Petrolü işte böyle paylaştılar!

Suriye'nin Kamışlı kentindeki toplantıya katılanlar ülkenin petrol kaynaklarını bölüştü. ABD ile Suudi Arabistan İstihbaratının düzenlediği buluşmada PKK/PYD'nin Suriye petrollerinden pay alması kararlaştırıldı. Toplantıya Albay John Dorrian başta olmak üzere birçok ABD'li de katıldı.

Petrolü işte böyle paylaştılar!
Yeni Şafak'tan Yılmaz Bilgen'in haberine göre Suriye’nin Haseke iline bağlı Kamışlı ilçesinde ABD ile Suudi Arabistan istihbaratı öncülüğünde Suriye petrollerinin geleceğine yönelik bir toplantı yapıldı. 10 Haziran’da gerçekleşen toplantıya DEAŞ karşıtı koalisyon güçlerinin sözcüsü ABD’li Albay John Dorrian’la birlikte TSK operasyonu sonrası Sincar-Karaçok bölgesinde terör örgütüne destek ziyareti gerçekleştiren ABD’li subaylardan biri de katıldı. Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan temsilcilerin de bulunduğu toplantıya Suriye içerisinden bazı aşiret liderleri ve PKK/PYD’li üst düzey isimler de iştirak etti. Suriye petrollerinin geleceği konusunda ortak strateji belirlenmesi amacıyla toplanan heyet, DEAŞ sonrası ortak hareket etme kararı aldı. Suriye içerisinde PYD dışında katılan aşiret ve grup temsilcileri Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Ahmed Carba tarafından belirlenirken ülke dışından katılacak isimler ise Muhammed Dahlan tarafından seçildi.

BORU HATTINDA ANLAŞTILAR

Kamışlı görüşmesinde Suriye petrol ve doğalgaz potansiyelinin yüzde 95’ine sahip Haseke, Rakka ve Deyr Zor bölgelerinin geleceği ve yeraltı zenginliklerinin çıkarılması, işlenmesi ve pazarlanması konusunda radikal kararlar alındı. Humus çölü üzerinden Tenef, Ürdün ve sonrasında İsrail’e açılarak Avrupa’ya pazarlanacak petrol boru hattı konusunda taraflar mutabık kaldı. Görüşmelerde ABD ve İngiliz petrol temsilcileri de hazır bulundu. ABD’li yetkililer, yeni ikmal hattı ile tarafların Suriye petrollerinden gerekli payı alacağını ve İran’la Rusya’nın bu yöntemle Suriye petrolleri üzerindeki hesaplarının bozulacağını söyledi.

TÜRKİYE’DEN KATILIM OLDU

Türkiye’de faaliyetleri sona erdirilen Ahmed Carba liderliğindeki ‘Tayyar el Gad Suriy Hareketi’ adına Mısır’dan Kasım Hatip ve İstanbul’da aynı yapının eski üst düzey isimlerinden İsmail Bubi de Kamışlı toplantısına katılanlar arasında yeraldı. İstanbul-Erbil hattını kullanarak Kuzey Irak’a giden katılımcılar daha sonra Semelka Sınır Kapısı’ndan Haseke-Kamışlı bölgesine geçti. Yine İstanbul’da ikamet eden eski SMDK üyesi Ubeyde Nahhas da Suriye petrollerinin taksimi ve satışı konusunda yapılan görüşmelerde yerini aldı.

PKK hisse alacak

Kamışlı toplantısında PYD’nin de çıkan petrolden pay alması karara bağlandı. Suriye PKK’sı görüşmelerde Aldar Halil ve Halil Foze tarafından temsil edildi. ABD’li ve Suudi yetkililer PYD’nin mücadelesini saygın bulduklarını ifade ederek DEAŞ karşısında sergilenen tavır sonrası PYD’nin petrolden gerekli payı alacağını vadetti. Başta İnize, Şeidat, Ageydat olmak üzere 30’dan fazla aşiret reisi Kamışlı toplantısında hazır bulundu. Ayrıca Ceyş el Suriy, Kuvveti Ahmed Abdo, Tehalüf el Aşari ve Ahrar Şarki isimli silahlı gruplar da aynı toplantıda temsil edildi.