PKK’nın aldığı darbe telsiz konuşmasında

PKK’nın Serhat Bölge Sorumlusu Yusuf Şek, örgüt mensuplarıyla yaptığı telsiz görüşmelerinde, güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla büyük darbe aldıklarını, çok kayıp verdiklerini açıklıyor...

PKK’nın aldığı darbe telsiz konuşmasında
Milliyet'te yer alan habere göre PKK’nın Serhat Bölge Sorumlusu Yusuf Şek’in yakın çevresiyle yaptığı telsiz görüşmelerine ulaşan güvenlik kaynakları, örgütün yaşadığı moral bozukluğunun bu görüşmelere yansıdığına dikkati çekti.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ART arda yaptığı operasyonlar, PKK militanlarının moralini bozdu. Militanların telsiz görüşmelerinde ve raporlarında, yaşadıkları bozgun ve hayal kırıklığı gözler önüne seriliyor. PKK’nın Ağrı ve Tendürek dağlarındaki Serhat bölge sorumlusu Yusuf Şek, örgüt mensuplarıyla yaptığı görüşmelerde son günlerde güvenlik güçlerince gerçekleştirilen operasyonlarda bozguna uğradıklarını açıklıyor. “Yaşar” kod adlı Şek, yakın çevresindeki örgüt mensuplarıyla yaptığı görüşmelerde son dönemde özel eğitimli güvenlik güçlerinin Ağrı bölgesinde çok etkili operasyonlar gerçekleştirmesi nedeniyle çoğu yerde darbe aldıklarını, çok kayıp verdiklerini, bunu yakın gelecekte telafi etmelerinin neredeyse imkânsız olduğunu belirtiyor.

‘Halkın desteği yok’

Halkın yeterli destek göstermediğini, örgütün talimatlarını yerine getirmekte duyarsız kaldıklarını ve özellikle son dönemde halkın büyük kesimi tarafından eleştirildiklerini anlatan Şek, halkın desteği alınmaksızın başarının imkânsızlığını ifade ediyor.

Yeniden ateşkes sürecine şiddetle ihtiyaçları olduğunu, bunun en azından kışa girerken yeniden toparlanmalarına imkan vereceğini aktaran Şek, “merkez”e de bunu rapor ettiğini dile getiriyor. Şek’in telsiz görüşmelerindeki “Başlangıçta halkımıza yumuşak şekilde yanaşın, kazanmaya çalışın. Bu, çok önemli. Yok, olmaz ise sessizce halledin ve askerin üstüne atın. Karşı gelenleri arabalarının içindeyken uzaktan indirin ve ‘yine asker vurdu’ deyin. Sakın görüntü vermeyin” talimatı, örgütün düştüğü durumu gözler önüne seriyor.

‘Suçu askere atın’

“Yol ortasında korucu vurmayın, halk buna da tepki verdi. Gerekirse uygun bir ortamda, kimsenin görmediği bir yerde indirin ve mümkün olursa, ‘PKK’ya çalışıyordu, askerler vurmuş’ diyerek suçu askere atın, sakın üstlenmeyin” şeklindeki konuşmaları da deşifre edilen Şek’in, çok kayıp verdiklerini, bu nedenle alanda etkili olmalarının zorlaştığını söylediği de belirlendi. Şek’in, bölgede yürütülen operasyonlar nedeniyle yurtiçinde barınamadığı, sık sık İran’a geçtiği ve arada kısa süreli Türkiye’ye geldiği biliniyor.

Zorla toplanan paralar

TSK’nın Ağrı ve Tendürek operasyonlarında Ağrı ve Tendürek’teki ana karargâhların yerle bir edildiği, büyük telsizlerin ele geçirildiği öğrenildi. Şek’in “örgüt adına” diyerek, bölge halkından zorla toplayıp örgütten gizlediği parayı listelediği ve en yakınındaki 1-2 kişiyle paylaştığı, paranın dökümünü gösteren defterin ele geçirildiği belirtiliyor. Şek’in “korkulu rüyası” haline gelen bu defterin güvenlik kuvvetlerinin elinde olduğu biliniyor.