Osmanlı’nın güzellik kürleri

Güzellik yüzyıllar öncede çok önemli bir konuymuş. Peki Osmanlıda kadınlar güzelliklerini nasıl koruyordu? Güzel kalabilmek için neler yapıyorlardı?

Osmanlı’nın güzellik kürleri
Akşam'dan Yasemin Miras'ın yazısı...

Son yıllarda dünyada görsellik bu kadar çok ön plana çıkmış olsa da, güzelliğin bakımı tarihin eski çağlarına kadar uzanan, sürekli bir gelişim ve değişim göstererek günümüze kadar gelen bir olgudur. Eski İnka ve Çin medeniyetlerinde bunun kanıtlarına rastlanmaktadır. Bu çağlarda bitkilerden elde edilen boyalarla saçlar, gözler, dudaklar renklendirilmiş ve boyama dini törenlerin özelliği haline gelmiş. Güzellik yüzyıllar öncede çok önemli bir konuymuş. Peki Osmanlıda kadınlar güzelliklerini nasıl koruyordu? Güzel kalabilmek için neler yapıyorlardı?

- Osmanlı'da kadınlar yumuşak el ve ayaklar için E vitamini bakımından zengin olan zeytinyağı kullanıyorlardı. Güzel kokusu sebebiyle gül yağı da el ve ayak bakımı için en çok tercih edilen bitkisel yağlar arasında bulunuyor.

- Ciltlerinin pürüzsüz, canlı ve parlak olması için kil maskesi kullanıyorlardı. Kil maskesi cildin üstündeki ölü derileri temizler, cildin yeniden yapılanmasına yardımcı olur.

- Cilt temizliği, cildin nemlenmesi ve güzelliklerini korumak için gül suyu
kullanmışlar.

- O dönemde sabunlar güzellik için kullanılıyordu ve onlara özel sabun üretiliyordu.

- O dönemde yüzlerine makyaj için yaptıkları gözleri iri ve çekici göstermek için göze çekilen sürmelerdi.

- Osmanlı sarayında yaşayan kadınlar güzel kokabilmek için gül, amber, misk gibi kokular kullanıyorlardı.

- Osmanlı kadınları dişleri bembeyaz yapmak için çöven otu, şeker, tuz karışımından yararlanırlardı.

- Ciltlerindeki ölü deriyi temizlemek için hamam da kese yapılırdı. Kese uygulamasından sonra cildin kurumasını ve çatlamasını önlemek için ciltlerine bitkisel yağlar sürülürdü.

- O dönemde beden ve ruh sağlığını korumak için kokulara çok önem verilirmiş.

- Osmanlı kadınları saç bakımları için bitkisel yağlardan yararlanıyorlardı. Bu yağlar hatmi çiçeği ve ebegümeciydi.

- Sarayda yaşayan kadınlar ağız kokusundan rahatsızlık vermemek için ağızlarını yemekten sonra sirkeli su ve gül suyu ile çalkalarmış.

- O dönemde güzel olmanın başlıca kuralı beyaz tenli olmak. İçerdiği meyve şekeri ve antiseptik olma özelliği olan limonu yüzlerine sürerlerdi.


(YASEMİN MİRAS / AKŞAM GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım