ÖSO ile teröristler arasında çatışma çıktı!

Azez'de gece yarısı karşı karşıya gelen ÖSO güçleri İle YPG arasında sıcak çatışma çıktı. ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal'dan alınan bilgilere göre, ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

ÖSO ile teröristler arasında çatışma çıktı!
Milliyet'te yer alan habere göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekatı'nda terör örgütü PYD/PKK işgalindeki Afrin'de 11 noktayı ele geçirerek güvenli ilerleme hatları oluşturdu.

Suriye'nin Afrin bölgesinden Türkiye’ye atılan roketlere TSK, Suriye sınırındaki obüslerle misliyle karşılık verdi. Öte yandan Roketli saldırıların gerçekleştirildiği iki mevzi TSK'nın hava harekatıyla imha edildi.

11.10 : Afrin Harekatı'nda üçüncü güne girilirken NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller Ankara'ya geldi.

11.00 : Cephede yer alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin'in yanı sıra Menbic kırsalında da operasyon yapıyor. Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı ile teröristlerden temizlediği Azez'in hem doğusundaki Menbic'ten hem de batısındaki Afrin'den silah sesleri duyuluyor.

10.50 : Afrin harekâtını dünya medyası yakından takip ediyor, birçok muhabir bölgedeki gelişmeleri canlı yayınlarla aktarıyor. Al Jazeera muhabiri Stefanie Dekker, sınır hattında aralıksız olarak top ve makineli tüfek sesleri duyduğunu, gökyüzünde jetlerin uçtuğunu bildiriyor. Dekker'in Twitter hesabından paylaştığı video kaydındaki şiddetli patlama, büyük ses getirdi.

10.45 : Reuters haber ajansı, Türkiye-Suriye sınırındaki tank hareketliliğini bu sabah fotoğrafladı. Dünyaya geçilen karelerde askeri birliklerin yanı sıra Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri de var.

10.15 : Terör mevzilerini bombalayan F-16'ların havalandığı İncirlik Üssü'ne dev bir Türk bayrağı asıldı. Hangardan çıkan iki F-16'nın kalkış için kontrolleri yapılıyor.

10.05 : Sosyal medyada Afrin harekâtı üzerinden terör propagandası yapanlar yakalanıyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü YPG'yi öven mesajları paylaşan 17 şüpheli için yakalama kararı verdi. Mardin'de de bir kişi gözaltına alındı.

09.40 : Anadolu Ajansı, Türk askerinin Kilis'ten YPG'nin terör mevzilerine top atışları yaptığını ve Afrin'deki hedeflere ilerleyen birliklere destek verdiğini bildiriyor. Zaman zaman yoğunlaşan atışlar, Kilis kent merkezinin yanı sıra Hatay hudut hattındaki bazı köylerden de duyuluyor. Sınır birliklerine askeri araç takviyeleri ise sürüyor.

09.30 : Hatay'ın Hassa ilçesinde köylüler, Afrin sınırının sıfır noktasında tanklar ve obüslerle nöbet tutan askerler için bu sabah kurban kesti. İhlas Haber Ajansı, köylülerin kesilen kurbanın kanını askerlerin alnına sürdüğünü, askerlerin de köylülerin ellerini öptüğünü aktarıyor.

09.10 : İngiliz Independent gazetesinin ünlü Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye'nin Afrin hamlesini analiz etti. Yazıdan bazı bölümler:

"Mevcut krizi yaratan ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki durumu hafife alması oldu. Bu ayın başlarında ABD, büyük kısmını YPG'nin oluşturduğu 30.000 kişilik bir sınır güvenlik gücü oluşturulacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson açıklamanın Türkiye tarafından yanlış anlaşıldığını söyledi. Ancak Türkler, ABD'nin Suriye politikasının YPG yanlısı bir biçimde şekillendiğini görerek hayal kırıklığına uğramıştı.

Tillerson Türkiye ile ilişkileri toparlamaya çalışırken, ABD'nin öngörülebilir gelecekte Suriye'de 2.000 askeri danışman tutmaya devam edeceğini söyleyerek daha büyük bir krizin önünü açtı.

