Pop starlar şimdi nerede?

Gündemdeki müzik yarışmaları gerçekten endüstriye iyi müzisyenler kazandırıyor mu? Yoksa olay tamamen geçici balon başarılardan mı ibaret?

Pop starlar şimdi nerede?

Ekranın son müzik yarışması 'O Ses Türkiye' sona erdi ve gözler Eurovision'a çevrildi. Peki şu sıralar gündemimizde olan müzik yarışmaları gerçekten endüstriye iyi müzisyenler kazandırdı mı? Amatör müzisyenler için müzik yarışmalarına katılmak, hem çevre edinmek, hem de profesyonel müzik kariyerine başlamak adına her zaman önemli bir adım olarak görüldü. Peki ya televizyondaki müzik yarışmaları gerçekten müzik endüstrisine ne kazandırdı? Popstar yarışmalarında acıklı hikayesiyle oyları toplayan Bayhan, Abidin ve Firdevs şimdi nerede? En son 'O Ses Türkiye' yarışmasını kazanan 16 yaşındaki Oğuz Berkay Fidan'ın şampiyonluğu akıllara bu soruları getirdi. Yeni Aktüel dergisinden Sebla Koçan, müzik dünyasında özellikle jürilik yapmış ve yarışmaları içinden takip etmiş önemli isimlere sordu: Müzik yarışmaları müziği kurtarır mı?

HADİSE (Müzisyen)

HALKIN ZEVKİ
Müzik yarışmaları, doğru yarışmalar olduğu sürece bence müzik endüstrisine çok şey katabilir. Her şeyden önce halkın zevkini ölçebiliyoruz bu tür yarışmalarda. Yapımcılar ve prodüktörler, evde yarışmaları izlerken yeni yetenekleri keşfedebiliyorlar. Yarışmacılara kendilerini farklı platformlarda gösterebilmeleri anlamında katılanlara inanılmaz şanslar sunuluyor.

MUSTAFA SANDAL (Müzisyen)

SEBEP EZİLMİŞLİK
Müzik yarışmaları, amatör seslerin kendilerini duyurmaları için çok büyük bir fırsat. 'O Ses Türkiye'ye katılan gerçekten çok iyi sesler vardı. Bu şansı değerlendirip değerlendirmemek kişinin kendisine kalmış. O an finale kalıp başarılı olan kişilerin sonradan unutulmasının sebebi, ezilmiş hissetmeleri. Her yarışmadan bir star çıkacak diye bir kural yok. 'O Ses Türkiye' içinde ikinci olan kendi yarışmacım İbrahim Şevki'yle bir single çalışmamız olacak mesela.

KAAN YÜCEİL (Roxy'nin kurucusu)

CİDDİYET YOK
Televizyondaki yarışmalarda özgün bir müzik türü yok. Oradaki değerlendirmeler Türk müzik piyasasına göre yapılıyor. TV'de ciddi bir yarışma yok. Jürilerin ciddiye alınacak duayen insanlar olduğunu düşünmüyorum. American Idol'da çok ciddi yaklaşılıyor bu işe. Jennifer Lopez gibi üyeler var orada. Ben de beğenerek izliyorum.

SAMSUN DEMİR (DMC Genel Müdürü)

STAR ÇIKMADI
Bu yarışmalar müzik sektörüne 10 yıldır hiçbir şey katmadı. Bu kadar yıldır bu yarışmalardan bir tek starın bile çıkmaması düşündürücü. Bunun nedeni bence televizyonların reyting kaygısı.

MUZAFFER KARATAŞ (remood Yazı İşleri Müdürü)

KAN AĞLIYOR
Teknolojik gelişmelerin hâlâ Türk müzik sektörüne entegre olamamasından dolayı, sektör kan ağlamakta. Televizyonlardaki yarışmalar yarışmacılardan daha çok jüri koltuğundaki sanatçılarımızın işine yarıyor.



 

Konular Müzik