Oray Eğin Yılmaz Erdoğan'a çaktı...

Oray Eğin, bu hafta köşesinde Yılmaz Erdoğan'ı diline doladı...

Oray Eğin'den Yılmaz Erdoğan'a sert sözler...

Sözcü yazarı Oray Eğin, "Kelebeğin Rüyası" filminin Oscar sürecini diline doladı, Yılmaz Erdoğan'a yüklendi.

İşte o yazı:

"Akil adam Yılmaz Erdoğan, artık modası geçmiş olmasına rağmen eski İtalyan sinemasına falan özenmiş belli ki “Kelebeğin Rüyası”nda.

Atatürk’ü neredeyse o filmlerdeki Mussolini’ye eşdeğer bir faşist lider gibi göstererek belki Batı’da alkış alabileceğini düşündü. Bir 30 sene önce olsaydı istediği sesi getirebilirdi, ama “Kelebeğin Rüyası” en az Yılmaz Erdoğan’ın kariyeri kadar yerel kaldı.

PARA SAÇILDI AMA...

Erdoğan’ın eşi Belçim Bilgin, Hollywood’un dinamikleri hakkında pek bir şey bilmeden ayak bastığı Los Angeles’ta filmin Oscar süreciyle bizzat ilgilendi. Bir şey bilmemeyi parayla kapattılar ve para saçarak her şeyin yapılabileceğini düşündüler. Salonlar kiralandı, uzak bir yerde, alakasız bir saatte vizyona sokuldu film. Anthony Quinn’in soyadından nemalanan bir şirketle anlaşıldı, galalar düzenlendi…

Pamuk elleri cebe attıktan sonra bütün bunları yapmak çok kolay. Ama elde var sıfır.

KİMSE FİLMİ BİLMİYOR


Film hiçbir nitelikli festivale kabul edilmemiş, göste-rilmemiş. Büyük dağıtıcılar filmi görmemiş, izlememiş, izleyen varsa da beğenmemiş, satın almamış. Amerikalı izleyici filmi bilmiyor, fark etmemiş bile. Filmi Los Angeles’ta bile neredeyse sadece Türkler izledi, düşünün gerisini. Kalkıp böyle bir filmle Oscar’a aday olacağını düşünmek… 'Param var neden olmasın' mantığı bu işte. Parayla bir şeyler başarmak, tıpkı Erdoğan’ın filmi gibi eski bir dünyanın ürünüydü.

Mesele para harcamak değil, iyi hikaye bulup iyi film yapmakta. Ne yazık ki Erdoğan sadece para harcama kısmını iyi beceriyor."

ORAY EĞİN / SÖZCÜ