Orhan Gencebay: "Cüneyt Arkın bilgi zavallısıdır"

Orhan Gencebay: "Vah, vah, vah... Zavallı işte! Bak bilgi zavallılarının biri de Cüneyt Arkın’ın ta kendisidir. Hiçbir şey bilmez."

Orhan Gencebay: "Cüneyt Arkın bilgi zavallısıdır"
Hürriyet Gazetesi'nden Cengiz Semercioğlu'na konuşan Orhan Gencebay'ın röportajından o bölüm...

CÜNEYT ARKIN BİLGİ ZAVALLISIDIR

Müzik ve telifler konusunda herkes farklı bir şey söylüyor...


- Hiçbir şey bilmeden konuşuyorlar. Gerçek bilgi zavallıları onlar. Tek bir kişi de değil bunlar, böyle bir ordu var.

Cüneyt Arkın da sizin için aynı şeyi söylüyor; “Her şeyi biliyor gibi görünüyor ama aslında bildiği hiçbir şey yok garibimin” diyor...

- Vah, vah, vah... Zavallı işte! Bak bilgi zavallılarının biri de Cüneyt Arkın’ın ta kendisidir. Hiçbir şey bilmez. Ne müziği bilir, ne arabeski. Arabeskin adını bilir sadece. Nedir diye sorsanız hiçbiri bilmez. Ne Cüneyt Arkın bilir, ne Arif Sağ bilir, ne de onlar gibiler.

Arif Sağ da mı “bilgi zavallısı”?

- Kesinlikle! Sorun bir yerde “Arabesk nedir?” diye, bakalım ne diyecek...

Ben sordum.

- Ne yanıt verdi?

“Özgün müzik gardiyana, arabesk müzik meyhaneciye yalvarır. Aralarındaki tek fark budur” dedi...

- İşte buyur; saçma sapan bir tanım...

Cüneyt Arkın efsane bir oyuncu ama. Bu konuda hakkını teslim edersiniz herhalde...

- Ben başrolde film çekmeden önce birçok filmde müzik direktörlüğü yaptım. Metin Erksan’la “Kuyu”, Lütfi Akad’la “Kızılırmak Karakoyun”, “Hudutların Kanunu”... Daha sonra ünlü olunca başrol oynadım. Ben de herhangi bir sinema eğitimi almadan film çektim. Yoktu ki öyle bir eğitim. Ben de sokaktan geçen bir adam olarak kamera karşısına geçmiş oldum.

Cüneyt Arkın’lar, Kadir İnanır’lar “sokaktan geçen adam” mıydı yani?

- Herkes öyleydi. Cüneyt gibi, Kadir gibi, Göksel Arsoy gibi, aklına kim geliyorsa hepsi, tesadüfen bulunmuş, fiziği beğenilmiş isimler. Ben ünlü olduğum için başrol oynadım, onlar da fiziğiyle, yakışıklılıklarıyla gelmişler, sinemamızda yerlerini almışlardır.

Yüzlerce film çekti bu isimler ama...

- Sevgili Cüneyt Abimiz eğitim alarak mı geldi buraya? Hayır! O da herkes gibi yönetmenlerin, yapımcıların seçerek buldukları biri oldu. Ben de öyle oldum. Hepimiz zamanla çalışarak öğrendik. Bu saydıklarımızın hepsi kendini geliştirmiştir, saygı duyulacak hale gelmişlerdir. Bu hepimiz için geçerlidir. Ama çok daha fazla film yapmak demek en iyi olmak anlamına da gelmez. Tiyatrodan gelenleri, sahne kökenlileri ayrı tutuyorum tabii bunlardan.

Bu isimlerin içinde hiç idolünüz yok mu sizin?

- Olmaz olur mu, var; Ayhan Işık. Benim çocukluğumda beni çok etkilerdi, tipimiz de biraz benzerdi. O da Clark Gable’dan etkilenmiştir. Yetişemedim Ayhan Işık’a, dostluğumuz yoktu.

BANA “HER DÖNEMİN ADAMI” DEMEK ÇOK ÇİRKİN

MESAM’daki çekişmede bir tarafta siz, Fuat Güner, hükümete yakın taraf; diğer tarafta da Arif Sağ ve CHP milletvekillerinin genel kurula gelmesinden de anlaşılacağı gibi muhalifler varmış gibi bir tablo ortaya çıkıyor...


- Böyle bir şey olamaz. Bir sorunumuz varsa müracaat edeceğimiz merci Kültür ve Turizm Bakanlığı, yani devlettir. Hangi iktidar olursa olsun başvuracağımız yer bakanlıktır. Bunu 30-40 yıldır söylüyoruz. Allah gani gani rahmet eylesin, Süleyman Demirel’le dostluğumuz vardı. O zaman bana “Demirelci” dediler. Yıllarca rahmetli Bülent Ecevit’in peşindeydik, “Ecevitçi” dediler. Rahmetli Turgut Özal’la da yakındık, “Özalcı” dediler. Tayyip Bey’i 40 yıldır tanırım ve insan olarak çok severim. Şimdi de “Tayyipçi” diyorlar. Bu ne iştir? Benim bir derdim olduğumda kime gideceğim? Devletime gideceğim.

Belki her dönemin iktidarıyla yakın olduğunuz için eleştiriliyorsunuz...

- Ben sanatçıyım, yakın olurum.

Ama “her dönemin adamı” yakıştırması yapılıyor...

- Bu çok çirkin ve iğrenç bir şey. Ben sanatçıyım. Ülkeme sahip çıkarım. Vatanıma canım kurban. Şu anda en ön safta gitmem gerekiyorsa vatanım için, giderim. Annem beni ağlayarak askere yolladı ve “Askerden kaçarsan sana hakkımı helal etmem” dedi. Biz Atatürk’ümüzün ilkeleriyle büyüdük. Vatana sahip çıkan kimse, karşısında boynumuz kıldan incedir.

CENGİZ SEMERCİOĞLU'NUN HÜRRİYET'TE YAYINLANAN O. GENCEBAY RÖPORTAJININ TAMAMINI BURAYA TIKLAYARAK OKUYABİLİRSİNİZ!..
Konular Röportaj