Önemli 'bayram sofrası' uyarıları!..

Zengin bayram sofraları, bol bol yenecek etler mide ve sindirim sistemi hastalıklarına neden olabiliyor. Uzmanlar uyarıyor: "Etin yanında yoğurt yiyin. Hazımsızlıkla baş edin..."

Önemli 'bayram sofrası' uyarıları!..
Takvim'de yer alan habere göre Kurban Bayramı sofraları hem et hem de tatlılar yönünden zengin oluyor.

Özellikle yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirme sırasında hem de sindirimde zorluk yaratıyor. Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, özellikle mide ve bağırsak hastalığı olanların kurban etlerini hemen tüketmemesi, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama yöntemini tercih ederek pişirilmesi gerektiğini söylüyor. Doç. Dr.Şimşek bayramı rahat geçirmenin püf noktalarını anlatıyor...

ÖNCE KAHVALTI YAPIN:
Kurban Bayramı sabahında mutlaka hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Aç karna sindirimi zor olan etin tüketimi midede hazımsızlık ve ağrı şikayetlerine yol açabilir.

KIZARTMA REFLÜYÜ TETİKLER:
Sıkça görülen ve sorun oluşturabilen reflüden korunmak için katkı maddesi bol olan gıdalar, kızartmalar ve yağlı besinlerin tüketiminden uzak durmalıyız. Çünkü öncesinde hiç reflü şikayeti veya hastalığı olmayan insanlarda bile reflü meydana getirebiliyor.

ANA ÖĞÜNLERİ ÖNEMLİ:
İkramlarda yenilen et ve tatlılar düzensiz beslenmeye veya öğün atlamaya sebep olmamalıdır. Günlük 3 ana öğününün aksatılmaması gerekir. Pişirme usulü de sebze ve etlerin kendi suyu az miktarda yağ kullanılarak yapılan tencere yemekleri veya fırın yemekleri şeklinde olmalıdır.
Kızartma ve ızgaraları tercih etmemeliyiz.

YOĞURT YİYİN:
Glisemik indeksi ne kadar düşük olursa, o kadar uzun sürede tüketilen besin kana karışıp kandaki şeker oranını çok daha seviyeli bir şekilde yükseltir. Bu nedenle de glisemik indeksi düşük olan baklagiller, bulgur, şehriye, sebzeler, süt ve yoğurt gibi besinlere ana öğünlerimizde sıkça yer vermeliyiz.

ZİYARETLER ARASI YÜRÜYÜN:
Her ziyaretimizi mümkün olduğunca uzun tutmalı, ikramları yavaş ve ölçülü yemeliyiz. Aldığımız kalorilerin hiç olmazsa bir kısmını tüketmek için mümkünse yürüyerek gitmeyi tercih etmeliyiz. Bu küçük yürüme egzersizi aynı zamanda bağırsak sistemimizi de düzene sokup sindirimimizi kolaylaştırır.

HEMEN UYUMAYIN:
Gün boyu ziyaretlerde bulunup yorulduğumuzda, eve dönüşte yemeği takiben hemen yatmak ihtiyacı içerisinde olabiliriz. Bu nedenle akşam yemeğini takiben 2-2.5 saat içerisinde yatmamalı, gerekirse rahat bir koltukta biraz zaman geçirmeliyiz.

KOYU ÇAY İÇMEYİN:
Bayram ikramların vazgeçilmezi olan kahve ve çay gibi yoğun kafein içeren içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Eğer reddedewmiyorsak, açık çay ve düşük kafeinli kahve tüketmeliyiz. Meşrubatlar, gazlı içecekler ve soda içmek, hazmı kolaylaştırmaz, tuz yükü ve gereksiz şeker kaynağı oluşturan içeceklerdir. Et ve et yemekleriyle en iyi uyum sağlayacak içecekler su ve ayrandır.

HAZIMSIZLIĞI KALP KRİZİ SANMA:
Hızlı yenilen ve ağır bir öğün sonrası besinlerin midede öğütülmesi zorlaşır ve mide boşalması da yavaşlar. Bu durumda göğsün hemen arkasında dolgunluk ve baskı hissi, sıkışma ağrı veya spazm ile sonuçlanabilir ve kalp krizi isanılarak acil poliklinik başvurularına sebep olabilir. Oysaki hazımsızlıktan kaynaklanan yakınmalarınız biraz yürüyüşle sağlanacak hafif egzersizle gerileyecekken, kalp kaynaklı bir ağrı eforla artacaktır.Bu nedenle hemen panik olmayın.

MİDEYE DİKKAT:
Daha önceden olmayan ve yeni başlayıp devam eden tüm mide şikayetlerinizi önemseyiniz ve devamı halinde mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurun.

TATLILARIN DÖRTTE BİRİNİ YİYİN:
Bayram ikramlarının en önemlilerinden biri de baklava, revani, kadayıf, tulumba tatlısı gibi geleneksel şerbetli tatlılardır. Bir de buna et eklenince, hem ciddi kilo alımı hem de hazımsızlık kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle 4-5 farklı ziyarette tükettiğimiz miktar
bir porsiyonu geçmesin.