Rock şimdilik bir köşede bekliyor

Rock müziğin sevilen seslerinden Umut Kuzey, “Sorma” adlı dördüncü albümünü çıkardı.

Rock şimdilik bir köşede bekliyor
* “Sorma” albümünüz hayırlı olsun. Bu çalışmadan bahsederek başlayalım sohbetimize isterseniz.
- Teşekkür ederim. Birtakım rahatsızlıklarım sebebiyle müziğe dört yıl ara vermiştim. O dört yılın sonunda bir tek şarkı yapıp onunla çıkayım dedim. Ama devamı geldi, şarkı sayısı arttı. O zaman da bu albüm sahnede söylemekten keyif aldığım şarkılardan oluşsun diye düşündük.

* Peki ya çalışmaya adını veren şarkı?
- “Sorma” hep albüme koymak istediğim bir şarkımdı. Bu albüme kısmet oldu.

* Albümde güzel cover’lar da var...
- Evet, “Yalnızlar Rıhtımı” ve “İyi Düşün Taşın”a cover yaptık. “Yaralı Gönül” gibi gizli kalmış ama yeni neslin öğrenmesi gereken bir şarkı vardı, o da albümde yer aldı.

* Kimindi o?
- 1957 yılında Zeki Müren’in taş plağa söylediği bir şarkı. Suat Sayın’a ait.

* Müziğe ara vermek zorunda kaldım dediniz... Neden?
- Dizimden ciddi bir operasyon geçirdim.

* Ne operasyonu?
- Eski bir sporcuyum. Spor akademisinde okudum, yüzme antrenörlüğü yaptım. Hayatım sporla geçti yani... Dönem dönem ayağımda rahatsızlıklar oluyordu. 2009’da çıkardığım albümün öncesinde şikayetlerim arttı. Kontrollerde dizimde bir tümör olduğu tespit edildi. Ameliyat geçirdim, altı yedi ay bastonla yürüdüm. Sahne çalışmalarımı aksatmak istemiyordum ama sahneye çıkınca da bir hafta ayağa kalkamıyordum. O yüzden sadece “Konuşarock” adlı programı sunabildim.

* Şu anda durumunuz nasıl?
- Gayet iyi. En azından yürüyebiliyorum.

* Sözünü etmişken sorayım; programınız neden yayından kalktı?
- Gezi Olayları’na kadar devam etti, sonra kaldırıldı. Basında bir otosansür var. Buna rağmen ben programımda konuklar konusunda hiç taviz vermedim. Duruşu olan müzisyenleri ağırlamaktan mutluluk duydum. Eğer kanal “O kişi olmaz, Gezi olaylarına katıldı” deseydi benim için büyük yıkım olurdu. O yüzden bu sezon yapmıyorum programı. Gelecek sezon belki başka bir kanalda devam ederim.

ROCK ARTIK BİR KÖŞEDE BEKLEMEDE

* 2006’dan beri rock programı sunan ve bu müziğin içinde olan biri olarak Türkiye’deki rock müziğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- 2006-2007 yılları, rock müziğin altın çağını yaşadığı yıllardı. O dönemin gençleri tarafından rock müzik iyi algılanmaya başlanmıştı. Ama durum değişti. Artık pop şarkıcıları daha revaçta. Rock şimdilik bir köşede beklemede diye düşünüyorum.

* Sizin severek dinlediğiniz müzisyenler hangileri?
- Red grubunu seviyorum. Gerek beste kalitesi gerekse duruş olarak gelecekte çokça duymaya devam edeceğimiz, üretimi hiç durmayacak bir grup bana kalırsa...

İNSANLAR DAYATILAN MÜZİĞİ REDDEDİYOR

* Ömür Gedik’le bir düet yaptınız...

- Çok güzel bir şarkı oldu. 80’li yılların samimiyetini vermeye çalıştım. Ruha dokunan bir şarkı olacağını düşünüyorum.

* 80’li yılların samimiyeti dediniz de... Artık neredeyse herkeste, her konuda geçmişe özlem var gibi, değil mi?
- Kesinlikle. Şu anda o kadar çok duptıs duptıs şarkı var ki! İnsanlar daha minimalist şeylerden hoşlanıyorlar. Dayatılan müziği reddediyor. Enstrümanların hepsi artık tek tuşla yapılıyor, fakat insan o eski samimiyeti bulamıyor. Artık samimi müzik yapan kazanır, bu kadar kirlilik de bir yere kadar.

HEDEFİM MEŞHUR OLMAK DEĞİLDİ

* Müzik sektöründe istediğiniz yerde olmadığınızı düşünüyor musunuz?

- Bu konu istediğiniz yere bağlı. Ben bu müziğe başladığımda üniversiteyi bitirmiştim. Her şeyimi Adana’da bıraktım, İstanbul’a geldim. Hedefim meşhur olmak değildi. Sadece müzik yapmak istiyordum. Fakat beni öyle bir sistemin içine itti ki bu iş...

* Ne gibi bir sistem?
- Sahnede şarkı söylemek istiyorsan tanınman gerekiyor. Ben bir süre sonra “Tanınmak için mi uğraşıyorum, yoksa müzik yapmak için mi?” diye kendime sordum. Müzik yapmak istiyordum sadece. Beş yıl sonra televizyon programına başladım. Dört albüm çıkardım. Bence hak ettiğim şeyleri kazanmışım zaten. 

EBRU ESEN TURGUD / HÜRRİYET İNTERNET SİTESİ



Konular Röportaj