Polis 'uyuyanların' peşine düştü

Tetikçi Mevlüt Mert Altıntaş ile bağlantılı 4 devre arkadaşı ve 2 sivilin tüm bağlantıları, yaptıkları görüşmeler irtibatlı olduğu kişiler mercek altına alındı. Gözaltındaki zanlıların FETÖ’nün “uyuyan hücresi” olduğu yönünde bulgulara ulaşıldı.

Polis 'uyuyanların' peşine düştü
Yeni Asır'dan Fatih Şendil - Ceyhan Torlak ve Zübeyde Yalçın'ın haberine göre Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'u öldüren Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli 2 yıllık polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'la bağlantısı olduğu belirlenen 6 kişinin İzmir'deki sorgusu sürerken "uyuyan hücre" alarmı verildi.

İzmir Örgütlü Suçlar Savcısı Ayhan Yılmaz'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan Altıntaş'ın polis meslek yüksekokulundaki 4 devre arkadaşı ve 2 sivilin son iki yıl içindeki tüm bağlantıları, yaptıkları görüşmeler, irtibatlı olduğu kişiler mercek altına alındı. Zanlıların FETÖ'nün uyuyan hücresi olduğu yönünde bulgulara ulaşıldı. İzmir'deki polis okulunda bir dönem teknisyen yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Süleyman Ergen'in de aynı hücreden olduğu ve hücreden sorumlu imam olduğu ortaya çıktı.

SORUŞTURMA DERİNLEŞTİ

Suikastçı Altıntaş'ın FETÖ'nün uyuyan hücre üyesi olduğunun ortaya çıkmasının ardından gözler, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü içinde başka kripto FETÖ'cüler olup olmadığına çevrildi.

FETÖ'nün uyuyan hücrelerinin ortaya çıkarılması için çalışmalar hızlandırıldı.

Bu arada İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nda etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı olan üst düzey bir subay, FETÖ'nün uyuyan hücre yapılanmasıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Örgütün özel olarak yetiştirdiği itirafçı subay, "TSK içinde görev yapıyorum. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminden önce ve sonra FETÖ tarafından bana kesinlikle ulaşılmadı ve herhangi bir görev verilmedi. Bu normal bir durum değil. Cemaatin beni B planı için deşifre etmediğini düşünüyorum" dedi.

"ORTAOKULDA TANIŞTIM"

Kripto subay, örgütün yapısı, işleyişi ve kendisinden kimlerin sorumlu olduğunu savcılıktaki ifadesinde tek tek anlattı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, itirafçı subayın ifadesinden yola çıkarak TSK içinde hala görev yapan ve deşifre olmayan FETÖ'cü subayları belirlemek için soruşturmayı derinleştirdi. İtirafçı subay, "Ortaokuldayken ışık evlerine gidip gelmeye başladım. Cemaat evlerinde yaşıtım olan öğrencilerle birlikte hem ders çalışıyordum hem de sohbetlere katılıyordum. Üniversiteden gelen abiler bize ders çalıştırıyordu. Cemaat sayesinde ücretsiz dersaneye gittim. Ortaokuldan sonra beni askeri liseye yönlendirdiler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bu şekilde girdim. Şu anda da TSK'da subay olarak görevime devam ediyorum. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra cemaatin kendi çıkarları uğruna ben ve benim gibi subayları kullandığını anladım. Bu nedenle cemaat hakkında tüm bildiklerimi anlatmak, ülkem ve vatanım için bu ifadeyi veriyorum" dediği öğrenildi.

SEVGİLİSİ GÖZALTINA ALINDI

Karlov suikastı soruşturmasında savcılık ve emniyet, terörist polis Altıntaş'ın bağlantılarını, suikastın talimatını kimden aldığı ve Karlov'un sergi açılışına korumasız gideceğini nasıl öğrendiğini araştırıyor. Saldırganın telefon trafiği kayıtlarından en çok görüştüğü kişiler listesine yönelik incelemede bir kadın da tespit edildi. Tespit edilen kişinin Kırıkkale'de olduğu belirlendi. Bu kadının, Altıntaş'ın sevgilisi olduğu ortaya çıktı. Altıntaş'ın son dönemde sık sık görüştüğü kız arkadaşı sorguya alındı.

