai sorumluluğunun bulunduğu dikkate alındığında, isnat edilen Terörle Mücadele Kanununun (TMK) 7/2.maddesindeki suça ilişkin örgütün propagandasını yapma, bu amaca ilişkin toplumda algı oluşturma unsurları bakımından, suçun yasal unsurları oluştuğuna dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, suçun yasal alt ve üst sınırları dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, atılan tweet ve bu tweetin altında yapılan yorumlarla ilgili soruşturmanın halen devam ettiği, delillerin toplanmakta olduğu anlaşılmakla, şüpheli Güven'in tutuklanmasına hükmedildiği" belirtildi.