Prostat büyümesi ailenizin eseri!..

Erkeklerin kabusu olan prostat büyümesi özellikle 40 yaş üstündekileri tehdit ediyor. Ailesinde bu hastalığı olanları uyaran uzmanlar, ‘4 kat daha fazla risk altındasınız’ diyor.

Prostat büyümesi ailenizin eseri!..
Takvim'de yer alan habere göre daha çok 40 yaş üstü erkeklerde görülen prostatın kontrolsüz büyümesi genetik miras... Ailevi yatkınlığın etkili olduğu bu hastalığın prostat kanseri ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Medical Park Fatih Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aytan Kar, prostat büyümesi hakkında bilinmeyenleri ve yapılması gerekenleri anlattı...

YAŞLA BİRLİKTE ŞİKAYET ARTAR

Prostat erkek üreme sisteminin bir parçası olup, salgı görevi olan bez yapısında bir organdır. Kestane büyüklüğündedir ve ters armut şeklinde mesane çıkışında bulunur. Meninin içine verdiği özel bazı maddelerle meninin sıvılaşmasını ve spermin canlanmasını sağlar. Genç erkeklerde ortalama 15-25 cm3 boyutlarında olan prostat bezi, 40'lı yaşlarla birlikte kontrolsüzce büyümeye başlayabilir. 50 yaşından sonra erkeklerin yüzde 30-40'ında idrar yapmaya yönelik şikayetler artar. Bu durumun ilk nedeni; erkeklik hormonuna prostatın fazla yanıt vermesidir. İkinci faktör ise ailevi yatkınlıktır. Ailede prostat büyümesi olan kişilerin normale göre 4 kat daha fazla bu hastalıkla tanışma riski vardır.

AYAKLARINIZI ÜŞÜTMEYİN...

Prostatla ilgili şikayetlerin genelde kış aylarında arttığını görülür. Prostata bağlı idrar yapmaya yönelik sıkıntıları olan hastalar, soğuk havalarda daha sık ve daha az idrar yapabildikleri için kış aylarında şikayetleri artar. Bunun nedeni ise vücut ısısının özellikle bacak ve ayaklarda düşmesini takiben mesane rahatsızlık hissi yükselmesi ve daha az idrar miktarı olmasına rağmen mesanenin boşaltılma isteğinin artmasıdır. Bu tip şikayetleri olanlara özellikle ayak ve bacaklarını üşütmemelerini, çay-kahveyi azaltmalarını tavsiye ediyoruz.

BESLENMEYE DİKKAT!

Prostat büyümesi olanlarda beslenme çok önemli. Bunun için uzmanlar, şu tavsiyelerde bulunuyor:
Dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünlerinden, et ve et çeşitlerinden, sebze ve meyvelerden ve tahıl ürünlerinden her gün tüketin.

Her gün bir avuç fındık, badem veya ceviz yiyin.

Beyaz ekmek, beyaz pirinç yerine tam buğday veya çavdar ekmeği, kepekli pirinç tercih edin.

Günde 5-9 porsiyon sebze-meyve tüketin. Taze ve kuru meyveler, taze sıkılmış meyve suları, salatalar ve sebze yemekleri beslenme düzeninizde mutlaka yer almalı.

Likopen zengini domates tüketmeye özen gösterin. Domates aynı zamanda kanserden de korur.

Prostat büyümesi olan erkeklerde kolesterol seviyeleri yükselir. Bunun için kolesterolünüzü dengede tutmaya çalışın.

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Prostat büyümesinin prostat kanseri ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Aytan Kar, "Büyümede ilaçlı ve cerrahi olmak üzere 2 ayrı tedavi uyguluyoruz" dedi. Prostatın, erkek üreme sisteminin vazgeçilmezi olduğunu belirten Dr. Kar, şöyle devam etti: "Prostat büyümesinin yol açtığı şikayetler ilaçla geçiyor. Olmazsa cerrahi seçenek gündeme geliyor."

EŞLER DE SIKINTILI


Büyüyen prostat idrar akımını zorlaştırdığı için hastalarda idrar yaparken zorlanma, tam idrar yapamama, gece sık idrara çıkma, idrar yapıp rahatlayamama, idrar kaçırma gibi çeşitli yakınmalar oluyor. Bu durum sadece erkeği değil, onun eşini de sıkıntıya sokup yaşam kalitesini düşürüyor.

Öte yandan idrar yollarında yaşanacak tıkanma böbrekleri de tehdit ediyor.