Cemal Kaşıkçı ölümünün 40. gününde anıldı

Türk Arap Medya Derneği ile Cemal Kaşıkçı Dostları Derneği ortak bir anma töreni gerçekleştirdi.

Ölümünün 40. gününde anıldı
Sabah Gazetesi'nden Damla Kaya'nın haberine göre Cemal Kaşıkçı cinayetinin 40. gününde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma törenine Cemal Kaşıkçı’nın yakın dostları Prof. Dr. Yasin Aktay, Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, Dr. Ayman Nour ve Nobel Barış Ödüllü aktivist Tawakkol Karman Foundation da konuşmacı olarak katıldı.

Dostları anma töreninde Cemal Kaşıkçı hakkında duygularını aktardı. Kaşıkçı hakkında anılarını da paylaşan konuşmacılar cinayete karşı tepkilerini ve adalet arayışlarını da dile getirdi.

Türk Arap Medya Derneği ve Cemal Kaşıkçı Dostları Derneği, ölümünün 40. gününde Cemal Kaşıkçı için bir anma töreni düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'ndeki anma törenine Arap ve Türk dünyasından katılım yoğundu. Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'in de katılımcılar arasında olduğu etkinliğin sunuculuğunu Mısırlı TV sunucusu Moataz Matar yaptı. Cemal Kaşıkçı'nın dostları ve gazetecilerin katılım gösterdiği programda Kaşıkçı ile ilgili konuşmalar yapıldığı gibi video gösterimleri de törene katılanlara izletildi.

DOSTLARI KAŞIKÇI'YI ANLATTI

Cemal Kaşıkçı'nın en yakın dostlarından olan Mısır Eski Cumhurbaşkanı adayı, Gad El-Thawra Partisi Başkanı ve Al-Sharq televizyonunun sahibi Dr. Ayman Nour ve AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay gibi yakın dostları konuşmalara yaptı. Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz de katılanlar arasındaydı. Nobel Barış Ödüllü aktivist Tawakkol Karman Foundation da ölümünün 40. günündeki özel anma töreninde bir konuşma yaptı. Cemal Kaşıkçı Dostları Derneği adına Dr. Ayman Nour, Arap Medya Derneği adına Turan Kışlakçı ev sahipliği yaptı. Cemal Kaşıkçı dostları ve gazetecilerin katılım gösterdiği programda Türk Arap Medya Derneği Genel Koordinatörü Fatih Öke ise Cemal Kaşıkçı için Cuma günü gıyabi cenaze namazı kılınacağını açıkladı. Cemal Kaşıkçı'nın dostlarından Mısırlı Amar Masi ise "Yemen'de Mısır'da Libya'da başlarına poşet geçirmediğiniz her yerde haykırıyoruz, boğuluyoruz" diye Cemal Kaşıkçı'nın boğularak öldürülmesine konuşmasında atıfta bulundu. Ölümünün 40. gününde Cemal Kaşıkçı'yı anma törenine katılan dostlarının konuşmalarından kesitler ise şöyle:

DR. NOUR: "CEMAL KAŞIKÇI MİLYONLARIN DOSTUYMUŞ"

Mısır Eski Cumhurbaşkanı adayı, Ghad El-Thawra Partisi Başkanı ve Al-Sharq televizyonunun sahibi Dr. Ayman Nour, yakın dostu Cemal Kaşıkçı'nın anma töreninde duygu yüklü bir konuşma yaptı. Cemal Kaşıkçı ardından 40 gün geçtiğini söylediği konuşmasında şunları aktardı: "Cemal Kaşıkçı, her yolculuğunda küçük çantasız ve gözlüksüz yolculuk etmezdi. Şimdi küçük çantası olmadan gözlüğü olmadan bir yolculuğa ediyor ve ne zaman görüşeceğimizi söylemeden aramızdan ayrılıyordu. Ben de dostumu arıyordum. Hâlbuki herkesin dostuymuş, özgürlüğü arayan milyonların dostu olduğunu gördüm. Cemal'in resmi gözümün önünden hiç gitmedi. O, Hz. Yusuf'u andıran bir insandı. Hem güzelliği hem karakteri hem de ahlakıyla Hz. Yusuf'a benziyordu. Cemal'in cenaze namazını kılmamızdan bile mahrum bıraktılar. Biz bu barbarca davranışa karşı uluslararası bir sorgulama talep ediyoruz. Türk yetkililerine de güveniyoruz."

