Refleks terapiyle demansa son

Unutkanlığınız ve hafıza kaybınız gün geçtikçe artıyorsa demans olabilirsiniz. Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, demansın teşhisini ve tedavisini anlattı.

Refleks terapiyle demansa son
Akşam'ın haberine göre demans (bunama) bazı şeyleri unutmayla başlayan ciddi bir rahatsızlıktır. Hafızanın zamanla zayıflaması, iletişim kabiliyetinde düşüş, düşünme ve muhakeme yeteneğinin azalması demansla birlikte gelen semptomlardan bazılarıdır. Anksiyete, depresyon, vitamin eksikliği ve tiroid problemleri gibi rahatsızlıklarda  alınan ilaçlara bağlı olarak  unutkanlık başlayabilir. Bundan dolayı hasta hikâyesi teşhiste çok önemlidir. Hafıza, mental durum, konuşma yeteneği, kişilik ve davranışlardaki değişimler değerlendirilmelidir. Demansın erken teşhisi; tedavi ve hastalığın ilerleyişi açısından çok önemlidir. Semptomlar hafıza kaybı ve unutkanlıkla sınırlı değildir. İsimleri ve yüzleri unutma, eşyaların koyulduğu yerleri hatırlayamama, kaybolma, doğru kelimeleri kullanamama, ürkek davranışlar, iletişim problemleri, yürümede zorluk gibi sorunlar da demansla karşımıza çıkar.

DEMANSA AYÇİÇEĞİ, KUŞKONMAZ

Birtakım ilaçlar demans için destekleyici olur. E ve C vitaminin demansın tedavisi ve hastalığı önlemede faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Ayçiçeği, kuşkonmaz, yeşil yapraklı bitkiler vitamin E yönünden zenginken turunçgiller üzüm, böğürtlen ve birçok sebze de vitamin C yönünden zengindir.  Aynı zamanda aktif olmak da demansa karşı bir önlemdir. Herhangi bir hobi edinmek, günlük olarak düzenli egzersiz yapmak, sosyal aktivitelere katılmak da beyni aktif tutmada yardımcı olur.

ALTERNATİF TIP ÇÖZÜM MÜ?

Demansın bir diğer şifası da alternatif tıpta. Yüz ve ayaktan yapılan bir uygulama olan Refleks Terapi  koruyucu olarak kullanılabilir. Beynin fonksiyonlarını artırmaya yönelik yapılan çalışmalarla kişideki fonksiyon kayıplarına uygun tedavi programı belirlenir. Düzeltilmesi istenilen fonksiyonların kendilerine özgü çalışma prensipleriyle disiplinli bir tedavi süreci planlanır. Akıl yürütme, motor beceriler, algı, konuşma ve planlama hareketlerinden sorumlu frontal ve temporal loba yapılan çalışmalarla fonksiyon kayıpları önlenmeye  veya azaltılmaya çalışılır.