"B PLANI İÇİN KULLANACAKLARDI"

FETÖ'nün kendisini özel olarak yetiştirdiğini anlatan itirafçı subay, "Bana 15 Temmuz darbe girişiminden önce ve sonra kesinlikle ulaşmadılar, herhangi bir görev verilmedi. Bilgi verilmemesi normal bir durum değil. Bu duruma çok şaşırdım. FETÖ'nün beni B planı için deşifre etmediğini düşünüyorum.

TSK içerisinde benim gibi cemaatin yetiştirdiği, darbe girişiminde kullanılmayan ve bugüne kadar deşifre olmayan subaylar olabilir. Darbe girişiminde bana görev verilmemesi başka bir planının olduğuna işaret ediyor.

Cemaat beni B planı için ülkeme karşı kullanmadan ben tüm bildiklerimi anlatıp savcılık tarafından gerekenlerin yapılmasını istiyorum"
dediği ifade edildi.

MAAŞIN 5'TE 1'İ 'HİMMETÇİ HASAN'A

Mevlüt Mert Altıntaş'ın para trafiği, Pensilvanya'ya uzandı. Bağlantı, MASAK raporu ile belgelendi.
Altıntaş, FETÖ'nün doğrudan Fetullah Gülen ve ABD'ye para aktardığı The Respect Instute Inc. kuruluşuna para transfer eden eski polis Hasan Tunç'a 2016 yılı başında maaşının 5'te 1'ini gönderdi.

Emniyetten ihraç edilen Hasan Tunç'un FETÖ ile bağlantısı bununla da sınırlı kalmadı. Tunç, Ankara'da görev yapmasına rağmen, Bank Asya'nın, himmet paralarının ağırlıklı olarak toplandığı Elazığ ve Gaziantep-Suburcu şubelerinde iki ayrı hesap açtırdı. Tunç'un deşifre olunca bu hesapları 17-25 Aralık sonrasında kapattırdığı öğrenildi.

ŞİFRE MERCEK ALTINDA

Suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş'ın 4 haneli olduğu tespit edilen telefonun şifresi çözülmeye çalışılıyor.
Savcılık yetkilileri, Altıntaş'ın şifresindeki 4 haneden birinin 'harf' olarak belirlendiğini, bunun da şifrenin çözülmesini güçleştirdiğini bildirdi.

Savcılık yetkilileri, şifrenin çözülmesi konusunda yazılım firmasıyla temas kurularak yardım talep edileceğini belirtiler.

ÇOCUKLUKLARINA İNECEKLER

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov suikastı ile birlikte devlette ikinci bir FETÖ seferberliği başlatıldı.

TSK, Emniyet ve istihbarat başta olmak üzere kripto FETÖ'cülerin tespit edilmesi için tüm bağlantıları, geçmişleri didik didik edilecek, çocukluklarına inilecek.

ÜST DÜZEYLER DE VAR

Terör örgütü FETÖ, büyükelçi suikastında örgüt ile bağlantısı görülmeyen kripto bir ismi kullanınca hükümet tekrar harekete geçti.

Üç kurum, TSK, Emniyet ve İstihbarat için ikinci bir inceleme seferberliği başlatıldı. Öncelikli incelenecekler arasında siyasiler ve üst düzey yöneticilerin özel kalem müdürleri, yakın çevreleri, üst düzey yöneticiler de bulunuyor.

Kripto FETÖ'cülerin belirlenmesi için daha önce hakkında inceleme yapılan ancak herhangi bir bağlantısı bulunamayan isimler de tekrar mercek altına alınacak. FETÖ ile bağlantısı görülmeyen ancak hızla devlette yükselip üst düzey görevlere gelen isimlere incelemelerde öncelik verilecek.