Özlem Balcı: "Her rolü oynamam"

TRT 1’de yayımlanan ‘Seksenler’ dizisinde Yıldız rolünü oynayan Özlem Balcı, şöhret basamaklarını yavaş ve emin adımlarla çıkıyor.

Özlem Balcı: "Her rolü oynamam"
Özlem Balcı'nın Akşam'da yayınlanan röportajı...

Oyunculuk serüveniniz nasıl başladı?


İlkokuldayken okulumuzun müsameresinde Nasrettin Hoca’nın eşini oynatmışlardı bana… İşte o gün sahnede olmak o küçük kız çocuğunu çok etkilemişti sanki. Kendimi bulmuştum. Daha sonra hiç bırakmadım bu mutluluğu... Kara bir sevda gibi içimde gizlemiştim oyunculuk hayalimi. Ankara Siyaset Bilimi’ni kazanmıştım. Ailem oyunculuğu bir meslek olarak görmediği için beni üniversite okumam için Ankara’ya yolladılar ama içimdeki o ateş hiç sönmedi. Bir gün yetenek yarışması yapıldı. Hatta Beren Saat ile aynı kuyruktaydık o da elemeyi geçti ben de. Ancak ailem okulun var deyip izin vermedi.  ben de gidemedim İstanbul’a. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin bir sınavı vardı onun için İstanbul’a geldim ailemin haberi olmadan ve sınavı geçtim. Okula kaydımı yaptırdım bir taraftan da okulu bıraktım. Kimsenin haberi olmadan. 2005 yılında hayatımı  tamamen değiştirdim.

Bir dönem dizisi olan ‘Seksenler’de rol aldınız. Günümüzde mi yoksa geçmiş zamanlarda mı yaşamak isterdiniz?

‘Seksenler’ dizisinin içinde zaten biz yaşıyoruz. O günleri hissediyoruz. O nedenle günümüzde yaşayıp o yıllardaki samimiyeti yakalamak isterdim. Bazen çocukluğumda dalıp gidiyorum sette ve derin bir iç çekiyorum. Ama en çok da o sokaklarda arkadaşlarla bisiklet sürmelerimizi özlüyorum.

PRENSİPLERİ OLAN OYUNCUYUM

Size gelen rolleri nasıl değerlendiriyorsunuz?


Bana gelen rolleri önce o elbise bana oturur mu diye irdeliyorum. Sonra içime sinmesi gerekiyor. Benim Özlem Balcı kurallarım olmuştur hep. Çoğu teklifleri reddetme sebebim bu kurallarımı aştığı içindi. Benim oynadığım bir filmi babam ve ağabeyim izliyor onların izlediği bir filmde ben öpüşmem ve sevişmem. Bu kurallarımı da kimseye çiğnetmem. Ben kuralları ve prensipleri olan bir oyuncuyum, her rolü oynarım ben profesyonelim diyenlerden de değilim.

Oyunculuğunuz yanı sıra futbol maçlarında hakemlik yapıyor, senaryo yazıyor ve yönetmenlik koltuğuna oturuyorsunuz. Hepsine yeteri kadar vakit ayırabiliyor musunuz?

Oyunculuk haricinde belgesel yapımcılığı ve yönetmenliği yapıyorum. Dizimiz sezon finaline girdiğinde bol bol vaktim oluyor. Onun haricinde futbol hakemliği ve antrenörlüğü belgelerim var. Ancak futbol federasyonunda herhangi bir görev almadım. O belgeleri de bir sosyal sorumluk projesi kapsamında görevliyken almıştım.

BAŞARILI OLMAK İÇİN KURALLAR ŞART!

Geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en beğendiği oyuncunun sizin olduğunuzu söyledi. Bunu ilk duyduğunuzda ne hissettiniz?


Cumhurbaşkanımız ve Emine Hanım’ın en sevdiği oyuncu olduğumu öğrendiğimde çok onur duydum. İnanılmaz bir mutluluktu o an. Kocaman bir gülücük atmışım farkında değilim. Benim için o anın daha da büyük ve özel bir önemi var. Babama bir sözüm vardı ve ona kendimi ispat etmeye çalışıyordum yıllardır. Siyaset Bilimi okulunu bıraktım ama oyunculukta da başarılı olduğumun bir fotoğrafını göstermek için gün sayarken gazete manşetlerinde fotoğraflarım çıktı. Hem de çok güzel bir haber olarak ve babam beni arayıp ilk defa bu meslekte olduğum için “kızım seninle gurur duyuyorum” dedi. Ben başka ne isteyeyim ki Allah’tan.

Sizce oyunculuk sektöründe kalıcı olmak için neler yapılmalı? Sadece güzellik yeterli midir?

Oyunculukta kalıcı olmak için belki yavaş ama sağlam ve emin adımlarla ilerlemek gerekiyor. Ne istediğini bilmen gerekiyor. Prensipli ve otoriter bir kişiliğin olmalı. Kuralların olmalı. Belki de bazen duvarların olmalı... Ama iyi bir insan olmadan ne oyuncu ne de başka hiçbir şey olunmaz. Güzellik görecelidir bana göre çok güzel olan başkasına göre sıradan olabilir. Benim için çok güzel bir kız denmesindense çok iyi bir kız denilmesini tercih ederim.

EVLİ, MUTLU VE ÇOCUKLU OLMAK İSTERİM

Son günlerde birçok ünlü isim dünyaevine girdi. Siz ne düşünüyorsunuz evlilik konusunda?


Ünlüler teker teker evlilik adımlarını atıyor. Onlar adına çok mutlu oluyorum. Evli, mutlu ve çocuklu olmayı ben de çok isterim. Ancak her şeyin bir zamanı var demek ki, benim henüz zamanım gelmemiş beklemedeyim. Evlilik çok kutsal bir şey, insan hayatında bir kere karar veriyor. Doğru olması içinde ince eleyip sık dokumak kaçınılmaz oluyor. İnşallah ben de hayatımın aşkını bulurum bir gün...

Hayalini kurduğunuz bir film ya da proje var mı?

Hayalimde kendi yazmış olduğum bir sinema filmim var. ‘Sahibinden Kelepir Aşk’ isminde ve Youtube’da izleyebilirsiniz. Hatta biraz bütçeli bir iş olduğu için şu an para biriktiriyorum diyelim. Bir jokeyin hayat hikâyesini değişik bir anlatımla döktüm kaleme. İnşallah bu projemi gerçekleştireceğim.
Konular Röportaj