Ramazan’da kabızlığa dikkat!

Ramazan ayında uzun süre hiçbir şey yememek bağırsaklarımızın yavaş çalışmasına sebep olur. Dolayısıyla kabızlık başta olmak üzere birtakım sindirim sistemi şikayetleri de kaçınılmaz olur.

Ramazan’da kabızlığa dikkat!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Ramazan ayında uzun süre hiçbir şey yememek bağırsaklarımızın yavaş çalışmasına sebep olur. Dolayısıyla kabızlık başta olmak üzere birtakım sindirim sistemi şikayetleri de kaçınılmaz olur. Peki, bu süreçte kabız olmamak için nasıl beslenmelisiniz?

NEDEN KABIZLIK PROBLEMİ YAŞIYORUZ?

Kabızlık çağımızın problemi... Genetik yatkınlık ön planda olsa da yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, yetersiz sıvı tüketimi, bazen de psikolojik durum kabızlığa neden oluyor. Günde 3 kere veya 3 günde 1 kere tuvalete çıkmak normaldir. Fakat 3 günden uzun süre tuvalete çıkılmadıysanız kabızlık var demektir. Yapılan bir araştırmada Ramazan ayında oruç tutan kişilerin yüzde 6.7’si kabız olmaktadır. Oruçluyken uzun süre bir şey yemediğimiz için bağırsaklara yiyecek geçişi olmaz. Kurulan büyük iftar sofralarında yanlış beslenmek, yenilen gıdaların kuru olması, yeterli su içilememesi ve hareketsiz yaşam kabızlığı kaçınılmaz kılar. Ayrıca işlenmiş gıdalar, yeterli meyve ve sebze tüketmemek, şekerli ve ağdalı tatlılar kabızlığın şiddetini artırır.

RAMAZAN’DA KABIZ OLMAMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

- Sahura muhakkak kalkılmalı. Uzun süre tok tutacak, bağırsakların çalışmasını kolaylaştıracak tam tahıllı veya çavdar ekmeği tercih etmeliyiz.

- Sahurda ağır ve yağlı yiyecekler yerine kahvaltı tarzı tercih edilmeli salatalık, domates ile pratik bir salata tüketmeliyiz.

- Günlük almamız gereken enerji iftarda ve sahurda karşılanmalıdır. Eksik ve az yemek metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Kabızlığı tetikler.

- Bağırsakların yumuşaması için çorba ile yemeğe başlamak sağlıklı olur.

- İftarda hızlı ve çok yemek yememeli, yavaş ve iyi çiğneyerek yemeli, porsiyonlara dikkat etmeliyiz.

- İftar sofrasında sebze yemeği mutlaka olmalı, sulu gıdalar ve salatalar tercih etmeliyiz.

- İftardan sonra sahura kadar en az 2.5 litre su içmeye özen göstermeliyiz.

- Lifli gıdalar sindirime yardımcı olur, dışkılamayı kolaylaştırır. Günlük alınması gereken lif miktarı 20-25 gramdır. Taze meyve ve sebzede lif miktarı fazladır.5 porsiyon kadar sebze ve meyve yemeliyiz.

- Ramazan ayı boyunca enerji, posa, potasyum ve magnezyum kaynağı hurmayı her gün 1- 4 adet yiyebiliriz.

- Lif ve yağ içeriği yüksek olan fındık, badem, ceviz, fıstık gibi gıdalar iftardan 1-2 saat sonra ara öğün olarak meyve ile birlikte yiyebiliriz.

- İftardan 1 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştırır.

- Süt ve süt ürünleri sindirime yardımcıdır. Ramazan’da yoğurt, ayran, kefir olarak 2-3 su tüketmeye özen göstermeliyiz.

- Kuru baklagiller sindirime yardımcı gıdalardır. Mercimek, nohut, kuru fasulye haftada 1- 3 gün iftar sofranızda olsun.

- Şerbetli ve ağdalı tatlılar sindirimi zorlaştırır. Daha çok sütlü ve kuruyemişlli tatlılar tercih edilmelidir. Bu tanıma en iyi uyan tatlı güllaçtır.

- Kayısı, erik, kiraz mevsim meyvelerindendir. Bu meyveler sindirime yardımcıdır. Ramazanda özellikle tercih etmeliyiz.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM