Onur Dilber: "Başarılı oyuncunun sırrı empatidir"

‘Görevimiz Tatil’ filminin Egeli Cafer’i Onur Dilber, usta oyuncularla kamera karşısına geçmesinin kendisinde farklı bir deneyim yaşattığını belirtti.

Onur Dilber: "Başarılı oyuncunun sırrı empatidir"
Onur Dilber'in Akşam'da yayınlanan röportajı...

‘Görevimiz Tatil’de rol almanızdaki en büyük etken nedir?


Öncelikle teklifin çalışmayı çok istediğim yönetmenlerden olan Murat Şeker’den gelmesi etkili oldu. Filmin hikâyesini ve kadrosunu da öğrenince bu işin içinde olmayı çok istedim. Çünkü film sadece bir komedi değil aynı zamanda toplumsal bir soruna da parmak basıyor. Bu filmde bir Egeliyi oynayacak olmak beni heyecanlandırdı. Üstelik bu adam filmin tek kötü adamı…

Canlandıracağınız Cafer karakteri oldukça renkli… Nasıl hazırlandınız rolünüze?

Evet, renkli bir karakter ve bölgenin yerlisi bir adamı oynadım. Bu da şive konusunda titiz olmayı gerektiriyor. Filmin çekimlerinden önce Ödemiş’in Birgi Köyü’ne gittik. Orada köylülerle, bölgenin insanlarıyla pratik yaptık. Kahvehane sohbetleri çok yardımcı oldu. Ege şivesini düzgün konuşabilmek için elimden geleni yaptım. Artık takdir seyircimizin…  Bir de tabii bu rol için çok tespih salladım. Evde bile tesbihle dolaşıyordum.

ONURLU İNSAN OLMA GAYRETİNDEYİM

Rolünüz kadar gerçek hayatta da gözü açık biri misiniz?


Hayır tabii ki… Oynadığım Cafer rolü, para için yapamayacağı şey olmayan, hırslı, kurnaz bir karakter. Ben ise onurlu, duyarlı, düzgün bir insan olma gayreti içerisindeyim. 

Sette farklı bir deneyim yaşadım

Çekimler esnasında ne gibi deneyimler kazandınız?

Filmde usta oyuncularla aynı sahneleri paylaşmak zaten büyük bir deneyim katıyor insana. Ayrıca benim için filmin çekildiği bölgede geçirdiğim zaman da ayrı bir deneyimdi. Daha dingin, kendimi, ruhumu dinleyebildiğim, şehrin telaşından uzaklaşıp kısa bir süre de olsa içime dönebildiğim bir zamandı.

Sizce başarılı bir oyuncu olmanın en büyük kuralı nedir?

Empati duygusunun gelişmiş olması. Diğer insanları anlama, dünyaya onların gözünden bakabilme yeteneğini geliştirmeden bir karakteri içselleştirmek çok zor. Empati duygusu geliştikçe oyunculukta rol kesmenin ötesine geçip, oynadığınız karakteri hissetmeyi başarmak kolaylaşıyor.

Karakterlerin hakkını veririm

Şu rolü oynamazsam içimde kalır dediğiniz bir karakter var mı?

Önüme çıkan her rolü hakkını vererek oynama çabasındayım. Her oyuncu gibi beni heyecanlandıracak işlerde yer almak istiyorum. Türkiye’de bir oyuncuyu komedide uzun süre görünce, komediden başka bir rol oynayamayacağı inancı var. Oysa, iyi komedi oyuncuları dramada çok başarılı olacak özelliklere sahiptir.

HER ŞEYE GÜLERİM

İnsanları güldüren birisiniz. Peki, Onur Dilber’i en çok ne güldürür?


Çok şeye gülüyorum, gülmeye çalışıyorum. Durum komiği üzerinden yapılanlara, akıllıca esprilere, çocuklara, hayvanlara gülüyorum.

TİYATRO OYUNUM VAR

Yeni projeleriniz var mı?


Şu an devam eden bir tiyatro oyunumuz var. Joseph K. ile tiyatro sahnesinde tiyatroseverleri karşılıyorum. Oyunumuz oldukça da güzel gidiyor. Bu arada görüşmelerin devam ettiği yeni projeler var. Yakında oynamaktan keyif alacağım bir rolle seyirci karşında olmayı umuyorum.
Konular Röportaj