Özgecan'ın ardından 'idam' mı 'hadım' mı sorusu

Mersin’de katledilen üniversiteli Özgecan’ın ailesini ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, idamla ilgili soru üzerine, “Bu konuları yeniden tartışmak durumundayız” dedi.

Özgecan'ın ardından 'idam' mı 'hadım' mı sorusu
Milliyet'in haberine göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Bir bakan olarak değil ama bir anne ve kadın olarak, şahsa karşı işlenen suçların cezasının idam olabileceği ve bunun tartışılacağını düşünüyorum. Bunu gündemimize alabiliriz” dedi.

Özgecan Aslan’ın ailesini ziyaret etmek için Adana Havaalanı’na gelen Bakan İslam, burada aileyi ziyaretten dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızları Sümeyye Erdoğan ve esra albayrak ile görüştü. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan İslam, Özgecan’ın öldürülmesinden sonra insanların idamın tekrar getirilmesi yönündeki taleplerin hatırlatılması üzerine, “Bunların hepsini oturur, konuşuruz arkadaşlar. Şimdi taziyemizi sunalım. Birlikte ağlamaya geldik” dedi.

Korumaları uzaklaştırdı

Bakan İslam daha sonra karayoluyla Mersin’e geçti. Kızları öldürülen Songül ve Mehmet Aslan çiftinin Barış Mahallesi’ndeki evine giden Bakan İslam, yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından taziye çadırının önünde açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. İdam konusunda düşüncelerinin sorulması üzerine İslam şunları söyledi: “Bu konuları yeniden tartışmak durumundayız. Toplum olarak tartışalım. Burada protesto eden vatandaşlarımızı da anlıyorum. Böyle bir şeyin şu ana kadar söz konusu olmadığını biliyorsunuz. Talepler bu doğrultudaysa ’Tartışmayız’ diyebilecek bir durumda değilim açıkçası. Bir bakan olarak değil ama bir anne ve kadın olarak, şahsa karşı işlenen suçların cezasının idam olabileceği ve bunun tartışılacağını düşünüyorum. Bunu gündemimize alabiliriz. Şu anda da insan canına kıymanın ve tecavüzün cezaları had cezalardır TCK’ya göre. Ağırlaştırılmış müebbettir ve infaz nedeni ile de indirimi yoktur.”

İslam, açıklama yaparken bir grup kadın ’İdam istiyoruz’ diye bağırdı. İslam’ın kadınların bu sözlerine tepkisiz kalıp açıklamasına devam etmesi üzerine kadınlar bu kez ’yuh’ çekerek tepki gösterdi. Bakan İslam, protestoyla ilgili soru üzerine ise “Normal karşılıyorum. Bu kadar büyük bir olayın arkasından elbette bu tür infialler olur” yanıtını verdi.

Şahin: 'Hadım cezası uygulansın'

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Fatma Şahin, Özgecan Aslan’ın öldürülmesiyle ilgili, “Bakan iken benim de üzerinde çalıştığım hadım etme cezası, bu olayda uygulanmalı” dedi.

Şahin, Özgecan’ın ölümü nedeniyle tüm ülke vatandaşları gibi kendisinin de derin bir üzüntü yaşadığını söyledi.

Twitter’daki kişisel hesabından mesaj yayımlayan eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, “Aklımın bir yerinde hep Özgecan Aslan, onun masum yüzü var. İnsafsız, vicdansız katillerin elinde son nefesini verdi. Özgecan Aslan’a, annesine yapılan bir insanlık suçudur. Toplum vicdanı bir şekilde rahatlatılmalı. Katiller hak ettikleri cezayı almalı. Özgecan Aslan’ın katillerine, hukuk çerçevesinde değerlendirilip, hazırlık aşamalarında benim de çalıştığım hadım etme cezası uygulanmalı” dedi.