Restorasyon hamlesi

Terör örgütü PKK’nın yakıp yıktığı ibadet mekanlarının onarılmasına hız verildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bölgedeki camii ve kiliseler için 9 milyon lira bütçe ayırdı.

Restorasyon hamlesi
Yeni Şafak'tan Fazlı Şahan'ın haberine göre terör örgütünün yerle bir ettiği Diyarbakır ve Mardin'de ibadet mekanları onarılıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü bölgedeki camii ve kiliseleri tek tek restorasyondan geçiriyor. Çalışmalar için 9 milyon 395 bin lira kaynak ayrıldı.

ÇALIŞMALAR İKİ SENEDE BİTECEK

2016'da onarım çalışmalarına başlanan Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Arapşeyh Camii, Kadı Camii, Dört Ayaklı Minare ve Şeyh Muttahhar Camii'nde restorasyon işlemleri 2017'de, Fatih Paşa Camii ve Hasırlı Mescidi'nde ise 2018'de, Parlı Sefa Camii ve Medresesi'nde ise 2019'de bitecek. Yine bu yıl Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Cimşit Bey Hamamı, Hüsrev Paşa Camii ve Medresesi, Salos Camii, Hani ilçesindeki Seyit Bedrettin Türbesi, Hazro ilçesindeki Ulu Camii, Lice ilçesindeki Ulu Camii'de ve Silvan ilçesindeki Selahattini Eyyübi Camii'de başlayacak restorasyon çalışmaları 2018'de, Sur ilçesindeki Hasan Paşa Hanı ile Kervansaray (Deliller) Hanındaki çalışmalar ise 2019'da bitecek.

MARDİN'DE BİR SENE SONRA

Vakıflar Genel Müdürlüğü Mardin'de de önemli restorasyon çalışmaları yapacak. Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Ulu Camii'de 2015'te başlayan çalışmalar 2018, Nusaybin ilçesindeki Zeynel Abidin Türbesi'nde 2016'da başlayan çalışmalar bu yıl, Artuklu ilçesindeki Hamza-i Kebir Camii'de 2016 başlayan çalışmalar ise 2018'de tamamlanacak. Mardin'de 2017'de ise Artuklu ilçesindeki Eminettin Camii, Molla Halil Camii, Mazıdağı ilçesindeki Sultan Şeyh Musa Türbesi ile Savur ilçesindeki Yeni Camii'de onarım çalışması başlayacak. Çalışmalar 2018'de tamamlanacak.

KİLİSELER DE RESTORASYONDAN GEÇİRİLİYOR

Vakıflar Genel Müdürlüğü, sadece Müslümanların ibadet mekanları değil, diğer dinlere mensup vatandaşların ibadet mekanlarını da onarıyor. Bu kapsamda 2016 yılında restorasyonuna başlanan Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Ermeni Katolik Kilisesi ile Proteston Kilisesi'nde de çalışmaların 2018'de tamamlanması hedefleniyor. İki kilisenin restorasyonu ve onarımı için 805 bin TL kaynak ayrıldı.