Prens Selman gözaltına alınabilir!

Prof. Dr. Selami Kuran, Arjantin'in adımının uluslararası hukukta 'evrensellik ilkesi' kapsamında değerlendirilebileceğini ifade ederek, "Savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlarda diplomatik dokunulmazlık zırhı bir anlam ifade etmez" şeklinde konuştu.

Prens Selman gözaltına alınabilir!
Yeni Şafak Gazetesi'nden Sertaç Aksan'ın haberine göre Arjantin'de düzenlenecek G-20 Zirvesi, dünya liderlerinin ikili görüşmeleri ve alacağı kararlar kadar

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman hakkında atılan adımlar açısından da büyük önem taşıyor.

Selman hakkında Türkiye, Yemen, Suudi Arabistan ve Uluslararası Ceza Mahkemesinden istinabe talepnamesi istenmesini değerlendiren uzmanlara göre, Arjantin'in göstereceği siyasi irade bu konuda belirleyici unsur olacak.

İddia edilen suç uluslararası hukukta en ağır suç

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selami Kuran, Selman hakkında atılan adımların Yemen'deki olaylar ekseninde ilerlediğini anlatarak, "Arjantin'in adımı hukukun 'evrensellik ilkesi' kapsamında. Savaş, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar bu kapsamda değerlendiriliyor. Selman hakkında iddia edilen suç, uluslararası hukukta en ağır suç" şeklinde konuştu.

"Diplomatik dokunulmazlık bir anlam ifade etmez"

Prens Selman'ın Arjantin'de göz altına alınabilmesinde hukuki bir engel olup olmadığı sorusuna da yanıt veren Kuran, şöyle konuştu:

"Evrensel hukuk ilkeleri gereği savaş, soykırım ve insanlığa karşı suç işleyen isimler dünyanın her tarafında gözaltına alınabilir. Yani bu suçlamalar bir cinayet iddiasına benzemez. Eğer bir cinayet söz konusu olursa, sadece o eylemin meydana geldiği ülkede bu tarz bir adım atılabilir. Ancak söz konusu suçlar için dünyanın her yerinde tutuklama olabilir.

Bu gibi durumlarda kişinin diplomatik dokunulmazlık zırhı hiçbir anlam ifade etmez. Çünkü bunları sonuçları çok ağır olan uluslararası suçlardır. Prens Selman hakkında özellikle Yemen konusunda bu tür suçlamalar mevcut."

Arjantin'de gözaltı olabilir mi?


Prens Selman'ın Arjantin'de gözaltına alınmasının önünde hukuki açıdan engel olmadığını ancak bu yönde bir adım beklemediğini ifade eden Kuran, "Arjantin'in siyasi iradesi burada belirleyici olacak. Şahsi kanaatim, gözaltı ya da tutuklamadan ziyade Prens Selman hakkında Yemen'de sebebiyet verdiği olaylar nedeniyle bir kamuoyu oluşturulmak isteniyor. Arjantin, bu adımla konuyu uluslararası gündeme taşımış oldu" şeklinde konuştu.