RTÜK’ten hangi programlara ceza yağdı?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu; müstehcen, dini duyguları istismar eden ve fal bakan 14 TV ve radyo kanalına, reklam gelirlerinin yüzde 1’i oranında ceza verdi.

RTÜK’ten hangi programlara ceza yağdı?
Sabah'tan Derya Kısa'nın haberine göre Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ramazan ayında dini duyguları sömüren, ara-kazan gibi yayınlarla vatandaşı aldatarak kazanç elde etmeye çalışan, çocukların fiziksel gelişimini etkileyecek müstehcen yayın yapan kanal ve radyoları affetmedi. 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Kanunu'nda yer alan "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayımlanamaz" maddesine muhalefetten Fox TV, TV2 ve Maxi TV'ye müstehcen içerik ve klipler yayımladıkları gerekçesiyle ceza kesildi.

REKLAM SÜRESİNE UYMAYANA CEZA

RTÜK, ara-kazan gibi yayınlarla vatandaşı aldatarak haksız kazanç elde eden Akıllı TV ve Yıldız Rize kanalları ile reklam sürelerine uymadıkları gerekçesiyle Show Radyo ve Süper FM'e de para cezası kesti. Dini duyguları istismar ederek ve fal bakarak vatandaşın inanç ve hassasiyetlerini kullanarak haksız kazanç elde etmeye çalışan Mega Müzik kanalı ile sohbet hatlarıyla insanları dolandıran MGC kanalına da para cezası kesildi. Ayrıca sağlığa zararlı bitkisel ürün sattığı tespit edilen Halk, Mesaj, Meltem ve Bedir televizyonlarına da "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek" maddesine aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle para cezası verildi. Cezalar, kanal ve radyoların bir aylık reklam gelirlerinin yüzde 1'i kadar uygulanacak.

HALK TV, ERDOĞAN'A TAZMİNAT ÖDEYECEK

Yargıtay'ın, Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kendisine yönelik hakaret içeren video yayımlandığı gerekçesiyle Halk TV'ye açtığı davanın reddine ilişkin kararını bozmasının ardından dava, aynı mahkemede tekrar görüldü. Mahkeme, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin bozma ilamına uyulmasına karar verdi. Hakim Kenan Altıparmak, davayı kısmen kabul ederek, Halk TV'nin, 3 ayrı yayınında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edildiği gerekçesiyle üçer bin lira olmak üzere 9 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.