Reyhan Karaca: "Yurtdışına yerleşmeyi düşünüyorum"

Türk Pop Müziği’nin efsanevi sanatçısı Reyhan Karaca, ‘Sobe’ ve ‘Şans’ isimli başarılı single çalışmasından sonra yeni şarkısı ‘Kelebek’ ile sevenlerinin karşısında…

Reyhan Karaca: "Yurtdışına yerleşmeyi düşünüyorum"
Reyhan Karaca'nın Akşam'da yayınlanan röportajı...

‘Kelebek’ nasıl ortaya çıktı.


‘Kelebek’ aslında 3 yıllık bir proje… Eski bir dostum olan Berksan ile 3 yıl önce konuşurken bana bir şarkı yapacağını ama doğru bir proje olması gerektiğini söylemişti. Sonrasında bir akşam beni aradı ve sahibi olduğu mekânda bana özel bir doğum günü partisi vereceğinden ve bir sürprizi olduğundan söz etti. O gün bana bir şarkı hazırladığını kameraların önünde ilan etti. Çok geçmeden stüdyoya girdik. Şarkıyı bitirmemiz bir hafta stüdyoya girip teslim almamız 3 saatte bitti. Hayatımın rekorudur bu (gülüyor).

Ara verdiğiniz bu süre zarfında neler yaptınız?

Aslında kardeşimin rahatsızlığından ötürü 2,5 yıl ara verdim. Onun dışında hep yeni işler üretmeye devam ettim.

GÜVENİMİ YİTİRDİĞİM DÖNEMDEYDİM

Yeni tarzınız da şarkınız kadar dikkat çekti. Bu değişimin sebebi neydi?

Çok kilo almıştım ve bundan son derece rahatsızdım. Kendime güvenimi yitirdiğim bir dönemden geçiyordum. Bu duruma ilk önce Amerika’daki en yakın arkadaşım aynı zamanda imaj direktörüm olan Isaac Angel el koymaya karar verdi. Amerika’da birlikte çalıştığı besteci Jay Gallegher ile ‘Sobe’ isimli şarkımın projesini şekillendirip bana getirdiğinde tek şartı zayıflamam ve ona teslim olmamdı. 8 aylık bir süreçten geçtim. Çok çalıştım ve verdiğim sözde durdum. Meyvelerini de artık toplamaya başladım.

Zamanın sizin için geri gittiğini söylemiştiniz. Bunun için neler yapıyorsunuz?

Evet. Eski fotoğraflarıma baktığımda gerçekten kendimi tanıyamıyorum. Kendini profesyonel bir ekibe teslime etmek gibisi yok. 1,5 yıldır pilates ve boks yapıyorum. Orçun Kurum müthiş bir mucizevi diyetle 14 kilo verdirdi. Ve tabii ki doktorum Alp Mamak’ı da unutmamak gerekir. 20 yaş genç görünüyorsam bu ekibe çok şey borçluyum.

MÜZİĞE HİÇ KÜSMEDİM

Sizin döneminizdeki bazı arkadaşlarınız müziğe küsüp yurtdışına çıktı. Sizin de böyle bir durumunuz oldu mu hiç?


Müziğe hiç küsmedim. Her türlü olumsuzluğa rağmen hep çalışmaya, üretmeye, ayakta kalmaya devam ettim. Evet! Yurtdışına yerleşmeyi çoğu zaman düşündüm. Ama işimi bırakmayı asla! O beni bırakana kadar bu yolun yolcusuyum. Kimse aksini düşündüremez.

Piyasada çok az kalıcı sanatçı ismi var? Bunun nedeni ne sizce?

Şartlar her zaman size adil davranmayabiliyor. Çoğunlukla en büyük sebep ise dinleyicilerin değişiklik arzusu… Şarkıcılarda da suç yok mu var tabii ki… Başarının büyüsüne kapılıp, kendine yatırım yapmayan, bu saltanatın hep böyle gideceğini zannedip tembellik yapan herkes, birgün yok olmaya mahkumdur.

Hayallerinizi tam anlamıyla gerçekleştirdiğinizi düşünüyor musunuz?

Çoğunu gerçekleştirdim. Hedefllerim var. Onları yapmadan durmak yok benim için...

İlerleyen dönemlerdeki ne gibi projeleriniz olacak? 

Sonbaharda yeni bir şarkıyla piyasada olacağım. Konserler ve bazı projelerim var. Onları da gerçekleşmeye başladığı an duyuracağım.

STAR BİR ŞARKIYLA YARIŞ İÇİNDEYİM

Müzik dünyasında yaşanan rekabet ortamında neredesiniz?


Hicbir yerde (gülüyor).  Ben hâlâ ‘Sevdik Sevdalandık’ ile ortalığı sallayan Reyhan Karaca ile rekabetteyim. Onunla yarışmak ne kadar zor. Bilmek istemezsiniz (gülüyor).

‘Sevdik Sevdalandık’ desek bize neler söylemek istersiniz?

O bana verilmiş en büyük hediyelerden birisi ama dezavantajlarını anlatmakla bitiremem. Hâlâ 18 yıl önce çıkmış kendisi bir star olmuş şarkıyla savaşıyorum (gülüyor). Çok eğlenceli.

Sürekli 90’lar şarkılarından cover yapılıyor. Sizce neden yeni eserler üretilmiyor?

Aslına bakarsanız üretiliyor ama 90’ların büyüsünü kimse inkar edemez. Samimiyeti, sıcaklığı yadsınamaz. O sıcaklıkta başka şarkılar çıksa yine o devir aynı ihtişamda yaşanır mı bilemiyorum.

Popüler bir sanatçı olmak için çok mücadele verdiniz mi?

Hayır vermedim. Çünkü doğru bir şarkıyla adım adım, basamak basamak tırmandım. Haksız rekabetler yok mu? Var tabii ama çalışan her zaman kazanır.

Geçmişe dönüp baktığınızda ‘Şu olay hayatımın dönüm noktası oldu’ dediğiniz bir anınız var mı? ‘Sevdik Sevdalandık’ parçasının çıktığı 19 Mayıs 1997 benim hayatımın değiştiği gündür.

ÇOCUĞUM OLMASINI İSTİYORUM

Hayatınızda bu kadar yenilikler varken, aşk durumunuz nasıl?

Şu an bir aşk var diyemiyorum maalesef (gülüyor). Sadece iş odaklı bir hayatım var. Onun için konsantrasyonumu dağıtmak istemiyorum. Bu gibi şeyler kısmettir. Fakat bildiğim tek şey bir çocuğum olmasını istemem. Bundan eminim (gülüyor).

HAYALLERİMİZ DENK OLMALI

Reyhan Karaca’nın kalbini nasıl biri çalar?


Bir kere dürüst olmalı. Çok iyi arkadaş olmalı benimle. Çok güvenmeliyim ve ona rahatça arkamı dönmeliyim (ihanete uğrarmıyım düşüncesinden çok uzak). İnce ve nazik olmalı. Aynı zamanda komik olmalı... Çok ciddi bir insanla arkadaşlık bile yapamıyorum. Her şeyi birlikte yapabilmemiz için hayallerimiz de bir yandan denk olmalı. Onun yanında Reyhan olmalı. Ve hayatımı paylaşacağım o adama saygı duymalıyım.
Konular Röportaj