Oruçluyken 'su'ya dikkat!..

Sıcakların artmaya başladığı Ramazan ayında vücudunuzun çok fazla su kaybetmemesi gerekiyor. Çünkü fazla su kaybı sağlık sorunlarına neden oluyor. İşte size oruç tutarken vücudunuzun susuz kalmaması için yapmanız gerekenler...

Oruçluyken 'su'ya dikkat!..
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Vücudumuzun her zaman her koşulda ve sürekli suya ihtiyacı vardır. Metabolizmamızın çalışması sırasında zorunlu olarak her gün minimum 1,5 litre su kaybedilir. Özellikle oruç tutarken, bu kaybı yerine koymak için çaba harcamalıyız. İftardan sonra sahura kadar her fırsatta yudum yudum su içmeli ve en az 1.5 litreyi tamamlamalıyız.

SUYUN İŞLEVİ 

- Vücudumuzdaki bütün kimyasal tepkimeler su varlığında olur.

- Metabolizmanın çalışmasında su temel maddedir.

- Sindirim sisteminde çözücü olarak görev alır.

- Vücut ısısını dengeler.

- Kan dolaşımında hayati önem taşır.

- Zararlı atıkların vücuttan atılması da suyla sağlanır.


SEBZE VE MEYVE SUYU

Su dışında ayran, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata, açık bitki çaylarıyla da vücudumuza su alırız. Ayrıca ne kadar çok mevsim meyvesi ve sebzesi yersek vücudumuzun su dengesi o kadar iyi sağlanır.

Ancak sıvı oldukları halde; çay, kahve, asitli içecekler sıvı ihtiyacını karşılamaz. 

ORUÇLUYKEN SU TÜKETİMİ

Oruç döneminde iftardan sahura kadar gece boyunca su içmek için zamanımız var. Bu zamanı iyi değerlendirmeli ve bizi zorlamayacak şekilde en az 1,5 litre su içmeliyiz. Ayrıca gün içinde oruçluyken su içme şansınız olmadığı için su kaybının minimum olmasına özen gösterin. Yürüyüş ve aktiviteyi iftar sonrasına bırakın.

NEDEN SU?

- Suyun aksine birçok içecek bol miktarda şeker içerir ve fazladan kalori almamıza neden olur.

- Su dışındaki gazlı ve şekerli içecekler midenin dolmasına ve sindirimin gecikmesine neden olur.

-Su yerine koyduğumuz çay, kahve gibi içeceklerle susuzluk ihtiyacımızı gidermeyiz. Aksine o içecekler vücudumuzdaki suyun atılmasına neden olur

SUSUZLUKTAN KORUNMAK İÇİN...

- Her gün en az 8 bardak su içmeye dikkat edin. 

- Spor yapacaksanız iftardan sonra yapın.

- Sıcak havalarda dış mekânlarda bulunmak zorundaysanız daha fazla sıvı kaybedersiniz. Bu yüzden kaybettiğiniz sıvıyı geri kazanmak için daha fazla su içtiğinizden emin olun.

- Susuzluk hissini arttıracağından acı ve baharatlı yiyecekleri özellikle sahurda tüketmeyin.

- Salata ve yemeklerinize fazla tuz eklemeyin. Aynı şekilde vücudun su ihtiyacını artıracağından turşu, kuruyemiş gibi tuzlu besinleri iftarda az miktarda tüketin.

- Taze meyve ve sebze suyu posa kaynağıdır, sindirim sisteminde kalarak susuzluğu azaltırlar.

- Öğünlerde tek seferde aşırı miktarda su içmemeye özen gösterin. Bunun yerine içmeniz gereken su miktarının öğünleriniz arasında bölüştürün.

- Orucunuzu soğuk suyla bozmak susuzluk hissini gidermez ancak kan damarlarınızın daralmasına ve hazımsızlığa neden olur. Bu yüzden oda sıcaklığında veya hafif soğuk suyla orucunuzu bozun.

(NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM GAZETESİ)