ABD askeri danışmanlarının ülkede tutulma amacı IŞİD'in yeniden güç kazanmasını önlemek ve belki de daha önemlisi Beşar Esad ile İran'ın pozisyonunu zayıflatmaktı.

Tillerson her neyi amaçlamış olursa olsun, sözleri YPG'lilere uzun vadeli bir askeri garanti mahiyeti taşıyordu.

Bu uzun vadeli garanti Türkiye'yi çileden çıkardı, Kürtlerin ABD ile tam bir işbirliği içine girdiğini düşünen Rusya, Suriye ve İran'ı kızdırdı..."

09.00 : Uluslararası haber ajansları Reuters ve Associated Press (AP), dünyaya Zeytin Dalı harekâtından çok sayıda fotoğraf servis ediyor. Azez'den çarpıcı kareler geçen Reuters'ın fotoğraflarından birinde, elinde Türk bayrağı olan bir Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyesi var.

08.00 : Türk özel kuvvetler askerleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), dün başlayan kara harekâtında 11 köyü YPG'li teröristlerden geri aldı. Afrin'in kuzeyinde ve batısında harita değişmeye başladı. ÖSO kuvvetleri, geri alınan köylerde teröristlerin döşediği mayınları temizliyor.

07.40 : Gece boyunca sınırın birçok noktasında savaş uçaklarının sesi duyuldu. Türk jetleri uçakları, gece saatlerinde Reyhanlı'nın hemen kuzeyinde yer alan Suriye topraklarındaki Cinderes'e 12 hava saldırısı gerçekleştirdi. Kara birlikleri de terör hattını yarmak için YPG'lilerle sıcak çatışmaya girdi. Dün bölgeden Reyhanlı ilçe merkezine roket atılmıştı.

07.35 : Türk askeri, Tel Rıfat, Minniğ hava üssü ve çevresini top atışlarıyla dövüyor.

07.20 : Fransa'nın çağrısıyla bugün toplanacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi  (BMGK), Suriye'yi görüşecek. Toplantı Türkiye saatiyle 18.00 sularında başlayacak.

07.10 : ABD Savunma Bakanı James Mattis, sınır ötesi operasyon için "Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Bu konuda Türkiye açık sözlüydü ve hava saldırısı konusunda bizi uyardılar" dedi.

07.00 : Afrin'e düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı'nda üçüncü gün yaşanacak tüm gelişmeleri an be an canlı blogla aktaracağız.


03.27: Azez'de ÖSO İle YPG arasında çatışma çıktığı bildirildi. ÖSO gruplarından Ceyşul Şimal'dan alınan bilgilere göre, ÖSO'ya bağlı bazı gruplar Bursayye cephesinde harekete geçti.

01.13: Afrin'e başlatılan Zeytin Dalı Harekatı kapsamında, saat 01.00 sıralarında Hassa'da konuşlu bulunan birliklerce, YPG hedefleri obüslerle vurulmaya başlandı.

23.03: Terör örgütü PYD/PKK tarafından Reyhanlı ilçesine yönelik roketli saldırıların gerçekleştirildiği iki mevzi TSK'nın hava harekatıyla imha edildi.

21.15: Zeytin Dalı Harekatı'nın başlatıldığı Suriye'nin Afrin bölgesinden Türkiye’ye atılan roketlere TSK Suriye sınırındaki obüslerle misliyle karşılık vermeye başladı.

21.07: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı  Harekatı'nda terör örgütü PYD/PKK işgalindeki Afrin'de 11 noktayı ele geçirerek  güvenli ilerleme hatları oluşturdu. TSK ve harekata destek  veren Özgür Suriye Ordusu güçleri, sabah saatlerinde başlayan kara harekatında  Afrin'in Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şenkal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile  Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi ile 240. Tepe isimli  noktaları ve iki tepeyi daha ele geçirdi. Böylece harekatın ilk gününde Afrin'in kuzey, kuzeybatı ve batı  yönlerinden girilmiş oldu.

