Probiyotikler doğal kanser savaşçısı

İyi bir bağırsağa sahip olmak için sağlıklı beslenmeye dikkat çeken uzmanlar, probiyotik gıdalar tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

Probiyotikler doğal kanser savaşçısı
Yeni Asır'da yer alan habere göre sağlığı tehdit eden pek çok hastalığın bağırsakta başladığını belirten uzmanlar, iyi bağırsak bakterilerinin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade ediyor. İyi bağırsak bakterilerinin kanser, ishal, idrar yolu iltihapları gibi hastalıkları önleyebileceği gibi anksiyete ve depresyonu azaltabileceğini belirten Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Ezgi Eylem Fadıloğlu, iyi bir bağırsağa sahip olmak için nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.

Karbohidrat içeriği yüksek gıdalar ile rafine gıdaların çok tüketilmesinin, çevre kirliliğinin, gereksiz ve fazla antibiyotik kullanımının, stresin bağırsak florasının bozulmasına ve sağlıklı bir bireyde baskın ve çok olan iyi bakterilerin sayısının azalmasına neden olduğunu belirten Dr. Ezgi Fadıloğlu, "Yetişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon kadar canlı bakteri ve mantar bulunmaktadır ve bunlar normal bağırsak florasını oluştururlar. Bunların bir kısmı faydalı bir kısmı zararlı bakterilerdir.

Sağlıklı bireylerde faydalı bakterilerin sayısı fazladır. Bağırsakta bulunan bakterilerin yüzde 85'i probiyotik dediğimiz iyi bakterilerdir. Bu iyi bakteriler 300 metre kare büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka şeklinde kaplarlar. İyi bağırsak bakterileri bağışıklık sistemini güçlendirir. B7 (biyotin), B12 ve K vitaminlerini sentezler. Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korur ve bağırsak geçirgenliğini azaltır. Kanseri, egzemayı, ishali, idrar yolu iltihaplarını ve kabızlığı önlerler. Anksiyete ve depresyonu azaltırlar"
dedi.

Probiyotik hangi gıdalarda bulunuyor?

"Bağırsaktaki bakterilerin bozulmuş dengesinin düzenlenmesi ve yararlı bakteri sayısını arttırmak amacı ile probiyotikler kullanılmaktadır" diyen Dr. Fadıloğlu, şu bilgileri verdi:
"Probiyotik; kefir, yoğurt, lahana turşusu, şalgam suyu, turşu, nar ekşisi, boza gibi fermente yiyeceklerde bulunur. Sütteki laktozun laktik aside dönüşmesi nedeniyle kefir, laktoz intoleransı olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Şalgam suyu, içindeki şalgam, siyah havuç ve pancardan dolayı antioksidan etkiye ve faydalı mikroorganizmalardan dolayı probiyotik etkiye sahiptir."

"Probiyotik gıdalar tüketilmeli"


Bağırsaktaki yararlı mikroorganizmaların çoğalmasını artıran veya aktivitesini uyaran ve insan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere probiyotik dendiğini kaydeden Dr. Fadıloğlu, "Probiyotik gıdalar ince bağırsakta hiç sindirime uğramadan direkt kalın bağırsağa geçen yiyeceklerdir. Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, enginar, karabuğday, nohut, mercimek, muz, elma, çilek, keten tohumu, ceviz, badem gibi çok çeşitli yiyeceklerde bulunurlar. Sağlıklı bir yaşam için beslenmede öncelikle doğal probiyotik ve probiyotiklere yer verilmeli ve her gün düzenli olarak tüketilmeli, bağırsak florasını bozan sigara gibi zararlı maddelerden uzak durulmalı ve spor yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.