Reza Zarrab’ın tercümanı, kimin tercümanı?..

Reza Zarrab’ın tercümanı FBI’ın dil uzmanı Bülent Bulut, ABD’nin adeta kadrolu tercümanı. Gülen’in iadesi için gidenler dahil, Türk heyetlerine o tercümanlık yapıyor. Türkiye, Mormon tarikatından bir kadınla evli Bulut’un defalarca değiştirilmesini istemesine rağmen, ABD, ısrarla onu tayin ediyor.

Reza Zarrab’ın tercümanı, kimin tercümanı?..
Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre ABD’de tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı, iş adamı Reza Zarraf’ın ‘savcılık tanığı’ olduğu davanın dikkat çeken isimlerinden Bülent Bulut ile ilgili çarpıcı ayrıntılara ulaşıldı. FBI’da Türkçe uzmanı olarak çalışan ve Zarrab’a anlık çeviri yapan Bülent Bulut’un, Türkiye’den giden birçok heyete de tercümanlık yaptığı ortaya çıktı. Özellikle teröristbaşı Fetullah Gülen’in iadesi için resmi temaslarda bulunmak üzere ABD’ye giden Adalet Bakanlığı yetkililerine tercümanlık yapması için Bulut’un görevlendirildiği belirtildi.

İADE SÜRECİNDE ANKARA HEYETİNİN YANINA VERİLMİŞ

Bu heyetlerden birisinin de FETÖ ve darbe girişimi davalarında görevli 3 önemli savcının da katılımıyla ABD’ye giden heyet olduğu öğrenildi. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ FETÖ elebaşısının iade sürecine ilişkin mayısda ABD’ye gitmiş ve bu ziyarete Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevli savcılar da katılmıştı. Savcıların da aralarında bulunduğu heyet, Amerika Adalet Bakanlığı yetkilileriyle toplantılar gerçekleştirmiş, FETÖ ve darbe girişimine ilişkin önemli bilgiler aktarmıştı.

ABD’NİN TEPKİ ÇEKEN TERCÜMAN ISRARI

21 yaşında Amerika’ya giderek Mormonların ABD’deki kalesi olarak görülen Utah eyaletine yerleşen Bulut’un 2012 yılından bu yana FBI’da görev yaptığı ortaya çıkmıştı. ABD’ye giden birçok heyete tercümanlık yapan Bulut’un tavır ve hareketlerinden şüphelenen Adalet Bakanlığı, Türk Büyükelçiliği üzerinden tercümanın değiştirilmesi ve ziyaretlerde görevlendirilmemesi için talepte bulundu. Ancak ABD Adalet Bakanlığı, tüm ısrarlara rağmen Türkiye’nin bu talebini geri çevirdi ve Amerika’ya giden Türk heyetlerine tercümanlık yapması için Bülent Bulut’u görevlendirmeye devam etti.

Emniyet İstihbarat’ta sır görüşme

Amerika’ya gitmeden önce İstanbul’da yaşadığı belirtilen Bulut’un zaman zaman Türkiye’ye geldiği, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na ziyaretlerde bulunduğu öğrenildi. Bulut’un kimlerle görüştüğü merak edilirken, İstihbarat Daire Başkanlığı bir dönem FETÖ’nün emniyetteki casusluk üssü olarak kullanılıyordu. 41 yaşında olan Bulut 2001'de Mormon bir ailenin kızı olan Amy Winkel ile ABD’nin en büyük Mormon kiliselerinden Salt Lake Kilisesi’nde evlenmiş. Mormonlar, İsa Mesih inancının en doğru karşılığının kendilerinde olduğuna inanıyor ve amaçlarını ‘bozulmuş Hıristiyanlığı yaşayan peygamberler aracılığı ile düzeltmek’ olarak tanımlıyor.