21.03: Kilis'te, kent merkezine Suriye'nin Afrin bölgesinden  ateşlenen 4 roket düştü. Vali Mehmet Tekinarslan, "Olayda 2'si Suriyeli olmak üzere 7 kişi yaralandı. Hepimize geçmiş olsun, yaralılarımızın hayati riski yok, hepsine müdahale  edildi." diye konuştu.

20.43: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte, 21 Ocak 2018 tarihinde Hatay bölgesinde Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili inceleme ve denetlemelerde bulundu. Akar, "Sivillerin zarar görmemesi için her türlü hassasiyet gösteriliyor" dedi.

19.44: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'li ve Rus mevkidaşları ile görüştü
19.40 Bölgeden gelen son haberlere göre 9 köyde kontrol sağlandı.

19.27: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak desteğini ifade eden MHP Genel Başkanı Bahçeli, gerçekleştirilen operasyonun son derece önemli olduğuna dikkati çekti.

19.25: TSK, Zeytin Dalı Harekatı'ndan son görüntüleri paylaştı. Görüntülerde silah ve mühimmat depolarının nasıl vurulduğu görülüyor.

18.39: Hatay Valisi Erdal Ata, Reyhanlı ilçesine roket  atılmasıyla ilgili, "Suriye'den atılan roketler marifetiyle 37 yaralımız var.  Bunlardan 31'i ayakta tedavi sonrası taburcu edildi, 4 ağır yaralı var." dedi.

18.29: DHA'nın haberine göre, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine bir roket mermisi daha düştü.

18.15: Türk birlikleri ve ÖSO'nun Korni kasabasını aldığı, Cindires kasabası önünde ise çatışmaların sürdüğü sosyal medyada bildirildi.

17.25 : Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı'yla teröristlerden temizlediği Afrin'in hemen doğusundaki Azez'den sıcak fotoğraflar geliyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri batıdaki Afrin'e doğru bu sabah harekete geçerken, uluslararası haber ajansı Reuters dünyaya çarpıcı kareler servis etti.

17.20 : Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, halihazırda Afrin bölgesinden 50 bin sivilin çıkmak istediği bilgisinin ellerinde olduğunu söyledi. Kızılay, çatışma bölgesinden ayrılacak siviller için hazırlık yapıyor.

17.00: Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, sınırdan YPG'nin terör mevzilerini bombardımana tutan Türk tanklarının fotoğraflarını dünyaya geçiyor.

16.55: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa’nın Suriye’deki durumu Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda görüşme çağrısına cevaben “Eğer operasyonumuza karşı çıkarlarsa, terörün yanında ülke konumuna düşerler” dedi.

16.50: YPG'li teröristlerin Reyhanlı'ya attığı roketler ilçe merkezine isabet etti. Resmi açıklamaya göre bir Suriyeli yaşamını yitirdi, 32 yaralı var. Doğan Haber Ajansı, Pınarbaşı, Gültepe ve Mustafa Kemal Paşa mahallelerine üç roketin düştüğünü aktarıyor.

16.35: TSK: Bugün 32 uçak 45 hedefi imha etti.

16.35: Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), 25 bin kişilik bir kuvvetle Afrin harekâtına katıldığını açıkladı.

16.30: AB Büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

16.20: İhlas Haber Ajansı, YPG'lilerin Afrin'e uzanan kaçış tünelleri açtığı Parsa Dağı'nın vurulduğunu aktarıyor. Tank ve topçu birliklerinin üst üste atışlarla dövdüğü bölgenin Kandil Dağı olarak değerlendirilen Parsa'dan dumanlar yükseliyor.

16.10: Kilis Gülbaba'dan Suriye'ye geçen ÖSO güçleri, YPG'den geri alınan köylerde terör örgütü flamalarını ateşe verdi.

16.05: Anadolu Ajansı'na harekâtla ilgili açıklama yapan NATO yetkilisi, "Tüm ülkelerin kendini savunma hakkı bulunmaktadır. Bunun orantılı ve ölçülü bir şekilde yapılması önem taşımaktadır" dedi.

16.00 : Milliyet muhabiri Namık Durukan, Afrin sınırındaki tankları ve ÖSO kuvvetlerini görüntüledi.