NOBEL BARIŞ ÖDÜLLÜ KARMAN: "ADALETİ YERİNE GETİRMELİYİZ"

2011 yılında Nobel Barış Ödülü alan aktivist Tawakkol Karman Foundation, Cemal Kaşıkçı hakkındaki konuşmasında cinayetle ilgili şunları dile getirdi: "Cemal Kaşıkçı, kendi ülkesinin başkonsolosluğuna girdi ve korkunç bir muameleye tabi tutuldu. Bu suça da Suudilerin hepsi iştirak etti. Bu katliam Türkiye Başkonsolosluğu'na gelmesiyle başladı. Washington Büyükelçisi Halid bin Selman ve diğer yöneticiler ona garanti verdi. Hâlbuki onun öldürülmesi için hazırlık yapacaklarmış. Sonra inkâra başlandı. Parçaladıkları cesedi kimyasal maddeler kullanarak ortadan kaldırdılar. Bunda Suudi Arabistan resmi makamlarının tamamının parmağı var. Suudi Arabistan'daki tüm resmi kurumlar bu suça dâhil oldu, iştirak etti. İnsanı düzeydeki eleştiri ve kınamaya rağmen henüz bir neticeye ulaşmış değiliz. O zaman kendimizi başarılı sayamayız. Böyle bir katliam bir daha gerçekleşirse bizler başarılı olamayız. Adaleti yerine getirmeliyiz. Şu an Yemen'de de katliam uygulanıyor. Hem Yemen de yapılanlar hem Cemal Kaşıkçı'nın başına gelenler hem de bu tarz saldırıları yapanlar kurtuluyor. Bizler gizli anlaşmaları ortaya çıkarmak zorundayız. Bu konuda destek verenlere şükran duyuyorum. Geçen seferlerde yaptıklarından yargılanmadan kurtulabildiler. Bizler yargılanmaları için Cemal Kaşıkçı'nın cesedi nerede, katilleri nerede sorusuna sormak zorundayız" diyerek sözlerini tamamladı.

CEMAL KAŞIKÇI BİRDİ, MİLYON OLDU, SONRA ON MİLYON OLDU

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, anma töreninde yakın dostu Cemal Kaşıkçı için bir konuşma yaptı. Cemal Kaşıkçı cinayeti ardından 40 günün geçtiğini belirten Prof. Dr. Aktay, Kaşıkçı cinayeti sonrası süreçte dünya kamuoyundaki duyarlılığa değindi. Cemal Kaşıkçı'nın şehadeti sonrası bir mucize yaşandığını belirten Prof. Dr. Aktay, Cemal Kaşıkçı'nın bir sembol haline geldiğini belirtti. Prof. Dr. Aktay: "Cemal Kaşıkçı birdi, milyon oldu, sonra on milyon oldu. Bugün hepimiz bir Cemal Kaşıkçı'yız" dedi. Prof. Dr. Aktay sözlerine ise şöyle devam etti: "Cemal Kaşıkçı'nın cesedini eritseler de sözlerini eritemediler. Onu yok edemediler. O, şehadetiyle bütün cahilliklerini, zalimliklerini, gaddarlıklarını, çirkinliklerini ve komplolarını gözler önüne serdi. Onu kötülüklerine, komplolarına ve cahiliyelerine şahit kıldı. Düşüncelerini kırabileceklerini zannettiler, onu yok edeceklerini düşündüler. Onun kalemini kırabileceklerini zannettiler. Kendi cahilliklerinin kurbanı haline geldiler. 40 günün sonunda hala onun cesedine ulaşmış değiliz. Hâlâ Cemal Kaşıkçı'nın cesedine ne yaptıklarını itiraf etmiş de değiller. Hâlbuki her şey ortaya döküldü. Kaşıkçı, hiç kimsenin görmezden gelemeyeceği bir hadise haline geldi Ondan korktular, onun fikirlerinden korktular. Kaşıkçı şehadetiyle bir bütün değerler haline geldi!"

KATİL KİMSE BİZE VERİN!


Cemal Kaşıkçı cinayetinin adli boyutuna da değinen Prof. Dr. Aktay, "Adli boyut açısından biz ne talep ediyoruz?" diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti: "Kral Selman'a hizmetkârlığını yapmaktan şeref duyduğunu ifade ettiği o iki mescide vasıflarını kazandıran Peygamber Efendimizin meşhur adalet ölçüsünü hatırlatırız. Peygamber Efendimiz, 'Kızım Fatıma bile hırsızlık yapsa vallahi elini keserim' diyor. Suç işleyen kendi evladımız bile olsa ona karşı adaleti tesis etmek boynumuzun borcudur. Bunu yapmak sizi zayıflatmaz aksine güçlendirir. Katil kimse bize verin. Katili adalete teslim edin" dedi. Prof. Dr. Aktay, "Kimse bizi bu 18 kişinin cinayeti kendi başlarına işlediğine inandıramaz. O 18 kişinin daha önceki bazı beyanlarından üstlerinden izin almadan tuvalete bile gidemediklerini biliyoruz. Bugün ülkelerinde muhalif olan birçok kişi daha tehlike altındadır. Tehdit edilen Mısırlı Ayman Nour ve Moataz Matar da tehdit altındalar. Hepsi aynı tehdit altındadır. Kimse onların kıllarına zarar veremez" diyerek düşüncelerini aktardı.