Özdemir Erdoğan'a ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’

Usta müzisyen Özdemir Erdoğan, "Hala öğrenme aşamasında olduğumdan ders vermiyorum. Müzik, insandan hayatını ister. Ben 50 senedir öğrenmeye devam ediyorum." dedi.

Özdemir Erdoğan'a ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’
CİHAN'da yer alan habere göre İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 23. İstanbul Caz Festivali ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne bu sene usta müzisyen Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran değer görüldü. Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi bahçesinde gerçekleşen törende festival, Swing UNLTD ve Uninvited Jazz Band konseriyle devam etti. Gece öncesi açıklamalarda bulunan cazın duayen ismi Özdemir Erdoğan, ödülün, alandan ziyade vereni yücelttiğini belirtti.

İKSV’yi tebrik eden Özdemir Erdoğan, "Ödülü veren, bu memlekete hizmet etmiş, bu memleketin sanatını yüceltmek için hayatını vermiş kişileri onurlandırıyor, onları hatırlatıyor. Bu bakımdan ben İKSV’yi bu yolu açtıkları için ayrıca tebrik ediyorum. Aşağı yukarı bir on senedir Arif Mardinler, Ahmet Ertegünler, Süheyl Demirciler, Neşe Turacanlara ve Emin Fındıkoğlu’na bu ödül verildi. Bu sene de kısmet bizeymiş. Türk müziğinde, Türk Halk Müziği’nde, Caz müziğinde ve hafif müziğimizde yapmış olduğumuz hizmetlerle ilgili olarak uygun gördüler. Neticede biz başımızın üstünde dedik." diye konuştu.

MÜZİSYEN ÇALDIKÇA İLERLER

Müzisyenin yetişmesi için gereken yerlerin olmadığına dikkat çeken Erdoğan, müzisyenin çaldıkça daha da ilerleyeceğini dile getirdi. "Bizim müziğimizin çalıp da, müzisyenin müziğini sahnede ilerletebileceği mekan yok. Bir tek Gitarist Önder Foça’nın 60 kişilik yeri var." diyen Erdoğan, "Kendi çapında ve olanaklarıyla ilerlemiş birkaç isim dışında Türkiye’de bu şartlarda uluslararası bir müzisyen yetişmesine şahsen inanmıyorum. İKSV’ye sponsorluk yapan birçok müessese var. Bunlardan birisi caz müziği çalınan bir restoran açarlarsa burada yönetici olmaya talibim. Orayı büyük bir disiplin içerisinde yönetmeye talibim. Yeter ki müzisyenler o disiplinde oturup bir şeyler çalsınlar. İnsanlar hem konuşsunlar hem müziklerini dinlesinler, isteyen dans etsin. Güzel bir gastronomi iyi bir mutfakla ben oranın çok iyi tutacağına yüzde yüz eminim." ifadelerini kullandı.

ÖĞRENMEYİ ÖĞRETMEKTEN DAHA ÇOK SEVİYORUM

Müzik konusunda eğitim almak isteyenler için birçok eğitim kurumu olduğunu söyleyen Erdoğan, "Oralardan müzik öğrenebilirler. Ben hala öğrenme aşamasında olduğumdan ders vermiyorum. Müzik, insandan hayatını ister. Ben 50 senedir öğrenmeye devam ediyorum. Birçok üniversiteden benim okutman olmam istendi. Fakat kabul etmedim. ‘Ben öğretmektense öğrenmeyi daha çok seviyorum’ dedim. Öğrenmeye devam ediyorum." diye konuştu.

Yarın akşam Uniq Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştirilecek 'Özdemir Erdoğan ile Bir Caz Akşamı' başlıklı konserinin 50 senenin özeti olacağını açıklayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "1940 ile 1990 arasında Amerika’da 50 senede muhteşem bir müzik üretildi. Müzikaller, film müzikleri, besteler birçok müzisyenler yetişti. Bu müzik insanlara, özgürlük demokrasi verir. Ama şöyle bir şey var. Bu demokrasi ortamında benim eserlerimin de istifade etmesi gerekiyor. Bizim artık tek seslilikten çok sesliliğe geçmemiz lazım. Bunun için çok geç kaldık. Çok seslilik medeniyettir, özgürlüktür. Bu çok sesliliği bir an evvel içimize sindirmemiz lazım. Bizim gibi düşünmeyene saygı göstermemiz lazım. Bu ortamı sağlayabilirsek önümüz açılır. Müzik bunun bir başlangıcı ve hayatın bir parçasıdır."

Özdemir Erdoğan'a ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’

Konular Müzik