Oturmak yok, hareket şart!

Sadece dengeli ve sağlıklı beslenmek yetmez, egzersiz de yaşam biçiminiz olmalı. Peki, illa spor salonlarına mı kayıt olmalısınız?..

Oturmak yok, hareket şart!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız koltuktan kalkma vakti geldi demektir. Çünkü sadece dengeli ve sağlıklı beslenmek yetmez, egzersiz de yaşam biçiminiz olmalı. Peki, illa spor salonlarına mı kayıt olmalısınız?

Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız dengeli ve sağlıklı beslenmeli, bol bol su içmeli ve hareketli olmalısınız. En önemlisi bütün bunları yaşam davranışı haline getirip, devam etmeliyiz. Eskilerden bize gelen en yararlı öğütlerden biri “Hareket Berekettir” bir diğeri de “İşleyen demir ışıldar” sözleridir.

İnsan vücudunun doğası gereği hareket önemli bir ihtiyaçtır. Vücudumuz hareketli olmaya programlanmıştır. Fakat gelişen teknoloji, hızlı şehir hayatı ve bütün gün oturarak çalışmamız gibi değişen hayat şartlarıyla hareketsiz yaşam normalimiz haline geldi. Oysa bedenimizin esas asıl rahat hali, hareketliliğimizi artırdığımızda olur. Çünkü vücudumuzun dengeli ve doğal çalışabilmesi için hareketlenmeye ihtiyacı vardır. Spor ve egzersiz günlük yaşamda daha hareketli olmak genel sağlığı korur ve geliştirir.

KALKMA VAKTİ

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için oturduğunuz koltuktan kalkma vakti geldi. Düzenli egzersiz yaparak, kendinizi değiştirebilirsiniz. Meraklanmayın, yeni “siz” sizi daha çok mutlu edecek. Düzenli egzersize başlamanın en önemli adımı sandığınız gibi spor salonlarına kayıt yaptırmak değil, karar vermektir. Artık daha sağlıklı ve aktif bir yaşam istiyorum cümlesiyle yola çıkmanız ve yolunuz boyunca bu kararlılığı devam ettirmeniz gereklidir.

UYGUN EGZERSİZİ SEÇİN

Egzersizi yaşam tarzı haline getirebilmek için size uygun olan egzersiz türünü seçmelisiniz. Yaşınıza veya cinsiyetinize uygun olmayan bir egzersizi devam ettiremeyebilirsiniz. Düzenli egzersizin vücudunuza yarar sağlaması için belirli bir düzeyde yapılması gerekir. En başarılı kilo yönetimini sağlamak ve sağlık risklerini en aza indirmek için haftada en az 3 kez ve günde en az yarım saat egzersiz yapmanız gerekir. Egzersiz programından tam faydayı sağlayabilmek için programınızda esneme egzersizlerinin ve kardiyovasküler egzersizlerin yer almasına dikkat etmelisiniz. Egzersiz yapma imkânımız yoksa yerine yürüyüş yapabiliriz. Fakat yürüyüş süresi ve yürüyüş önemli. Kilo vermek veya formda kalmak istiyorsanız günde en az yarım saat kendi temponuzda yürümeniz gerekir. Egzersiz ve sağlık uzmanlarının önerisi her gün 10.000 adım atmaktır. Akıllı telefonlarımızı yanımızdan hiç ayırmadığımızı düşünürsek telefonumuzun adımsayarını açık tutmalı ve her gün kontrol etmeliyiz.

HAREKETLİ OLMANIN YARARLARI

- Kalp sağlığını korur ve geliştirir.
- Kas gücünü ve esnekliğini arttırır.
- Eklemlerin güçlenmesini sağlayarak eklem hastalıklarına yakalanma riskini artırır.
- Kilo yönetiminde kalıcı başarıyı yakalamaya yardımcıdır.
- Uyku düzenini sağlar.
- Kişinin kendine güvenini ve mutluluğunu artırır.


Nil Şahin GÜRHAN / Akşam
Konular Kadın / Bakım