'Özgecan Aslan sahte rapor kurbanı'

İTO Meclis Üyesi Osman Oral, ticari araç kullananlara zorunlu olan psikoteknik değerlendirme raporunun suistimal edildiğini belirterek, "Sahte raporlar yüzünden trafikte can kayıpları oluyor, Özgecan'lar bu yüzden ölüyor" dedi.

'Özgecan Aslan sahte rapor kurbanı'
Yeni Asır'dan Kadir Kemaloğlu'nun haberine göre Anadolu'nun pek çok kentinden İzmir'e gönderilen dosyalarla sürücülerin İzmir'e gelmeden psikoteknik değerlendirme raporu aldığını öne süren Oral, "İnsanlar ellerinde çanta çevre il ve ilçelerden dosyaları alıp İzmir'den psikoteknik değerlendirme raporlarını adrese teslim gönderiyorlar. Ondan sonra Özgecan haberleri, trafik can aldı haberleri geliyor. Ben Özgecan'ın katilinin psikoteknik değerlendirme belgesinin olduğuna inanmıyorum. Olsa bile farklı yollardan almıştır. Lütfen bu konuda denetimler artırılsın" dedi.

İTO Meclis Üyesi Osman Oral, karayolu taşıma kanununa göre ticari taşıt şoförlerinin alması zorunlu olan psikoteknik belgesinin verilmesi ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı. Bugün işini doğru yapan Psikoteknik kurumlarının teker teker kapandığını aktaran Oral, kendi kurumunda günde ortalama 8 ile 10 tane rapor verdiklerini ancak işin kurnazlığına gidenlerin günde 50 taneye kadar sahte rapor verdiğini ileri sürdü.

15 dakikada korsan programlarla Türkiye'nin çeşitli yerlerinden kişiler adına rastgele rapor verildiğini anlatan Oral, Psikoteknik testinde kişinin araç hakimiyeti, dikkati, öfkesi, saldırgan bir yapıya sahip olup olmadığı gibi birçok konuda tespit yapıldığını belirtti. Söz konusu testlerden geçemeyen ticari araç sürücülerine psikoteknik değerlendirme belgesi verilmediği için araç da kullanamadıklarını hatırlatan Oral, "Bu testler düzenli olmadığı ve kanunlara uygun bir şekilde verilmediği sürece trafikte üzücü olaylar hep olacak" diye konuştu.

Kurumlar kapandı

Devlet adına Psikoteknik belgesi veren kurumun kapattığını anlatan Psikolog Muhsin Uyan, "Yasal olmayan yollara başvuranlar günde tanesi 86 lira olan testlerden 50 tane değerlendirme raporunu hiç görmedikleri insanlara korsan programlarla uyguluyorlar. Belgelerini de Türkiye'nin neresindeyse evlerine gönderiyorlar. Sürücülerde zaman kaybetmemek ve ayaklarına kadar gelen belgeler için yasadışı iş yapan bu merkezlere gidiyorlar. Bu nedenle masrafların altından kalkamadım ve işyerimi kapattım" dedi.


'Özgecan Aslan sahte rapor kurbanı'