Rahmi Koç'tan çarpıcı açıklamalar

Koç Grubu Onursal Başkanı Rahmi Koç, kişisel yatırımı RMK Classic bünyesindeki Edwards’ı 21 yıl önce Sezen Aksu’nun sevgilisinden aldığı binada açmış.

Rahmi Koç'tan çarpıcı açıklamalar
Habertürk'ten Serpil Yılmaz'ın röprotajı...

Koç Grubu Onursal Başkanı Rahmi Koç’un, İngiliz stili iddiası ile 21 yıl önce açtığı Edwards mağazası, genç ve erişilebilir fiyat politikasıyla yoluna yeni mekânlarda devam ediyor. 10 milyon dolar gelir hedefleyen Koç’un kişisel yatırımı RMK Classic bünyesinde Brooks Brothers ile Edwards’ı bulunduruyor. Koç, “Zarar eden, hobi işlerim” diye tanımladığı kişisel yatırımlarını anlatıyor. Şimdi Nar Cafe’ye kiralanan 1994’te Rumelihisarı’nda açılan ilk Edwards mağazasının hikâyesinden başlıyor… “Küçük Serçe diye bir kız vardı, (Sezen Aksu diye hatırlatıyoruz) ona Rumelihisarı’nda sevgilisi bu binayı almış. Adamdan ayrılmış. Bize emlakçı getirdi. Aldık, restore ettik. Çok güzel müşteri portföyü vardı. Otoparkı yoktu, sorun oluyordu. Kiraya verdik.”
Edwards’ın 5 yılda 15 mağazaya çıkma hedefine temkinli yaklaşan Koç “En önce para kazanalım sonra… Edwards’ta önceleri zarar ettik” diyor.

-Hiç kâr etmediniz mi?
Arzu ettiğimiz kadar etmedik.

-Ankara’yı seçerken siyaset sınıfından gelecek talebi göz önüne almış mıydınız?
Kule’nin olduğu yerde Edwards açmıştık. Ankara’ya çok lüks geldik, kapadık.

-Bugün Ankara’ya geri döndünüz; pahalı gelmiyor mu?
Bu soruyu RMK Classic’in CEO’su Füsun Kuran yanıtlıyor ve Akmerkez’deki komşusu Lacoste ile aralarında önemli bir fiyat farkı olmadığının altını çiziyor.

-Koç Topluluğu dışında kişisel yatırım yapmaya nasıl karar verdiniz?
Miami’de Merrill - Stevens adlı tersaneyi satın aldım. THY’nin ayrılan yöneticisine Miami’ye neden uçuş yapmadıklarını sordum, “Zengin Türkleri mi taşıyacağım” dedi. Amerika’da Koç Grubu’nun eski yöneticilerinden Temel Atay’ın oğlu Barış Atay ile New York’ta açtığı simit dükkanını hatırlatıyoruz, gülümseyerek devam ediyor:

“Para kazanmayan yatırımlar… Algoritma firmasını kurdum; bel, diz, omurga hastane levazımatı satıyoruz… Türkiye’de sağlık sektörü daha da büyüyecek. İnsanlar zenginleştikçe sağlığa daha fazla para harcıyorlar.”

‘KAPIMIZI ÇALIP HİÇ OLMADIĞIMIZ SEKTÖRDE YATIRIM ÖNERİYORLAR’

Koç’tan ekonomi ve piyasalar hakkında da yorum almak istiyoruz. Anlatmaya çok hevesli değilse de kritik değerlendirmelerini paylaşıyor:
“Otomotivde bu yıl patlama oldu. Türkiye otomotivde 1 milyon 100 bin adetlik pazar oluyor. Ancak seçimden sonra ne olacağını bilmiyoruz. Seçimden sonra dövizin ne olacağını kimse bilemiyor. Birçok marka talebi karşılayamadı. Biz de yapamadık. Avrupa da talep ediyor.
Kimsenin beklemediği bir durum. Bizim siparişler 3 ay önceden veriliyor. Müşteriye ödemede çok taviz de veriyorlar.”


Döviz kurundaki yükselmenin etkilerini konuştuğumuzda “Dış borcu olanları sarstı” diyor. Sarsıntının şiddetini şirketler el değiştirdikçe göreceğiz…

-Şirket satın almanız için kapınız çalınıyor mu?
Devamlı… Buraya gelecek yabancılar ilk önce bizim kapımızı çalar. Olmadığımız sektörlerde yatırım öneriyorlar. 4 sektöre ağırlık veriyoruz. Başarı için, Avrupa çapında fabrikalar olmalı. Onun için de herkes bildiği iş içinde kalmalı.

-Arçelik büyümesi gibi mi…
Yurt içinde Arçelik, dışında Beko’dur.

-Grup içinde Tüpraş’ın liderliğini ele geçirir mi?
O zor… 1 aylık stokla çalışıyoruz, memleketin ihtiyacını garantiliyoruz. Petrolü pahalı alırsanız, sattıklarınız zarar yazıyor. Ehven fiyata alırsanız kâr yazıyorsunuz. Enerji farklı bir sektör. İran’dan çok iyi şartlarda alıyorduk; ne olacak bilmiyoruz…

KOÇ DA REKABETİ BEKLİYOR

-Ülker’den aldığınız 3 marinanın da satışı kesinleşmedi?
“Ülker ile marina satışında anlaştık ama Rekabet Kurulu’nda 2 adam istifa etti, yerine koymadılar. Kararı bekliyoruz“

TEMİNAT İÇİN MAHKEMEYE GİDERİZ

Koç Grubu’nun Kalamış Yat Limanı ihalesini almasına rağmen, Özelleştirme İdaresi’ne (ÖİB) iade etmesi dolar kurundaki artışa bağlanmıştı. Koç bu görüşe itiraz ediyor: “Kadıköy Belediyesi ile ÖİB arasında ihtilaflardan kaynaklandı. Proje anıtlardan geçti. ÖİB imarı yeniden düzenledi ama metrekare aynı. Bir de Kadıköy Belediyesi yatırım parasını bizden istedi. Biz ‘Mal, Özelleştirme İdaresi’nin ondan al’ dedik. Bizim 10 milyon doları (teminat) yaktılar. İleride mahkemeye gideriz.”

10 MİLYON $ GELİR HEDEFİ


Yılın ilk çeyreğinde konsolide toplam gelirleri 13.8 milyar dolar olan Koç Holding’in yanında, yıllık 10 milyon dolar gelir hedefleyen Koç’un kişisel yatırımı RMK Classic, devede kulak kalır… Ne var ki Koç, kendi üzerinden yansıttığı yaşam sitili ve şıklık mottosunu, Türkiye’ye yaymak konusunda çok istekli.

KOÇ İLE FUNG, İPEK YOLU'NU AKADEMİYLE CANLANDIRACAK

Vehbi Koç Vakfı kuruluşu Koç Üniversitesi ile Hong Kong merkezli Fung Grubu’na ait Victor & William Fung Vakfı arasında akademik bağların güçlendirilmesi için anlaşma imzalandı. İpek Yolu’nu Yeniden Canlandırma Girişimi’nin en önemli adımlarından biri olarak değerlendirilen anlaşmayla Çin’den Koç Üniversitesi’ne doktora yapmak üzere gelecek öğrencilere fon sağlanacak. İmza törenine Koç Holding Şeref Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi Koç ile Fung Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Victor Fung da katıldı.
Konular Röportaj