Öztürk Serengil Libya'dan şileple kaçırılmış

Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncusu Öztürk Serengil 1970'li yıllarda Libya'da bulunmuş ve Kaddafi tarafından mağdur edilmişti...

Öztürk Serengil Libya'dan şileple kaçırılmış

Nevin Serengil eski eşi usta sanatçıyı Libya’dan güçlükle nasıl kurtarabildiği ilk kez açıkladı.

Öztürk Serengil’in şov hayatında zirvede olduğu bir dönemde Libya Başbakanı Abdessalam Jalloud ile Türkiye’de tanıştıklarını söyleyen Nevin Serengil başlarından geçen olayı şöyle anlattı:

Beni beklemiyordu

"Jalloud, Araplar ve Türkler arasındaki bağı Öztürk Serengil’in kurabileceğini düşünmüştü. Öztürk Serengil’i Libya’da turizm sektörünün başına getirdiler. Öztürk garsonlar, orkestralardan oluşan çok büyük bir kadroyla oraya gitti. Çok da emek verdi. Orada turizm işini yapan Mısır’lılar ve Libya’lılar vardı. Mısır’lılar hiçbir zaman oraya bir Türk’ün gelmesini tahammül edemedi. Öztürk’ün iftiraya uğraması çok kolay oldu. Sorgu sual tahkikat hiçbir şey yok. Direk içeri atıyorlar. Ailenizi bile arayıp haber verme imkânınız yok.

Öztürk Serengil’in başına bu olaylar geldiğinde biz boşanmıştık. Boşandığım halde beş yaşımdaki kızımı da alıp Libya’ya hareket ettim. Halen Serengil soyadını taşıdığım içinde tabi ki boşandığımı da söylemedim. Çok üzüldüm onun suçsuz olduğunu biliyordum. Öztürk gittiğimde hapisteydi. Boşanmış olduğumuz için beni hiç beklemiyordu. ’Sen ne biçim insansın ki koskoca Türkiye’de o kadar dostum var. Haklarımı korumaya eski karım geliyor. Bende ona ’Seni çıkartmadan gitmeyeceğim’ dedim."

Eski eşi için hemen avukat tuttuğunu belirten Serengil, "Avukatın yazıhanesine gidip konuşmak istedim. ’Büromda her yer dinleniyor, sokakta konuşalım’ dedi. Zor bir sürece girmiştik" diye konuştu.

Mahkumların kamyonla ve zincire bağlı bir şekilde mahkemeye taşındığını anlatan Nevin Serengil şöyle konuştu: "Mahkeme günü kamyon geldi mahkumlar iniyor. Bir İtalyan avukat yanıma gelip ’Bayan kocanızı kaçırdılar’ dedi. Çünkü Kaddafi’nin adamları Öztürk Serengil’i Başbakan Jalloud getirdiği için onun hiçbir zaman temize çıkmasını arzu etmiyorlardı. Sonrasında bir avukat daha tuttum ve maddi teminatla serbest bırakıldı. Sonrasında ben Türkiye’den gelen bir şilepin kaptanıyla görüştüm ve onu gizlice İstanbul’a yolladım arkasından da ben döndüm."

Vefa borcunu ödedi

Öztürk Serengil’e vefa borcunu böylece ödediğini söyleyen Nevin Serengil, "Verdiğim bütün mücadele ona helal olsun. O mükemmel bir insandı. Ona hakkımı her zaman helal ediyorum. Suçsuz olduğunu da biliyorum" dedi.

Herkes esir hayatı yaşıyor

Libya’da yaşam diye bir şeyin olmadığını düşünen Nevin Serengil, Kaddafi’nin de kinci bir insan olduğunu söyledi. Serengil sözlerini şöyle tamamladı: "Kaddafi’yi ağır kurallar olan, her gün fikirleri değişen, hiçbir zaman halkını mutlu edecek yapıda bulunmayan bir adam olarak tanıdım. Orada herkes esir gibiydi. Yine iyi tahammül ettiler. Çok korkunç yönetilen bir ülkeydi. Kaddafi’nin mutlaka gitmesi gerekiyordu.  Halk zor durumdaydı. Bunları yaşamış bir insan olarak şu an Kaddafi’ye yapılan muameleyi çok reva görüyorum. Bir gün bir yerde bu olacaktı. Bu direnişlerde üzüldüğüm çok suçsuz insan can verdi. Hiçbir yerde hiçbir zaman savaş olsun istemezdim ama bu Kaddafi’nin kaçınılamaz bir sonuydu. Binlerce günahsız insan gidiyor."