Oyununa sansür mü geldi?..

Redhack soruşturması kapsamında gözaltına alınan Barış Atay'ın rol aldığı 'Kırmızı Yorgunları' adlı tiyatro oyununa sansür uygulandığı iddia edildi.

Oyununa sansür mü geldi?..

Çıkan haberlerin ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Barış Atay’ın salon ücretini yatırmayıp oyunu kendisinin iptal ettiğini ileri sürdü.

Emek Sahnesi'nin Twitter sayfasından yapılan açıklamada "Özen Yula'nın yazdığı Beyti Engin'in rejisörlüğünde sergilediğimiz 'Kırmızı Yorgunları' oyunumuzun oyuncularımızdan Barış Atay'ın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Dair Başkanı Ali Yaşildağ'a göre 'iktidar aleyhinde çok konuştuğu gerekçesiyle' 5 Şubat 2014 akşamı Gebze Osman Hamdi Bey sahnesindeki temsilinin gerçekleştirilemeyeceği belirtilmiş, daha sonra Osman Hamdi Bey Sahnesi yöneticilerinin Ali Yeşildal ile yaptıkları görüşmeler sonucunda, oyunun ya da oyuncuların, sahnenin aylık programında adlarının geçmemesi şartıyla(!) oynanmasına izin verildiği tarafımıza iletilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Oyuncu Barış Atay ise twiter sayfasından; 'Sanata sansür ve yasak kabul edilemez. Gebze Osman Hamdi Bey Sahnesi'nde Kırmızı Yorgunları oynayamayacaktır. Kocaeli Büyük Şehir Kültür Daire Başkanı'nın bize ve tüm tiyatroya yaptığı baskıya karşı  yasakçı zihniyet nedeniyle geri çektiğimiz Kırmızı Yorgunları'nın Gebze temsili hakkında, kamuoyuna açıklamamızdır.' notunu paylaştı.

ALİ YEŞİLDAL: 'BARIŞ ATAY SALON ÜCRETİNİ YATIRMADI, OYUNU İPTAL ETTİ' 

Oyunu yasaklamakla suçlanan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Barış Atay’ın salon ücretini yatırmayıp oyunu kendisinin iptal ettiğini ileri sürdü. Kendisine yöneltilen sansür suçlamasını, twitter ve internet sitelerinden öğrendiğini belirten Ali Yeşildal, iddiaların asılsız olduğu görüşünü savundu. Ali Yeşildal, şunları söyledi:

"Barış Atay kurumumuza ’Kırmızı Yorgunları’ oyunuyla ilgili bir gösteri yapmak istediğini ve bunu biletli yani ücretli yapmak istediğini bildirip bir talepte bulunmuş. Biz de kendisine kanunların gerektirdiği 950 TL’yi Hesap İşleri’ne yatırıp makbuzu getirdiği taktirde salonun tahsis edileceğini bildirip, hatta salonu rezerve yapmışız. Aradan bir hafta geçmesine rağmen bu ücret ödenmemiştir. Bugün arkadaşlarımız tarafından tekrar aranıp ücreti yatırması gerektiği kendisine iletilmiş. Arkadaşımız bunun üzerine Kültür Merkezi’ne gelmiş ve ücreti yatırmamış. Bugün akşama kadar yatırması halinde salonun kendisine tahsil edileceği tekrar edilmiş. Arkadaş da kızıp sinirlenip oyunu kendisi iptal etmiştir. Bundan sonra da olayı başka yönlere çekerek çeşitli suçlamalara girmiştir."

’OYUNLAR KONTROL EDİLİR’

Oyunların oynanmadan önce kontrol edildiğini de kaydeden Yeşildal, konuşmasını söyle sürdürdü:  "Oyunun içeriğinde iktidar aleyhine herhangi bir durum yok. Sanıyorum oyuncumuz da oyunun içeriğini biliyordur. Bu konudaki iddialarını açıkçası teessüfle karşılıyorum. Oyunlar zaten arkadaşlarımız tarafından bakılır, kontrol edilir, çok aşırı problem yoksa oynanır. Ama bu oyunda hükümetin aleyhine herhangi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla ortaya atılan iddia böyle bir şeyi ispat etmez. Bu nedenle iptal etmiş olamayız. Oyunun içeriğinde böyle bir durum söz konusu değildir."

Oyuncu Barış Atay ile hiç görüşmediğini de söyleyen Yeşildal, "Benimle görüştüğünü ve benim ağzımdan cümleler sarfetmiş. Ben Barış Atay’ı ekranların dışında tanımam. Benimle hiçbir şekilde görüşme talebi olmamıştır" dedi.

HÜRRİYET İNTERNET SİTESİ