Richard Berman: "İstanbul’da beni FETÖ ağırladı"

ABD’deki kumpas davasının yargıcı Richard Berman, 2014’te İstanbul’da FETÖ’ye bağlı YKK Avukatlık Bürosu tarafından ağırlandığını itiraf etti. Berman’ın 2203 No’lu odasında kaldığı otele, YKK tarafından 480 avro ödeme yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Richard Berman: "İstanbul’da beni FETÖ ağırladı"
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Berman, FBI’ın FETÖ’cü tanık eski komiser Hüseyin Korkmaz’a 50 bin dolar verdiğini görmezden gelmiş, hatalı yargılama itirazlarının tamamını reddetmişti.

ABD’de Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davanın yargıcı Richard M. Berman, 2014’te Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) bağlı Yüksel-Karkın-Küçük (YKK) avukatlık bürosunun düzenlediği sempozyuma katılması ve otel faturalarının bu kuruluş tarafından ödenmesi konusunda yeni yorum yapmaktan kaçındı. AA muhabirinin yazılı olarak ilettiği sorulara yargıcın basın ofisi, Berman’ın daha önceki açıklamalarını göndermekle yetindi.

AÇIKLAMALAR İTİRAF NİTELİĞİNDE

Türkiye’de otel faturalarının FETÖ tarafından ödendiğinin ortaya çıkması hakkında Berman, 2016 Eylül ayında yaptığı açıklamada, YKK tarafından 2014’te İstanbul’da düzenlenen sempozyuma katılım davetini kabul ettiğini ve katılımcıların seyahat ve otel masraflarının da bu kurum tarafından ödendiğini belirtmişti. Berman’ın açıklamasının itiraf niteliğinde olduğu görülüyor.

FETÖ’NÜN ABD İMAMI DA ORADAYDI

Yargıç Richard M. Berman’ın İstanbul’da Four Seasons Hotel’de 2203 No’lu odada kaldığına ilişkin faturalar ortaya çıkmıştı. Berman’ın 6 Mayıs’ta giriş yaptığı ve bir gece kaldığı otele YKK hukuk bürosu tarafından 480 Euro ödeme yapıldığı basına yansımıştı. Konuyla ilgili soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, otelde aynı tarihte örgütün ABD imamı Faruk Taban’ın da kaldığı ve sempozyuma katıldığı bilgisine ulaştı.

Büronun sahipleri yurtdışına kaçtı

İstanbul’daki Astoria alışveriş merkezinde bulunan söz konusu hukuk bürosuna, 15 Temmuz darbe girişimin ardından savcılık talimatı ile operasyon düzenlenmişti. Bu kapsamda çok sayıda dökümana el konulurken, büronun ortakları Cüneyt Yüksel ve Murat Karkın’a ulaşılamamış ve yurtdışına kaçtıkları tespit edilmişti. Söz konusu büronun sahipleri halen firari konumda bulunurken; 12 avukat ise gözaltına alınmıştı.

Karar 11 Nisan’da

Türkiye seyahatinde FETÖ'nün organize ettiği "Adalet ve Hukuk Devleti” başlıklı sempozyumda “Bağımsız ve Etkin Yargı” konulu panelin moderatörlüğünü yapan Berman, Türkiye’deki hukuk sisteminin tehdit altında olduğunu savunmuştu. Aynı dönemde FETÖ’nün yayın organı Today’s Zaman gazetesine de röportaj veren Berman, 17-25 Aralık süreci sonrası hukuksuz dinleme yaptıkları ortaya çıkan polis müdürlerinin görevden alınmasını “hukuk devletine saldırı” olarak nitelemişti.

FBI'ın FETÖ'cü tanık eski komiser Hüseyin Korkmaz'a 50 bin dolar verdiğini görmezden gelen, hatalı yargılama itirazlarının tamamını reddeden, tarafsız olmadığı da günyüzüne çıkan Berman’ın yargıcı olduğu New York’taki kumpas davasında, jüri 3 Ocak’ta kararını açıklamış ve Hakan Atilla 5 suçtan suçlu bulunmuştu. 12 jüri üyesi tarafından alınan kararın ardından, yargıç Berman 11 Nisan’da duruşma yaparak Atilla’nın cezasına karar verecek.