Organik makyaj ürünlerini nasıl anlarız?

"Organik makyaj nedir? Cildimiz için faydalı mıdır? Peki, organik makyaj malzemeleri diğerlerinden daha mı faydalı? Tüm bunların cevabını sizler için araştırdım."

Organik makyaj ürünlerini nasıl anlarız?
Akşam'dan Sebile Ölmez'in yazısı...

MUTLAKA OKUYUN

Bir ürün Amerika'dan sertifika almışsa ona güvenilir gözüyle bakıyoruz. Organik gıdalarda USDA sertifikası yalnızca tarım için organik sertifikası veriyor ve sertifika alındığında bu gıdanın gerçekten de organik olduğuna güvenebilirsiniz. Bu tarımdan elde edilen kozmetik ürünlerde de bu sertifikayı görüyorsanız, bu etiketi taşıyan ürün içeriklerinin yüzde 95'i organik üretilmiş demek. Kozmetik makyaj söz konusu olduğunda organik sertifikasının nereden alındığına mutlaka dikkat edin. Çünkü kozmetikte FDA; organik ismi adı altında organik olmayan ürünlere de bu sertifikayı verebiliyormuş.
Bir ürünü almadan önce mutlaka etiketini okuyun. Organik sertifikası veren birçok kuruluş olsa da hepsinin sertifika kuralları değişiyor. Bu yüzden bu sertifikaları gördüğünüzde ürünün tamamen organik olduğunu düşünmeyin.

ELBETTE DAHA İYİ

Bir ürüne organik diyebilmemiz için en az yüzde 70'i organik içerikle üretilmiş olmalı. Sertifika veren kuruluşlar bu limiti daha yüksek tutuyor. Bu yüzden ürünün organik ürünler içermesi onun tamamen organik olduğu anlamına gelmez. Peki, organik makyaj malzemeleri diğerlerinden daha mı faydalı? Bazı cilt tedavileri veya rahatsızlıkları dönemi veya sonrasında bazen makyaj yapma ihtiyacı hissedebiliriz. Bu durumda organik kozmetik normal kozmetikten elbette daha iyi olabilir. Ancak bu organik ürünlerin size dokunmayacağı anlamına gelmez. Örneğin; organik yetiştirilmiş ama içinde domateste bulunan bir madde olan ürün bu gıdaya alerjisi olan birinde ciddi reaksiyonlar gösterebilir. Organik ürünlerin doğallığının dezavantajlarından biri ürünlerin uzun süre kalıcı olmaması. Kozmetik sektöründe ürünleri dayanıklı yapmak için birçok madde kullanılıyor. Dolayısıyla organik makyaj malzemeleri normal kozmetiğe kıyasla oldukça dayanıksız kalıyor.

SEÇENEKLERİ SINIRLI

Sentetik boya kullanılamadığı için renk seçenekleri oldukça kısıtlı. Ama daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan içeriyorlar. Yine avantajlı olduğu konu tamamen doğal olduğu için hiçbir koruyucu madde içermiyor. Ancak bu avantaj ürün ömürleri konusunda oldukça dezavantajlı konuma geliyor. Bakteri oluşumu kolayca gerçekleşiyor. Bu sayede vakti geçen kozmetik ürünleri cildinize zarar verebilir. Yani aslında doğallığı sevip yüzünde biraz renk arayanlar için ideal. 

(SEBİLE ÖLMEZ / AKŞAM GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım