RTÜK'te ortalık karıştı!

RTÜK’te temmuz ayına kadar CHP kontenjanından seçilen 2 üyeden birinin görev süresinin dolması nedeniyle seçim yapılması gerekiyor. Ancak 1 Haziran ve 7 Temmuz seçimleri arasındaki oy farkı kriz çıkardı.

RTÜK'te ortalık karıştı!
Hürriyet'te yer alan habere göre boşalan üyelik AK Parti ve CHP tarafından paylaşılamıyor. Her iki parti de boşalan üyeliğe kendi kontenjanlarından seçim yapılması gerektiğini savunuyor. AK Parti’nin üye seçmesi durumunda ana muhalefet partisi olmasına karşın CHP’nin 1, Meclis’te en az milletvekili olan MHP’nin ise 2 üyesi olacak. AK Parti ve CHP, sorunun yasa değişikliğiyle çözülmesine sıcak bakarken, MHP’nin tavrı bekleniyor.

7 Haziran sonuçlarına göre belirlenen RTÜK'te ilginç bir tartışma yaşanıyor. MHP'nin kararı bekleniyor. Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, 7 Haziran’a göre RTÜK üyelikleri, 7 Haziran seçiminden çıkan sonuçlara göre 4 AKP, 2 CHP, 2 MHP ve 1 de HDP kontenjanına göre şekillenmişti. RTÜK Yasası’na göre üyeler, 6 yıl görev yapıyor. CHP’nin 2 üyesinden 1’inin görev süresi doluyor. CHP, boşalan 1 üyeliğin kendi kontenjanından seçilmesi gerektiğini savunuyor. AK Parti de, 1 Kasım seçimlerinde siyasi partilerin Meclis gruplarındaki milletvekili sayısının düştüğünü belirterek, kendilerinin üye sayısının 5 olduğunu ve boş üyeliğe AK Parti’nin kontenjanından seçim yapılması gerektiğini düşünüyor. Partiler arasında bir uzlaşma sağlanamaması üzerine konu TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a havale edildi.

YASAL DEĞİŞİKLİK İÇİN MHP’NİN KARARI BEKLENİYOR

TBMM Başkanı’nın AK Parti’nin 5 üyesi olmasına karar vermesi durumunda RTÜK’te Meclis’te ikinci parti konumunda olan ana muhalefet partisi CHP’nin 1, Meclis’te en az milletvekili olan MHP’nin 2, HDP’nin ise 1 üyesi olacak. AK Parti yöneticileri, sorunun RTÜK Yasası’ndan kaynaklandığına dikkat çekerek, “Yasada bir değişiklik yapılması gerekiyor. MHP’nin normalde 1 üyesinin olması gerekir, ancak üyelerin görev süresi 6 yıl olduğu için doğrudan bir üyesinin düşürülmesi mümkün değil. 7 Haziran’daki Meclis tablosu ile 1 Kasım’daki tablo farklı oluştuğu için böyle bir sorun ortaya çıktı. Yasa değişikliğiyle seçim sonuçlarına göre Meclis aritmetiği dikkate alınarak üyeliklerin yeniden belirlenmesi gerekiyor” görüşünü dile getirdi. AK Parti ve CHP, yasa değişikliğine sıcak bakarken, MHP’nin tavrının önemli olacağı kaydediliyor. AKP, anayasa değişikliği sürecinde birlikte hareket ettiği MHP’yi kırmak istemiyor. MHP’nin de ‘evet’ demesi durumunda yasa değişikliğinin gündeme gelebileceğine dikkat çekiliyor.