Rize'de atmaca ölümleri hızla artıyor!..

Rize'de son yıllarda atmaca ölümleri hızla artıyor. Sebebi henüz belirlenemeyen ölümler konusunda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ndeki akademisyenler tarafından araştırma yapılıyor.

Rize'de atmaca ölümleri hızla artıyor!..

Atmaca tutkunu ve sertifikalı avcı Mustafa Memoğlu, ölümlerinin sebebinin tespit edilmesi ve tedavi yolunun bulunması için balık hastalıkları ve balık ölümleri üzerinde araştırmaları bulunan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikri Balta’dan yardım talep etti. Aynı zamanda veteriner hekim olan Balta, Memoğlu’ndan hasta bir atmacayı kendisine getirmesini istedi. Fakültenin laboratuvarına götürülen atmaca, tahliller yapılırken öldü.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Doç. Dr. Balta, "Güz dönemlerinde atmacalarda, nedeni bilinmeyen bir hastalıktan dolayı ölümlerden bahsediliyor. Mustafa Bey’e, ölmek üzere olan bir atmacayı bize getirmesi halinde gerekli tahlilleri yapabileceğimizi söylemiştik. Kuşta ishal durumu vardı, sizlerin yanında da öldü. Karaciğer ve dalaktan ekim yapacağız, bakteriye bağlı bir enfeksiyonsa uygun ilacı tespit edip önereceğiz. Böylece diğer hasta atmacaların ölmesini engellemiş olacağız." dedi.

Atmaca tutkunu Memoğlu ise, "Atmacacılık bizde, dedelerimizden kalan önemli bir kültür. Eskiden bu ölümler yoktu, yeni başladı. Konu teknik olarak da araştırılmalı. En azından bu kuşları kurtarabiliriz." şeklinde konuştu.

RİZE’DE ATMACACILIK

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde MÖ 700’lü yıllardan bu yana atmaca avcılığı yapıldığı biliniyor. Rize’den başlayıp Gürcistan sınırının ötesine uzanan bu geleneğin temelinde, bıldırcın avcılığı yatıyor. Avrasya ile Afrika arasındaki önemli bir göç yolu üzerinde yer alan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yoğun kuş göçü yaşanır. Güneye doğru inmekte olan çok sayıda bıldırcın, Karadeniz’i uçarak geçer. Yorgun bir şekilde sahil boyunca düzlüklere iner ve bir müddet konaklar. Kasımla ağustos ayları arasında yaşanan bu göçün yolunda, yırtıcı bir kuş olan atmaca da bulunur ve bıldırcınla beslenir. Bölge insanı, kendine özgü yöntemlerle atmaca avlar. Atmacalara kesinlikle zarar verilmez. Bölgede değeri parayla ölçülemeyen atmacalar, özenle beslenir ve korunur. Kanunen de koruma altında olan atmacanın izinsiz avlanması ve ölümüne yol açılması halinde 7 bin liraya yakın para cezası söz konusudur. Sertifikalı bir avcının, sadece bir atmaca beslemesine izin verilir. Beslenen atmacalar, bıldırcın avında da kullanılır.